Musorujsag
Élő Eredmények

Albon javítana az edzéseken, a Toro Rosso változtat

Albon javítana az edzéseken, a Toro Rosso változtat

Motorsport
A Toro Rosso változtat a pénteki szabadedzésekhez való hozzáállásán, ezzel is segítve thaiföldi újoncát, Alexander Albont, aki bár erősen kezdte a szezont, úgy érzi, az edzésnapokon még vannak nehézségei.

Noha február előtt sosem vezetett még F1-es autót (ami a tesztkorlátozások korában is kivételes egy fiatal pilóta esetében), Albon hamar fölvette a királykategória ritmusát: három futamból kétszer is pontot szerzett, Kínában ráadásul a mezőny végéről indulva! Bár ő is és csapata is elégedett a kezdéssel, a thai érzi, hogy bőven van még tér a fejlődésre.

Az egyik ilyen terület a pénteki edzésnap, ahol saját elmondása szerint nehezen találja meg a határokat. Erről főnökeivel is beszélt, akikkel megállapodtak abban, a csapat változtat az edzéshez való hozzáállásán, hogy segítse a fiatal pilótát.

A folytatásban inkább Albon felkészítésére, és nem a különböző beállításokra összpontosítanak. „Még mindig küzdök egy kicsit az edzéseken, azzal, hogy hamar fel tudjam venni a ritmust az első és a második gyakorláson” – ismerte el őszintén. „Szóval változtatunk egy kicsit a rutinon, hogy felgyorsítsuk a dolgokat. Először valamivel kiszámíthatóbbá tesszük az autót, majd a hétvége későbbi szakaszában jönnek az agresszívebb változtatások.”

Alexander Albon (Fotó: XPB) Alexander Albon (Fotó: XPB)

„Magabiztosabbnak kell lennem az edzések elején. Mondjuk úgy, hogy inkább összpontosítunk a stabilitásra, mint másra. Erre kell építenem a pályán. Az ausztrál és a kínai pálya ráadásul új is volt számomra. Az ember mindig olyan autót akar, amiben jól érzi magát, szóval ezeken a helyszíneken elég sok időt töltöttem a pályatanulással is” – magyarázta.

A versenyzőtől megkérdezték, a változtatást ő, vagy a csapat javasolta. „Mindkét fél ezt akarta. Tegyük fel, hogy pénteken egy kicsit ideges az autó, és nem annyira kényelmes, hogy megtanuljam a pályát, az azért lehet, mert minden sokkal inkább új nekem, mint másnak. Ilyenkor az ember többet hibázhat, és tovább tart fölvenni az autó ritmusát. Ez egy közös dönts volt. A Toro Rossónak már van rutinja, tudják, mi kell ahhoz, hogy az ember magabiztosabb legyen az autóban” – válaszolt.

Ha az új módszer beválik, Albon szerint jobb eredmények is jöhetnek majd. „A tempó rendben volt, már a téli tesztek alatt is egészen jól éreztem magam az autóban. De van, amin javítani kell. Tudom. Vannak területek, melyeken finomhangolásokra van szükség. Az F1-ben ez fontos, a részleteknek is stimmelniük kell. Most próbálok kicsit aktívabb lenni” – zárta gondolatát.

Alexander Albon (Fotó: XPB) Alexander Albon (Fotó: XPB)
Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak