Heves kölyökből igazi vezére lett a Red Bullnak Verstappen

Ha az autójuk nem is a legjobb, Max Verstappen a legjobbak szintjén teljesít vele a Red Bull szerint. Christian Horner máris vezérnek látja őt.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Barcelonában visszatért a dobogóra Max Verstappen. Két fronton is, hiszen azzal, hogy megszerezte Ausztrália utáni második dobogós helyezését, a bajnoki tabellán is visszaelőzte Sebastian Vettelt a 3. helyen, így újra a két Mercedes első számú üldözőjének számít. A holland már sorozatban 14. versenyén ért célba a legjobb öt között.


A Spanyol Nagydíjon egy első kanyaros csetepatéból jött ki jól – de nem egészen úgy, ahogyan mondjuk tavaly ilyenkor még jellemző volt rá. Most nem ő támadott és volt agresszív, éppen azzal nyert pozíciót, hogy visszafogta magát, és megvárta, míg az egymással küzdő Sebastian Vettle és Valtteri Bottas összecsapásából kezébe hullik a lepattanó. Miután a ferraris lendületet vesztett és lesodródott az ívről a 2-es kanyarból kijövet, Verstappen a gyors 3-as forduló külső ívén száguldott el mellette.


Jenson Button megjegyezte, nem ehhez van szokva a fiatal tehetségtől. „Ez a megmozdulás fantasztikus volt, mert nemcsak egy megszokott merész Max-manőver volt, gondolkodott is közben, felmérte a helyzetet. Visszavett kicsit, mert tudta, hogy valami történni fog, és így is lett” – hívta föl az érettségére a figyelmet.


És valóban: pár éve ugyanezen kanyarban még ő volt ott a külső íven, ő támadott olyan agresszíven, mint most Vettel, és a vége az lett, hogy a belül történt ütközések után az ő autóját is eltalálták.
Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)


Verstappennél szembetűnő változás ment végbe az elmúlt egy évben, de még múlt év végi önmagához viszonyítva is. Miközben 2018-at túlságosan agresszív manőverek és balesetek egész sorával indította, ezúttal minden a biztos pontszerzés és a lehetőségek maximális kihasználása körül forog számára. Ennek köszönheti most, hogy bár papíron kevésbé versenyképes a Red Bull, mégis a két Ferrari előtt áll az összetettben.


Christian Horner szerint Verstappen remekül fölvette a Daniel Ricciardo távozásával rá hárult szerepet, és valóban a csapatuk vezéralakjává lépett elő. „Tavaly Monacóban érte el a mélypontot. Ha az azóta nyújtott teljesítményét nézzük, nyugodtan nézhet a tükörbe. Tavaly Montrealtól mostanáig egyszerűen fergeteges volt. Nagyon éretten versenyez. Magára vállalta a csapaton belül a vezető szerepet. És élvezi, a teljesítményét pedig ez csak javította” – dicsérte versenyzőjét a Red Bull csapatfőnöke.


Verstappen nem mellesleg a csapata bizalmát is maximálisan élvezi. Azt már tavaly Daniel Ricciardo is érzékelte, hogy a Red Bull egyre inkább a holland otthonává válik, a hétvégén Helmut Markónak pedig volt egy kijelentése, melyből pontosan kiderül, melyik versenyzőjüket hová is rangsorolják. „A Gasly nagyon közel volt most Maxhoz. Ez azt jelenti, hogy Verstappennél még dolgoznunk kell az autón” – jelentette ki a pénteki edzésnap után, kétséget sem hagyva afelől, hogy melyiküket tartja a jobb versenyzőnek és mennyivel…


Javulást azért „a Gaslynál” is meg lehetett figyelni az utóbbi időben. Bakuban ugyan kiesett, mégis az addigi legjobb hétvégéjét futotta, és Horner szerint Barcelonában is megerősítette formáját. „Pierre nagyszerűen versenyzett. A verseny felénél elkapott egy méretes törmeléket, vélhetően egy nagy gumidarabot. Ez az első szárnya baloldalára ragadt, és ez sok leszorítóerőbe került nála. Hendikepje volt, de így is nagyon jól vezetett. Egyre közelebb kerül, és mi is egyre közelebb leszünk a Ferrarihoz” – vont mérleget.
Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)


Az ezen a héten kedden és szerdán tartott barcelonai teszten a Red Bull folytatni fogja a most bevetett újításainak kiértékelését, és közben abban bízik, hogy tartósan a Ferrari előtt tud ragadni, miközben közelíteni fog a Mercedesre.


A soron következő Monacói Nagydíjon a pálya elvileg segíteni fog nekik ebben. Tavaly nagy fölényben voltak az utcai aszfalton, ám Horner nem venné biztosra, hogy idén is le tudják iskolázni a lassú kanyarokban sokat fejlődött Mercedest. Verstappennél mindenesetre akkor zárulna be tökéletesen a kör, ha a múlt évi legnagyobb hibája (esélyesként csapta falnak autóját az időmérő előtt) helyszínén kiugró eredményt tudna elérni, vagy akár ő törné meg a Mercedes egyre nyomasztóbb uralmát.


„Nagy eredmény a csapat részéről, hogy le tudtuk győzni a Ferrarit itt, ahol hét-kilenc héttel ezelőtt még annyira erősek voltak. Ami Monacót illeti, a Mercedes mesésnek tűnt itt, főleg az utolsó szektorban. Ők lesznek tehát a favoritok. De nekünk is mindig jól szokott ott menni, és Max kárpótlást akar azon a pályán. Bízunk benne, hogy meg tudjuk majd nehezíteni a Mercedes dolgát” – tekintett előre a csapatfőnök.