Grosjean: Követni könnyű, előzni nehéz

A 2019-es szabályváltozások hatására a versenyzők könnyebben követhetik egymást, mint az előző években, az előzés azonban még mindig nagyon nehéz ezekkel az autókkal – állítja az első futam tapasztalatai alapján a Haas pilótája, Romain Grosjean.

Romain Grosjean és Alexander Albon (Fotó: XPB)

Az F1 vezetői pont a tavalyi, előzések szempontjából eseménytelen Ausztrál Nagydíj után határozták el, hogy változtatnak a technikai előírásokon, hogy a pilóták könnyebben követhessék egymást, és így a manőverezés is egyszerűbb legyen. Az átalakított szárnyak ma debütáltak versenykörülmények között, az idő előtt kieső Haas-pilóta pedig már véleményezte is őket.


A futam során az Antonio Giovinazzi mögött hosszú köröket töltő Grosjean úgy érzi, a követés valóban könnyebbé vált, az előzés viszont továbbra is nehéz, a versenyzők lehetőségei ugyanis limitáltak a jelenleg használatban lévő Pirelli-abroncsok jellege miatt.
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)„Az új aerodinamikai szabályoknak köszönhetően könnyebb követni egy másik autót, ami jó” – kezdte a francia. „A gumik viszont még mindig könnyen túlmelegszenek, ha elkezded keményen nyomni a gázt, szóval nagyon-nagyon nehéz előzni. Ha észrevették, mennyi időt töltöttem Giovinazzi mögött, nos az a gumik miatt volt, mert túlmelegedtek. Elvész a tapadás, és nem kerülhetsz közelebb. A következő lépés az, hogy tartósabb gumikat csináljuk a jobb verseny érdekében” – hangsúlyozta.


Ami a futamot illeti, Grosjeannak egy elrontott kerékcserét követően kellett kiállni az addig viszonylag jól alakuló futam során – a helyzet meglehetősen ismerős volt számára, hiszen 2018-ban is egy elhibázott kiállás után adta fel a versenyt.


„Déjà vu. Zsinórban ez a második év, amikor ugyanaz a probléma hátráltat. Zsinórban a harmadik év, amikor kiesek a pontszerző helyről. Ausztrália nem szeret engem. Pedig én szeretek itt lenni… egészen eddig jó hétvégén volt, de ugyanaz történt. Nem így akar kezdeni az ember, és ezt sosem könnyű megemészteni, de most együtt, egy csapatként kell dolgoznunk, hogy biztosítsuk, ez nem történik meg újra” – összegzett.
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)