Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Nem vezetek a legjobb formámban

Vettel: Nem vezetek a legjobb formámban

FIA, RaceFans, Motorsport Week
Gondban a Ferrari, gondban Sebastian Vettel. A német Bakuban elismerte, nem teljesít kellően magas szinten az autójuk problémái miatt. Ellenben Charles Leclerc…

Nincs könnyű helyzetben Sebastian Vettel 2019-ben. Amellett, hogy bajnoki esélyeit egyre csökkenti a Ferrari elhúzódó botladozása, még házon belül is szorult helyzetbe került. Bakuban ugyan megszerezte idei második dobogós helyét (ismét egy 3. hely), a német ezúttal sem tudott igazi kihívójává válni a két Mercedesnek, teljesítménye fölött pedig ott lebeg a kérdőjel: vajon az időmérős balesetéig nála egyértelműen gyorsabb Charles Leclerc többre vitte volna nála?

Mivel a fiatal monacói szombaton a falban kötött ki, a választ már sosem fogjuk megtudni, ám Vettel szempontjából nem túl hízelgő, hogy még a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is állította a leintés után: Leclerc volt a leggyorsabb Bakuban, és ha nem ront, a pole, de talán a futamgyőzelem is az övé lett volna.

A Ferrari eddig kétszer mutatkozott igazán versenyképesnek a Mercedes ellen: Bahreinben és Azerbajdzsánban. Mindkétszer Leclerc-rel, miközben Vettel mindkét alkalommal többet küszködött, panaszkodott az autójára, és nem is tudott kihozni belőle annyit, mint csapattársa. A múlt hétvégén stabilan ott volt közöttük az a 2-3 tized, ami egyesek szerint épp elég lett volna Leclerc-nek ahhoz, hogy valóban élen tartsa a Scuderiát.

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

„Gyorsabbnak kell lennünk, ennyi az egész. Ennek a hétvégének is voltak szakaszai, amikor nagyon jónak tűntünk, de összességében nem voltunk elég jók” – összegzett Vettel az Azeri Nagydíj után. Szavai azt sugallják, hogy a Ferrari nem elég még a Mercedes legyőzéséhez. „A tempónk rendben volt, csak nem volt elég jó. Az egész csapat teljes gőzzel dolgozik, és bízom is bennük. Hiszek ebben a csapatban, és tudom, hogy képes a javulásra. Jó az autónk, de meg kell találnunk a módját, hogyan érjük el vele az eredményt. Olyan ez, mint egy hat Rubik-kocka: mindent a megfelelő sorrendben kell kirakni. Sok okos emberünk van, akik kevesebb mint két perc alatt képesek megoldani egy ilyen kirakóst, ám ez a kocka most egy kicsit nagyobb.”

A bakui vereségüket a négyszeres világbajnok a gumikezelési problémáikkal magyarázta. Elmondása szerint az autóra fölpakolt fejlesztéseik hatásosak voltak a teljesítményüket az korlátozta le, hogy nehezen tudják a működési tartományban tartani az abroncsokat. Vettel végig is szenvedte a lágygumis első etapját, majd azon lepődött meg, hogy a másodikban milyen jól ment neki a közepes keveréken. Hasonló visszaesést a fordított taktikán lévő Leclerc-nél is láthattunk a puhább Pirellin, ám a tehetség utólag elárulta, ez nem a valóság volt: semmilyen problémája nem adódott a gumikkal, egyszerűen tudatosan visszavett, mert rájött, hogy már nincs esélye az 5. helynél előrébb végezni.

De az autójuk viselkedése kapcsán is Vettelnek ellentmondóan nyilatkozott. „Pillanatnyilag nem vagyok elégedetlen az autóval. Talán kicsit dolgoznunk kell még a versenyteljesítményünkön. Az időmérőn elképesztően jó volt az autó. A versenyen volt egy kis gond a balansszal, de csak kis problémák. Hiszem, hogy ha ezt kiküszöböljük, túljutunk rajtuk.”

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Megállapítása egyfajta pofon Vettelnek. Azt sugallja: ha van is problémája a Ferrarinak, az inkább neki probléma, mint Leclerc-nek.

Vettel év eleje óta hajtogatja, hogy nem elégedett autója viselkedésével, hogy csak keresi azt az érzést, amely olyan magabiztossá tette a barcelonai teszteken. Bár az utóbbi hétvégéken javulásról beszélt, a bakui futama után elismerte, amit kritikusai már eddig is a fejéhez vágtak a Leclerc ellen nyújtott teljesítményét látva: nincs formában, az autója egyelőre nem fekszik a stílusának.

„Ezen a pályán önbizalom kell. Én még nem vagyok elég jó. Érzem, hogy nem vezetek a legjobb formámban, mert az autó egyszerűen nem úgy reagál, ahogyan szeretem. És ez természetellenes” – vázolta helyzetének okát. „Mindenki járt már így, minden versenyző ismeri ezt az érzést, amikor nincs meg, és ilyenkor jobb nem erőltetni, mert csak elveszíted az autót. Úgy fest, én sokkal érzékenyebb voltam az első versenyeken, mint a teszteken. A teszteken még igazán jó volt, de az már elég régen volt. Muszáj lesz előrelépnünk abban, ahogyan a dolgokat kezeljük, és ahogyan dolgozunk, mert csak így lehetünk gyorsabbak.”

A Ferrarinak valóban nagy szüksége lenne a „Rubik-kocka” kirakására, mert máris kezd kicsúszni a kezéből a bajnokság. De talán még nagyobb szüksége lenne rá Vettelnek, aki az idei bajnoki címnél többet is veszíthet ezzel az ifjú trónkövetelővel a sarkában…

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

További tartalmak