Súlyos beteg szurkolójának ajánlotta győzelmét Hamilton

Egy beteg szurkolójának ajánlotta spanyolországi futamgyőzelmét Lewis Hamilton. Elismerte, nagy szüksége volt erre a sikerre.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az év elején még gyenge rajtjai miatt elégedetlenkedett, és azok miatt veszített el versenyeket Lewis Hamilton – mostanság ez jelenti a győzelmeinek kulcsát. A barcelonai sorozatban a harmadik olyan verseny volt, amelynek hatékonyabban rugaszkodott neki, mint Valtteri Bottas, és Kína után másodszor tudott már az első kanyarban az élre állni. Onnantól már csak annyi volt a dolga, hogy beossza a gumikat és a tempóját, s hazahozza idei 3., pályafutása 76. és barcelonai 4. győzelmét.


A szombati időmérős veresége után, mely sorozatban már a harmadik volt számára házon belül, nagy szüksége volt erre a visszavágásra. „Ma próbáltam rendbe tenni magam a tegnapi gyenge teljesítményem után. Az egyensúly kisebbfajta rémálom volt tegnap, de a versenytempóm összességében egészen jó volt. Elégedett voltam a versenyen. Amikor a rajtrácsra menet előtt mentem pár kört, még mindig nem voltam valami elégedett az egyensúllyal, ezért szükségem volt pár változtatásra. A stílusomon is igazítottam kicsit” – mesélte.


Azt is elárulta, hogy a nagy különbségű vereség után nem hitt feltétlenül abban, hogy képes lesz fordítani egy ennyire kevés előzési lehetőséget kínáló pályán. Ám a versenyt megelőzően egy különleges kisember történetéből merített erőt. „A tegnapi egy nehéz nap volt. De ma megérkeztem ide, és kaptam ezt az üzenetet ettől a fiatal kölyöktől, akit Harrynek hívnak. Megérintette a lelkemet, és ebből merítettem erőt. Amikor reggel fölkeltem, kicsit el voltam veszve. Nem tudtam, hogyan fog alakulni ez a nap. Aztán megkaptam ezt az üzenetet, és azt mondtam: »Rendben, látlak, Harry, megvagy!« Neki szeretném ajánlani ezt a győzelmet. Ha nézed: szeretettel küldöm ezt neked” – üzemte a Sky Sports kameráján keresztül.
Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)


És hogy ki ez a Harry, és milyen üzenetről van szó? A kisfiúnál 2018 augusztusában diagnosztizáltak Ewing-szarkómát, ami egy gyerekeket megtámadó ritka csontrák. Azóta küzd az életéért – többek között azzal, hogy szurkol kedvenc versenyzőjének és csapatának, Lewis Hamiltonnak. „Küldtünk neki autogramkártyát és sapkát” – mesélte Hamilton, aki aztán egy köszönetmondó videót kapott cserébe Harrytől. Vele volt az aláírt fotó, fején a Mercedes-sapka, másik oldalán egy Mercedes-ruhás maci.


Harrynek április 29-én az orvosok kilenc hónap küzdelem után azt mondták, már csak egy hete van hátra, ám ő még mindig nem adta föl a küzdelmet. Szülei eközben pénzgyűjtésbe kezdtek, hogy ezzel támogassák a betegség elleni kutatásokat, hátha sikerül segíteniük a Harryhez hasonló sorsú gyermekeken. A kis szurkolójával a Mercedes csapata is foglalkozott közösségi oldalán, és arra buzdította az embereket, hogy támogassák a szülők kezdeményezését.
Hamiltont a fiú története ragadta meg igazán. Harry a múlt augusztusban megkezdett kemoterápia idején is rendszeresen járt az iskolába, játszott a barátaival, januárban megejtett műtétje után pedig annyira elszántan küzdött tovább a gyógyulásért, hogy már a betegsége utáni életét kezdte el tervezgetni. „Harry egyszerűen szereti az életet. Egy szemtelen és csintalan, de nagyon szeretni való és udvarias fiú. Akkor a legboldogabb, amikor homokból építhet épületeket, kagylókat keresgélhet, vagy jéghideg vízben taposhat. Ő egy erős oroszlánkölyök, aki szereti az iskolát, játszani a barátaival, és futkosni, amíg bajt nem csinál” – jellemezték őt szülei. „Harry kedvenc kijelentése a kemoterápia alatt az volt: ’Intézzük ezt el!’ Harry előtt tisztelegve az ’intézzük ezt el’ hozzáállással adományozzanak némi pénzt, hogy legyőzzük ezt a borzalmas kórt, hogy jövőt adjunk a gyerekeknek, és reményt a családjuknak” – buzdítottak jótékonykodásra.


Hamilton e történetet látva jött rá arra, hogy nincs vesztett ügy. „Laza voltam a verseny előtt, de szükségem volt az inspirációra, valamire, amibe kapaszkodhatok. Ezt a győzelmet neki ajánlom. Az ember ki akar menni, és tenni valamit valakiért, de ez nem mindig jön össze. Ő most nézett, és hamarosan üzenni fogok neki. Valami különlegessel akarunk készülni a számára” – bocsátotta előre.
Lewis Hamilton és Dieter Zetsche (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Dieter Zetsche (Fotó: XPB)


De a futamgyőztes Harry mellett egy másik személynek is hálás volt Barcelonában. A dobogóra kísérő Dieter Zetschéről van szó, akinek a mostani volt az utolsó F1-es versenye a Daimler-Benz elnökeként, hiszen hamarosan átadja a stafétát Ola Källeniusnak. „Ő nagy támogatóm volt már tizenhárom éves korom óta. Részt vett a döntéshozatali folyamatban, amikor arról volt szó, felkaroljanak-e gyerekként. Amikor a McLarenhez kerültem, akkor is beleszólása volt abba, hogy kapjak-e esélyt a 2007-es F1-es debütálásra. Aztán csatlakoztam ehhez a csapathoz, és azóta többször is hosszabbítanunk kellett. Ez volt az ő utolsó versenye velünk, és szeretnék nagy köszönetet mondani neki” – mondta Hamilton.


Végül csapata előtt is kalapot emelt. „Nagyon-nagyon elégedett vagyok a csapat egészének teljesítményével. Nagyon keményen dolgoznak. Fejlesztésekkel érkeztünk ide, és ennyire dominánsak voltunk – ezzel demonstráltuk, mennyire erős ez a csapat! Ez a világ legjobb csapata! Nagyon egységesek vagyunk.”