Musorujsag
Élő Eredmények

Csak októberben véglegesítik a 2021-es szabályokat

Csak októberben véglegesítik a 2021-es szabályokat

Motorsport
Bár a szabályok értelmében már a nyáron véglegesíteni kellene a 2021-es karosszériaszabályokat, a csapatok állítólag megegyeztek abban, hogy erre csak októberben kerül sor. Ezzel a lépéssel a kisebb istállókat szeretnék segíteni.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sportkódexének értelmében június végéig kőbe kellene vésni az új regulákat, a csapatok azonban már korábban fölvetették, tolják ki a határidőt október végéig, a nagyobb költségvetéssel rendelkező alakulatok ugyanis komoly előnybe kerülhetnének, hiszen a szabályok publikálása után azonnal elkezdhetnék a felkészülést.

Nekik ugyanis nem okozna gondot, hogy párhuzamosan kellene az új szabályok szerint készült autókkal, valamint a 2019-es és a 2020-as fejlesztésekkel dolgozniuk, a kisebb csapatok számára azonban ez túl nagy teher volna.

Az F1 2021-es koncepciója (fotó: Formula1.com) Fotó: Formula1.com

A csapatok az Azeri Nagydíj helyszínén egyeztettek a csúsztatásról a Forma–1 ügyvezetőjével Chase Carey-vel, és a hírek szerint sikerült kompromisszumos megoldást találniuk: ennek értelmében a karosszériára vonatkozó szabályokat csak októberben véglegesítik majd. Ahhoz, hogy a csúsztatásra sor kerüljünk, minden csapatnak igennel kell voksolnia az ezzel kapcsolatos szavazáskor, a megbeszélés alatt azonban a hírek szerint sikerült egyezségre jutni.

A Red Bullt irányító Christian Horner – aki kezdetben későbbi időpontot javasolt – elmondta, az új határidő a kisebb és a nagyobb csapatoknak is megfelelő kell, hogy legyen. „Az ideális időpont talán a december lett volna” – kezdte, majd hozzátette. „Viszont az október egy jó kompromisszum június és az év vége között, szóval rendben leszünk.”

Amikor megkérdezték, minden csapat támogatta-e a javaslatot, Horner azt mondta: „Egyetértettek ebben, egyhangúan. Egyedül, amennyire én tudom a Renault volt kivétel, viszont őket is sikerült már meggyőzni. Szóval nincs olyan, aki ne egyezett volna bele.”

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff kiemelte, mindkét oldalt megérti, ő maga pedig nem szeretett volna egyedüliként a megegyezés útjába állni. „Ami engem illet, kettős érzéseim vannak, viszont támogatni szeretném az F1 vezetőit. A trükk az, hogy a jó szabályok megalkotásához időre van szükség. Ez tény. Nagyon pontosnak kell lenni, amikor megfogalmazod őket. Abszolút egyetértésre van szükség, és nem mi leszünk azok, akik ezt megakadályozzák” – fogalmazott.  

Borítókép: Az F1 2021-es koncepciója (fotó: Formula1.com)

További tartalmak