Musorujsag
Élő Eredmények

Szaúd-Arábia is futamot rendez?

Szaúd-Arábia is futamot rendez?

AMUS
Német sajtóértesülés szerint Szaúd-Arábia vezetői 60 millió dollárt fizetnének a Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediának, hogy 2021-től királykategóriás futamot rendezhessenek az ország fővárosában.

Szaúd-Arábia az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet vállal a motorsportokban: 2018-ban a főváros, Rijád volt a Bajnokok Tornájának helyszíne, de a város a Forma–E-t is vendégül látta már (itt rendezték a 2018-2019-es szezon első futamát), egy nemrég megkötött egyezség értelmében pedig 2020-ban ők rendezik majd a Dakar Ralit.

Persze ez nem a véletlen műve: az események Mohamed bin Szalmán koronaherceg gazdasági és kulturális programjának a részét képezik, melyek elsősorban a turizmust szeretnék fellendíteni az országban. Ennek a programnak pedig egy F1-es futam is a része lehet.

Bajnokok Tornája Rijádban (Fotó: RoC) Bajnokok Tornája Rijádban (Fotó: RoC)

Az Auto Motor und Sport úgy tudja, az ország vezetői 60 millió dollárt ajánlottak fel a Liberty Mediának, hogy 2021-től részeseivé válhassanak a királykategória versenynaptárának. Azt egyelőre nem tudni, hogy egy városi pályával, vagy egy épített aszfaltcsíkkal szeretnének beszállni, a Liberty terveit ismerve azonban valószínűsíthető, hogy az amerikaiak az ajánlat elfogadása esetén inkább egy utcai versenyt támogatnának (ebből többet szeretnének a jövőben).

Ahogyan az Auto Motor und Sport fogalmaz, a 60 milliós ajánlatot látva hamarosan kiderül, meginog-e a Liberty, a szerződés ugyanis rendkívül vonzó, az országgal kapcsolatban viszont továbbra is vannak aggályok az emberi jogokat és a nők helyzetét illetően, noha bin Szalmán több reformot is igyekezett keresztülvinni.

Ami a versenynaptár bővítését illeti, az már tavaly kiderült, hogy az F1 2020-tól Vietnámba is ellátogat, a napokban pedig több hiteles forrás is tényként közölte, küszöbön áll a Holland Nagydíj visszatérése is. Eközben a Liberty továbbra sem tett le a második amerikai és kínai futamról sem. Ami az elsőt illeti, Miamiban elakadtak a tárgyalások, ezért az illetékesek most a kikötő helyett új helyszínt keresnek a városban, a kínaiakkal pedig egyelőre a megfelelő várost keresik.  

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak