Alonso túl az első mclarenes Indy-tesztjén (képekkel)

Először pályán a McLaren IndyCar-gépe! Fernando Alonso túl van az Indy 500-as versenyét megelőző első oválpályás tesztjén.

Fernando Alonso a Texas Motor Speedwayen (Fotó: NTT IndyCar Series)

Kedden a Texas Motor Speedwayen felbőgött a McLaren héten bemutatott Indy-autójának motorja, és Fernando Alonso teljesítette vele első mérföldejit. Az F1 kétszeres bajnoka ezzel pályafutása második indianapolisi 500 mérföldes versenyére kezdte meg a felkészülést, ám most először tesztelt a McLaren Indy-csapatával. A mostani próba ennélfogva nemcsak arról szólt, hogy megtapasztalja, hogyan viselkedik a 2018-ben bevezetett új Dallara-karosszéria és a Chevrolet-motor, a Bob Fernley által összeállított gárdának is ez volt az első közös napja a pályán.


Az 1,5 mérföldes oválon Alonsóék délelőtt egy már ismert alapbeállítással kezdtek, majd fokozatosan próbáltak mindent optimalizálni, kipróbálni különböző megoldásokat. Délelőtt kisebb műszaki problémák hátráltatták őket, emiatt csak installációs köröket teljesítettek, délután viszont 105 körig jutottak.
Fernando Alonso a Texas Motor Speedwayen (Fotó: NTT IndyCar Series) Fernando Alonso a Texas Motor Speedwayen (Fotó: NTT IndyCar Series)


Alonso 2017-es Indy-szereplése után ugyan már nem számít újoncnak az oválpályás versenyzésben, mégis úgy véli, idén nehezíteni fogja a felkészülését, hogy ezúttal nincsenek körülötte az Andretti Autosportnál őt segítő csapattársak, hiszen a McLaren egyfős gárdának számít. „Tavaly mindenki azt mondta, sokkal kevesebb leszorítóerő áll rendelkezésre, valamint hogy nehezebb vezetni az új autót, főleg, amikor másokat követsz. Ma ez utóbbi nem volt probléma, hiszen csak egyedül köröztem, de gyanítom, hogy nagy kihívás lesz, főleg úgy, hogy idén már nem az Andretti közösségében vagyok, csak magunk leszünk” – állapította meg a spanyol.


„Jó volt visszatérni az oválpályára az autó speciális beállításaival. Ez az autó már magától is balra fordul, kicsit önmagát irányítja, és ez ismét furcsa érzés volt számomra, amihez hozzá kellett szoknom a speedwayen, ahol a hármas és a négyes kanyar erősen döntött. Ez a pálya más, mint Indianapolis, de remélem, így is jó felkészülés volt számunkra. Én csak kerestem a komfortzónámat. Ez egy új autó, egy új csapat, be kellett állítani az üléspozíciót, a fejtámaszt, a pedálokat, a kormányt. A csapat számára fontos volt, hogy minden tagja itt legyen a boxfalon.”
Fernando Alonso a Texas Motor Speedwayen (Fotó: NTT IndyCar Series) Fernando Alonso a Texas Motor Speedwayen (Fotó: NTT IndyCar Series)


Alonsóék április 24-én tesztelik először az autójukat Indianapolisban, azon a kollektív gyakorláson kezdik el a gép beállítási munkálatait és az autó valódi fejlesztését, és ott már a riválisokat is felmérhetik. „Nehéz lesz, mert a beállításokkal nagyon finoman kell bánni, elég egy kis változtatás, és máris nagy különbséget eredményezhet a köridőben és az érzésben is. A pálya is folyton változik, és Indianapolis eléggé szeles is. Ezeket mint követnünk kell a beállításokkal. Nagy kihívás lesz, de már alig várjuk.”


Alonso célja a triplakoronához még hiányzó győzelem megszerzése, ám tudja, a 2017-es tapasztalatai ellenére nincs garancia arra, hogy idén májusban is esélyes lesz. A kiinduló pozíciója mindenesetre jobb, mint akkor volt. „A versenyt és a hangulatát legalább már ismerem, ahogy a versenyzői parádét és a bemelegítő köröket is. Az első alkalommal sok mindenre energiát fordítasz, mert minden meglepetésként ér. Most ezt az energiát megspórolhatom, mert már tudom, mi hogyan megy, így fölvehetem a ritmust, az időmérőnek is energikusabban és koncentráltabban vághatok neki. De mégis úgy tekintek erre a versenyre, mintha mindent a nulláról kezdenék, semmit sem tekintek garantáltnak. Minden múltbeli versenyt meg fogok vizsgálni, a mérnökökkel is a nulláról indulok, és megyek a szimulátorba is, mint korábban, hogy gyakoroljam a rajtokat és a kiállásokat. Szeretnék maximálisan felkészült lenni.”


A 103. Indy 500-as versenyt május 26-án rendezik, ám az első hivatalos gyakorlásokra már május 14-én sor kerül.