Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc és csapatutasítás: Miért maradtam volna Vettel mögött?

Leclerc és csapatutasítás: Miért maradtam volna Vettel mögött?

Crash
Nem érez bűntudatot Charles Leclerc, mert a Ferrari utasításával szembemenve megelőzte Sebastian Vettelt Bahreinben. Kapcsolatukat továbbra is harmonikusnak érzi, bajnokesélyesnek pedig még nem tartja magát.

Nemigen hagyta szóhoz jutni Charles Leclerc a bahreini hétvégén rutinos csapattársát, Sebastian Vettelt. A pénteki szabadedzéstől a vasárnapi leintésig jobb formát mutatott a négyszeres világbajnoknál, és ha nincs a motorhibája, az első pole-ját az első győzelemmel is megfejelhette volna. A kettejük közötti különbséget hűen tükrözte, hogy bár Vettel a rajtnál az élre állt, Leclerc a 6. körben könnyedén visszaelőzte, majd hamar el is húzott tőle.

A manővere ugyanakkor nem maradt visszhang nélkül a futam után, hiszen mint az a rádiózásokból kiderült, Leclerc a Ferrari határozott utasításával szembemenve kezdett kollégája megelőzésébe. Amikor felzárkózott a másik Ferrarira, Melbourne-höz hasonlóan megkérdezte a rádión, hogy van-e lehetősége támadni, ám mérnöke némi hezitálás után arra kérte őt, hogy két körig még maradjon Vettel mögött. Fél kör sem telt el, Leclerc a célegyenesben kivágott, és elment csapattársa mellett…

Kínában kérdezték is az esetről, ám minden idők legfiatalabb ferrais pole-szerzője szerint nem volt semmi kivetnivaló abban, amit tett. „Szerintem Ausztráliában bizonyítottam, hogy nagyon is fontos számomra a csapatérdek, de ebben a konkrét helyzetben elég nagy volt a tempóelőnyöm a verseny azon pillanatában, és esélyem nyílt az egyenesben. Nem láttam értelmét elvenni a lábam a gázról és hátul maradni, ezért megragadtam a lehetőséget. Biztonságos előzés volt” – érvelt a monacói, aki Ausztráliában még engedelmeskedett, és besorolt Vettel mögé.

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Szerinte a kettejük közötti tempókülönbség miatt aligha lehet a szemére vetni, hogy visszavette az első pozíciót. „Az egész hétvégém jó volt, és nagyon bíztam az autómban. Könnyű dolgom volt vele a hétvége során, miközben Sebnek voltak gondjai. Én csak a magam versenyével foglalkoztam, adódott egy lehetőség, én pedig éltem vele.”

Amikor Mattia Binotto a szezonrajt előtt egyértelművé tette, hogy a kétes helyzetekben év elején a Ferrari a rutinosabb Vettelt fogja preferálni, Leclerc szó nélkül elfogadta e szabályokat, ám megjegyezte, neki kell tennie azért, hogy a folytatásban már ne legyen ilyen egyértelmű, ki a kedvezményezett. Bahrein ilyen tekintetben egy nagy lépés volt számára, ám szerinte ez még sok mindenen nem változtat. „Már korábban is mondtam, ez még csak a második verseny volt. De mindegy is, mert ezt a kérdést inkább Mattiának kéne föltenni, mert nem én hozom az efféle döntéseket” – jelentette ki.

Charles Leclerc (Fotó: XPB) Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A Vettellel jól indult munkakapcsolatán mindenesetre szerinte nem változtattak a két héttel ezelőtt történtek. „Kezdettől fogva le akarjuk győzni egymást, és szerintem ez minden csapatnál így van, normális is, hogy le akarod győzni azt, aki a tiéddel azonos autóban ül. De közben szerintem sikerült megtalálnunk a kompromisszumot az egymással való versengés és az együttműködés között. Ez nagyon fontos a csapat és az autó fejlesztése szempontjából. Szerintem megvan a megfelelő egyensúly.”

Bár sokan máris borítékolják, hogy ez az egyensúly nem lesz tartós, mert ha így folytatja, Leclerc is bajnokesélyessé lép elő, a tehetség ilyen messzire még nem merészkedik. „A Forma–1-ben nagyon gyorsan változnak a dolgok. Az első verseny után senki sem tekintett bajnokesélyesnek, a második után már mindenki annak lát. Az F1-ben ilyen hirtelen változik minden. Nekem továbbra is összeszedettnek kell lennem, próbálom a tőlem telhető legjobb munkát végezni, a legtöbbet kihozni az autóban ülve és azon kívül is, és ha sikerül, biztos vagyok benne, hogy jönni fognak a jó eredmények. Aztán meglátjuk. Ez még csak a harmadik verseny, nagyon az elején járunk még. Meglátjuk, hogy alakulnak a következő futamaim, de remélem, tartani tudom a bahreini lendületet.”

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak