Bottas: Az önbizalmam? Kösz, rendben van!

Idei első pole pozíciója után Valtteri Bottas magabiztossága Melbourne-t idézi, ugyanakkor tudja, a versenyen nincs garancia a Mercedes-fölény folytatódására.

Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)

Bahrein talán nem úgy alakult a számára, ahogyan azt szerette volna, ám Valtteri Bottas a sanghaji időmérő edzésen újra jelezte, eszében sincs engedni Lewis Hamilton szorításának, és nem szívesen válna meg a bajnoki vezető pozíciótól sem. A finn idei első, pályafutása 7. pole pozícióját szerezte meg Kínában. Bár végig dominált a szabadedzéseken a szenvedő Lewis Hamiltonnal szemben, a vége nehezen lehetett volna szorosabb: 23 ezredmásodperc döntött a javára.


„Jó érzés a pole-ban állni. Nem olyan sokszor fordult elő velem a pályafutásom során” – mondta mosolyogva Bottas, aki részben azzal magyarázta a vártnál kisebb előnyét, hogy a Q3-ban több kisebb hibát is vétett. „Eddig remekül alakult a hétvége. Már délelőtt is nagyon elégedett voltam az autóval. A vasárnap számít csak igazán, de egy körön legalább versenyképesek vagyunk, csapatként pedig rendkívül erősek. A Q3-ban őszintén szólva egyik köröm sem volt tökéletes, mindkettőben történt valami, de ez van. A tempó jó volt, és elégnek bizonyult a pole-hoz.”


Bottas idén először tudta legyőzni csapattársát időmérő edzésen, sikere pedig a legjobbkor jött, hiszen azok után, hogy ausztráliai győzelme kapcsán mindenki agyondicsérte, Bahreinben kissé beleszürkült a versenybe, és újra Hamilton árnyékába szorult. Sanghajba érkezve több kisebb problémával magyarázta akkori gyengélkedését: rájött, hogy túl kíméletesen bánt a gumikkal az etapjai elején, így  azok lehűltek, emellett az erős szél sem ízlett neki, és még egy zacskó is a szárnyába szorult, tovább rontva a vezethetőséget.
Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)


Az autóval problémája most viszont nem volt, már pénteken is jobban boldogult Hamiltonnál, és a pole-ja alighanem az önbizalmát is újra erősítette. „Köszönöm a kérdést, az önbizalmam rendben van” – tette egyértelművé, amikor a részsiker pszichológiai fontosságára terelődött a szó. „Jól kezdődött az évem. Nekem is, de a csapatunknak is. Minden optimálisan ment eddig, de még csak az év elején járunk. Magabiztos vagyok. Ez egy jó nap volt, és remélhetőleg a holnapi is jó nap lesz. De a szezon még hosszú.”


És a vasárnapi verseny is lehet még az. Bár egy körön egyértelmű volt a Mercedes előnye, a pénteki hosszú etapok sokkal kiegyenlítettebb küzdelmet vetítettek előre. Nem is tudja, mire számítson. „Ez csak holnap fog kiderülni, de a péntek alapján elég szoros lesz a három élcsapat között. Elég sok a kérdőjel, de a mai jelek biztatóak voltak.”


Érdekesség, hogy péntek délután a Mercedes a lágy keveréken bizonyult a legjobbnak, a közepesen a Red Bull remekelt, a keményen pedig a Ferrari. A lágy Pirellit viszont nagy valószínűséggel nem  fogja használni az élmezőny, mivel gyorsan kopik, és ezért a rajtrács első öt helyezettje mind a közepes típuson való rajtolás mellett döntött a Q2-ben.
Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA) Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)


E döntést ugyanaz indokolta, ami a magyarázat volt a lágy és a közepes gumi közötti meglepően kicsi szombati tempó különbségre is. „Ez egy nagy energiájú pálya a gumik szempontjából. Hosszúak a kanyarok, amik nagy terhelést jelentenek a gumiknak. A lágy keverék jobban kopik egy körön, mint a közepes, ezért hiába gyorsabb a kör elején, a végére lassabbá válik a közepesnél. Ez az oka annak, hogy nincs igazán nagy különbség a kettő között. A versenyen szerintem normalizálódik a helyzet: a közepes jobb lesz pár kör elteltével. A többi meg majd kiderül” – elemezte a gumihelyzetet Bottas.


Miután megnyerte a kvalifikációt, a finn a csapatrádión jelezte, vasárnap szeretné befejezni a munkát – egy győzelemmel. A legfőbb ellenfelének a mellőle rajtoló Hamilton tűnik, aki viszont bevallása szerint már azzal is elégedett lenne, ha meg tudná tartani a második helyét a rajt után. „Remélem, hogy így lesz. A rajt mostanság nem volt az erősségem. Holnapig kitalálom, hogyan tudnék jó rajtot előhúzni most” – mondta mosolyogva a címvédő.


A jó rajt Bottasnak is kötelező lesz, ám tudja, még ez sem jelentene garanciát számára a sikerhez. A Ferrarik egyenesbeli fölénye továbbra is aggasztja őt. „Gyorsak az egyenesekben, és itt van egy pár igen hosszú egyenes, szóval… Az biztos, hogy komoly fenyegetést jelenthetnek ránk. Abban is biztos vagyok, hogy jó lesz a versenytempójuk. Szoros csata lesz a győzelemért, de meg fogunk érte harcolni” – ígérte.