Nem is gondolt csapatutasításra a Mercedes

Noha bőszen rádiózott a Mercedes a bakui futamon mindkét versenyzőjével, Valtteri Bottas és Lewis Hamilton szabadon küzdhetett egymással a hajrában.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A Mercedes-versenyzők házi küzdelme döntött az Azeri Nagydíj sorsáról. Lewis Hamilton már a rajtnál támadta Valtteri Bottast, ám a finn agresszíven visszaverte a címvédő – saját bevallása szerint nem is kellően agresszív – támadásait. Aztán főképp a köridők tekintetében vetélkedtek egymással, mígnem a futam hajrájában Hamilton DRS-távolságon belülre került. Azonban ez is kevés volt, igazi támadást nem tudott indítani, Bottas újra elhúzott tőle, és megszerezte idei második győzelmét.


E bontakozó csata idején a Mercedes többször is próbálta visszatartani versenyzőit rádiós üzenetekkel, a leggyorsabb kör hajszolásától is óva intették őket, két körrel a leintés előtt pedig látható volt, hogy Toto Wolff csapatfőnök is a rádió gombját kezdte nyomkodni. Csapatutasítást azonban nem adott ki. „Nem nekünk üzent, szabadon harcolhattunk” – erősítették meg utólag Hamiltonék.


„Amikor a versenyzőkhöz beszélsz a rádión, azt a tévéadásba is bevághatják, mindenki hallhatja. De amikor a belső rendszeren kommunikálsz, az ez belső vonal. Én nem a versenyzőkkel beszéltem” – erősítette Wolff, cáfolva, hogy csapatutasítást adott ki a pozíciók tartására. „Ismerem magamat, nem engedem meg magamnak, hogy a versenyzők gombját nyomjam meg, mert tudom, hogy időnként érzelmes vagyok, és mondhatok olyat, amit megbánok utólag. Szóval nem, nem beszéltem közvetlenül a versenyzőkhöz.”


„A boxfalon ülő stratégák csoportjával beszéltem. Arról diskuráltunk, hogy Vettel közel fog-e kerülni hozzánk, vagy óvhatjuk a motort. Valamint arról, hogy Leclerc és Verstappen rámegy-e a leggyorsabb körre. Ezek csak általános beszélgetések voltak. Elfogadtuk, hogy a vége paprikás lehet, de hozzájuk nem beszéltünk.”
Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)


Megkérdezték, változtatott volna ezen, ha a két versenyzője kerék a kerék elleni csatába kezd egymással. „Nem! Hagytuk volna versenyezni őket. Mindketten elég tapasztaltak ahhoz, hogy tudják, tisztán kell küzdeniük. Az első körben is láthattuk, tiszta volt a párharcuk, és ezen a pályán nem is szabad őrült kockázatot vállalni, mert azzal mindkét autót elveszítheted. Ők ezt tudják.”


Wolff a német RTL-nek arról is beszélt, hogy a közepes gumis második etapjuk első felében valóban óvatosságra intették versenyzőiket, ám ennek taktikai oka volt. „Szabadon versenyezhettek a végén, és tisztán csinálták. De előtte nem tudtuk, fogják-e bírni a gumik, ezért megkértük őket, hogy fogják vissza magukat. A motornál is egyforma fokozatokat használhattak. Amikor valaki feljebb kapcsol, a másiknak is lehetősége van erre. Mindketten nagyon jók a nagy nyomás alatt, és láthattuk: egyikük sem hibázott. Bízom benne, hogy ezt a szezon végéig így folytatják” – mondta a csapatvezető.