Räikkönen: Nem bírtam volna eddig az F1-ben a szünet nélkül

Kimi Räikkönen biztos benne, hogy ha nem szakítja meg két évre a Forma–1-es pályafutását, ma már nem láthatnánk őt versenyezni a királykategóriában.

Kimi Räikkönen (Fotó: MTI/EPA)

Ezen a hétvégén teljesíti 300. nagydíjhétvégéjét Kimi Räikkönen a Forma–1-ben. Bár ő próbál nem nagy feneket keríteni a „csak egy szám” jubileumának, az azért nagy szám, hogy a sorozat történetének mindössze 5. versenyzője lett, aki elérte ezt nagydíjmennyiséget. És az sem akármi, hogy a mezőnyből egyedüliként elmondhatja magáról, nemcsak V8-as, de még V10-es motorokkal is versenyzett.


Pályafutása még 2001-ben indult a Sauberrel, vagyis 18 éve már, hogy bemutatkozott. Ám a mostani csak a 17. szezonja, miután 2010-et és 2011-et kihagyta. Abban a két évben ralizni kezdett, a világbajnokságon indult, de még a NASCAR-ban is kipróbálta magát, miközben az első évben továbbra is kapta a fizetését az őt Fernando Alonso kedvéért félreállító Ferraritól.


Räikkönen 2009-ben azért döntött az F1-es távozás mellett, mert elege lett a sorozatból, a politikából, és a Ferrari sem volt már sikeres. Ma úgy érzi, ha akkor nem tart szünetet, biztosan nem húzta volna ki a bajnokságban 39 éves koráig.


„Nekem őszintén szólva nem tűnik ilyen hosszú időnek ez, mivel két évet kihagytam” – reflektált a 18 éve tartó F1-es karrierjére. „Az biztos, hogy e két év nélkül ma már nem lennék itt. Ez tette lehetővé számomra, hogy most ne érezzem úgy, hogy ilyen régóta itt vagyok, mert volt egy kicsit normálisabb időszakom.”
Kimi Räikkönen 2011-ben a Francia Ralin (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen 2011-ben a Francia Ralin (Fotó: XPB)


Bár Räikkönen a hétvége előtt kézzel-lábbal tiltakozott csapatánál az ünneplése ellen, és nem is tulajdonít nagy jelentőséget a statisztikájának, sem annak, hogy jövőre Rubens Barrichello vonatkozó rekordját is túlszárnyalva minden idők legtöbb F1-es futamon részt vett versenyzőjévé válhat, azt nem tartja kizártnak, hogy később még másképpen gondol majd erre.


„Ha majd egyszer visszavonulok, és visszatekintek, lehet, hogy nagyobbnak érzem a jelentőségét, másképp fogok viszonyulni hozzá. De most nem érzem ennyire hosszúnak az itt töltött időt. Ez csak versenyzés” – tette hozzá a 2020-ra az Alfa Romeóval még szerződésben álló, a későbbi folytatásról viszont még nem határozó finn.