Musorujsag
Élő Eredmények
×

Versenyzői overallban temetik el Niki Laudát

Versenyzői overallban temetik el Niki Laudát

Bild, Speedweek, FIA
Bejelentette az FIA, milyen módon emlékezik meg a Forma–1-es mezőny Monacóban a héten elhunyt Niki Laudáról. És az is kiderült, mikor helyezik végső nyugalomra a legendát.

A csapatok és versenyzők már a Monacói Nagydíj csütörtöki szabadedzéseken különböző matricákkal, sisakfestésekkel adóztak a hétfőn 70 esztendős korában elhunyt Niki Lauda emlékének, és a sorból a Forma–1, valamint az FIA sem fog kimaradni. A sorozat irányítói pénteken közleményben ismertették terveiket a vasárnapi hivatalos megemlékezésről.

A 15 óra 10 perckor rajtoló monacói versenyt megelőzően, pontban 14 óra 53 perckor, közvetlenül a nemzeti himnusz előtt egyperces gyászszünetre sorakozik fel a rajtrácsra a mezőny 20 versenyzője, valamint Lauda pályatársai, barátai. A szervezők jelezték, a háromszoros világbajnok védjegyévé váló piros sapkákat fognak kiosztani, hogy azokat a résztvevők ugyanúgy megemelhessék az osztrák tiszteletére, ahogyan azt ő is szokta tenni egy-egy nagy teljesítményt megsüvegelendő. Emellett a nézőket is arra buzdítják, hogy piros sapkákkal, transzparensekkel készüljenek.

„A Forma–1, az FIA, az Automobile Club de Monaco és a tíz csapat meghívja a szurkolókat, hogy a monacói lelátókon a 90. verseny bevezető köre alatt maguk is tisztelegjenek a versenyző előtt, aki 1975-ben és 1976-ban is nyert a hercegségben. Viselhetnek piros sapkát, felmutathatnak üzeneteket, transzparenseket, vagy egyszerűen csak tapsolhatnak, miközben a jachtokról figyelők a kikötőben megszólaltathatják a kürtjeiket, vagy tehetnek bármit, amivel hozzájárulnak a sportág igaz hőse irányába nyújtott tiszteletadáshoz” – állt az FIA által kiadott közleményben.

Niki Lauda (Fotó: MTI/EPA) Niki Lauda (Fotó: MTI/EPA)

Mindeközben az is kiderült, mikor és milyen körülmények között helyezik örök nyugalomra a hétfő este a zürichi egyetemi klinikán elhunyt korábbi versenyzőt, csapatvezetőt, üzletembert. Jövő szerdán (május 29.) Bécsben kerül sor a temetésre, melyről többek között az F1-et közvetítő osztrák televízió, az ORF is be fog számolni. Laudát a versenyzői overalljában fogják utolsó útjára kísérni, koporsójára pedig régi sisakját helyezik el – árulta el a helyi plébános.

A temetést szűk körben, vagyis a nyilvánosság kizárásával tartják, de a szurkolók aznap 8 óra és 12 óra között leróhatják  kegyeletüket a babérral díszített, lezárt koporsónál, melyet a Stephansdom (Szent István-székesegyház) ravatalozójában kereshetnek föl.

A halotti mise 13 órakor kezdődik, arra 300 vendéget várnak, köztük a Mercedes F1-es csapatának tagjait, az elnökségét, melyet Lauda vezetett. Az eseményt a televízió nem közvetítheti, és fotókat, videókat sem lesz szabad készíteni róla.

A koporsót ezt követően 14 óra után viszik Lauda végső nyughelyére, de hogy pontosan hová, azt csak a szűk családi körnek árulták el.  Utolsó útjára várhatóan számos F1-es versenyző is el fogja kísérni őt.

Borítókép: Niki Lauda (Fotó: XPB)

További tartalmak