×

Holnap csak Grosjean próbálhatja ki a Haas fejlesztéseit

A Haas számos újítással készül a Spanyol Nagydíjra, ezeket azonban csak az istálló tapasztaltabb versenyzője, Romain Grosjean viszi pályára a pénteki edzéseken – árulta el a csapatvezető, Günther Steiner. Az ok egyszerű: össze akarják hasonlítani a régi és az új specifikációt!

Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Az amerikaiak jól kezdték a szezont, az utóbbi futamokon viszont teljesítményük visszaesett köszönhetően a gumikezeléssel kapcsolatos problémáiknak (Steiner nemrég kijelentette, ezen a téren ők a leggyengébbek a mezőnyben), melyeket most több újítással szeretnének orvosolni. Ezek természetesen már a hétvégén, Barcelonában fölkerülnek az autóra.


Egyelőre azonban csak Grosjean autójára, a csapat ugyanis úgy döntött, csak a francia viheti pályára őket, miközben Kevin Magnussen a régebbi verzióval dolgozik majd. Így mindkét specifikációval gyűjthetnek adatokat, és a mérnökök lemérhetik, mennyit hoz a konyhára az új csomag.


„Egy régi és egy új verziójú autót futtatunk majd az edzéseken” – kezdte Steiner. „Szóval csinálunk egy kis összehasonlítást. Ha van valami gond az újításokkal, legalább összevethetjük azokat a régi elemekkel. Ha mindkét autóra feltesszük őket, honnan tudjuk majd, hogy a fejlesztésekkel van gond, vagy a gumikkal? Szóval lesz egy újabb és egy régebbi specifikáció is, és ha minden stimmel, akkor péntek este a másik autót is átalakítjuk” – magyarázta.
Günther Steiner (Fotó: XPB) Günther Steiner (Fotó: XPB)


Kiemelte, a döntést nem azért hozták, mert nem áll rendelkezésükre megfelelő mennyiség az új alkatrészekből. „Minden itt van, amire szükségünk lesz. Tudatosan döntöttünk így, hogy ne zavarjuk meg magunkat még jobban a gumikezeléssel. Tudjuk, mit kell tennünk, de azt még egyelőre nem, hogyan. Ilyen egyszerű a dolog” – fogalmazott.


„Egyszerűen csak a megfelelő működési tartományba kellene juttatni a gumikat” – mondta a problémáik kapcsán. „Könnyűnek tűnik, és joggal kérdezhetik, miért nem megy. Azért nem tudjuk, hogyan lehet jobban felmelegíteni a gumikat. Nem csak mi küzdünk ezzel, de talán jobban érint minket a probléma, mint másokat” – ismerte el újra.


A Spanyol Nagydíjat egyébként a fejlesztésektől függetlenül is magabiztosabban várják, a pálya ugyanis papíron fekszik az autójuknak, és a melegebb időjárási viszonyok is segíthetik őket, szóval a hétvégén mindenképpen jobb szereplést várnak, mint amilyet az előző hetekben láttunk tőlük. „A bakuinál nem lehet rosszabb. Itt most rendben kellene lennünk, a tesztek alatt is rendben voltunk és Ausztráliában is. Ha visszaesünk, vakarhatjuk a fejünket, hogy most mi történt?” – zárta gondolatát.
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)