Silverstone megmenekült – két futam a briteknél?

Hároméves szerződéshosszabbítást ír alá Silverstone a Forma–1-gyel, de szó van egy másik angliai futamról is. Max Verstappen eközben már jövőre hazai közönség előtt versenyezhet.

Silverstone (Fotó: XPB)

Brit sajtóértesülések szerint pont került a Brit Nagydíjnak otthont adó silverstone-i versenypálya és a Forma–1 vezetősége közötti vita végére. A Motorsport Week és a Motor Sport magazin egybehangzóan állítja, hogy a csak év végéig érvényes megállapodással rendelkező helyszín képviselői sikeresen rendezték a jogdíjakkal kapcsolatos nézeteltéréseiket, és megegyeztek egy három évre szóló szerződés feltételeiről. Mindez azt jelenti, hogy a Brit Nagydíj jövője 2020-tól 2022-ig biztosítva van Silverstone-ban. Igaz, hivatalos bejelentést erről még nem tettek.


Friss: Silverstone időközben állást foglalt a róluk szóló hírek kapcsán. Közleményükben tisztázták, nem írtak még alá új szerződést az F1-gyel, ám azt megerősítették, hogy tartanak az erről folyó tárgyalások.


A futamot szervező BRDC (British Racing Drivers’ Club) 2017 júniusában közölte, hogy él a hosszú távú szerződésébe foglalt kilépési záradékkal, és nem kívánja érvénybe léptetni az egyezségük 2019 végi automatikus meghosszabbítását, mivel sokallja a futamrendezésért fizetendő, évről évre egyre növekvő jogdíjakat. Érvelésük szerint az új, kevesebbet fizető helyszínek érkezésével irreálissá váló összegek nem tették volna fenntarthatóvá az amúgy évről évre telt házas versenyüket, ezért új feltételeket követeltek.


A felek között ezt követően hosszúra nyúló vita következett. Hol Silverstone lázította a futamrendezőket, s adott ki közleményt arról, mennyire nem elégedettek a Liberty Media munkájával, hol az amerikai tulajdonos fenyegette meg a BRDC-t, hogy más helyszínre viszi a Brit Nagydíjat. Joe Saward, a Motorsport Week munkatársa forrásaitól úgy értesült, hogy a nézeteltéréseket tisztázták, a hároméves szerződés már biztossá vált, igaz, annak pontos feltételeiről nem kapott információt.


Két futam Nagy-Britanniában?


Saward azt ugyanakkor megtudta, hogy a szerződés nem köti ki, hogy Silverstone kizárólagos rendezési jogot kap Nagy-Britanniában. Szerinte a Liberty Media – aki az elhúzódó viták során több lehetséges szigetországi helyszínnel is egyeztetett – fontolgatja annak lehetőségét, hogy egy második versenyt is elvigyen a britekhez.


Tervük, hogy 2021-ben megvalósítsák a már Bernie Ecclestone által is vágyott londoni F1-es futamot Docklands kikötőjéről és hajógyárairól ismert városrészében, ahol jövőre a Forma–E is versenyezni tervez. A lap hangsúlyozta, ezek egyelőre puszta tervek, melyek nagyon kezdetleges fázisban tartanak, ám a hír azt mindenesetre újfent megmutatja, hogy a Liberty folyamatosan a naptárbővítésen dolgozik.
Szurkolók a Brit Nagydíjon (Fotó:  Gibson / XPB Images) Fotó: XPB


Már biztos Hollandia visszatérése


Új és régi-új versenyekből azonban már 2020-ban sem lesz hiány. Vietnám érkezése már kész tény, és hamarosan az is azzá válhat, hogy Max Verstappennek 2020-ban hazai futama lesz. A Holland Nagydíjnak otthont adó Zandvoort visszatéréséről már hetekkel ezelőtt lehetett hallani, és a bakui hétvégén Sean Bratches, az F1 kereskedelmi igazgatója a holland Ziggo Sport csatornának megerősítette, hogy sikerült megállapodniuk. „Van egy egyezségünk” – nyilatkozta az amerikai


Úgy tudni, a Holland Nagydíj 2020-as visszatéréséről május vége felé tehet hivatalos bejelentést az F1.