Musorujsag
Élő Eredmények

Főnöke szerint Albon jövőre még nem lesz Red Bull-os

Főnöke szerint Albon jövőre még nem lesz Red Bull-os

F1i
Bár elégedett eddigi teljesítményével, a Toro Rosso csapatvezetője, Franz Tost nem tartja elképzelhetőnek, hogy Alexander Albon 2020-ban a Red Bull versenyzője lesz, ahhoz ugyanis sokkal több tapasztalatra lesz szüksége.

Noha csak februárban ült először Forma–1-es autóban, Albon gyorsan fölvette a királykategória ritmusát: az első öt hétvégén kétszer szerzett pontot és kétszer volt karnyújtásnyira a pontzónától (11. lett), miközben rendre föl tudja venni a versenyt tapasztaltabb csapattársával, Danyiil Kvjattal. Nem meglepő tehát, hogy főnökei elégedettek vele.

Ezt látva – és azt, hogy Pierre Gasly egyelőre nem érzett rá a Red Bullra – többen fölvetették, a thai már a következő szezonban felléphet a bikások első számú istállójához. A Toro Rossót irányító Franz Tost viszont nem gondolja, hogy ilyen hamar sor kerül az előléptetésre.

„A Red Bull egy másik liga” – kezdte az osztrák. „A Red Bull a győzelmekért és a bajnoki címért harcol. Szerintem Alexandernek az F1-es teljes kiismeréséhez még szüksége van arra a két-három évre, amit állandóan emlegetni szoktam a versenyzők kapcsán. Vannak példáim is. Például minden időmérőn új helyzettel szembesül. Vegyük például Bakut: délután teljesen másak voltak a körülmények, mint az edzésen. Más a tapadás. Először szembesülnie kell ezekkel a helyzetekkel” – folytatta.

Alexander Albon (Fotó: XPB) Alexander Albon (Fotó: XPB)

„Persze most mondhatják, hogy senki sem tudja, milyenek lesznek a körülmények a 2020-as futamokon. Ez igaz is. De legalább egyre tapasztaltabb lesz. Megtanulja, hogyan kell átmenni a kerékvetőkön, milyen szögben kell megközelítenie a kanyarokat, hogyan kell fékeznie, milyen sebességgel kell bevenni a kanyarokat” – magyarázta.

Tost mindig nagy támogatója volt a fiatal versenyzők előléptetésének, viszont fontosnak tartja a megfelelő időzítést. „Minél több időt tölt a pályán egy versenyző, annál gyorsabban, annál többet tanul. Egy fiatalnak ezt kell először megtanulnia. Ha egy élcsapatban vagy, változnak az elvárások. Növekszik a nyomás, úgy fogod érezni, egyre több dolgot akarnak rád kényszeríteni. És mindez visszaüthet, ha autóba ülsz” – fogalmazott.

„Kijelenthetjük persze, hogy Leclerc most nagyon jó munkát végez a Ferrarival, de őt nagyon jól felkészítették, és a kisebb kategóriákban is folyamatosan szenzációs teljesítményt nyújtott. Ez ellentmond az elméletemnek, miszerint egy versenyző felkészítése két-három évig tart, de szerintem általában szükség van ennyi időre” – zárta gondolatát.

Alexander Albon, Franz Tost és Danyiil Kvjat (Fotó: Red Bull) Alexander Albon, Franz Tost és Danyiil Kvjat (Fotó: Red Bull)
Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak