Musorujsag
Élő Eredmények

Felravatalozták Laudát – Arnold Schwarzenegger is gyászbeszédet tart

Felravatalozták Laudát – Arnold Schwarzenegger is gyászbeszédet tart

Kurier, Österreich, Kronen Zeitung, Bild
Szurkolók százai gyűltek össze szerda reggel a bécsi Stephansdom körül, hogy végső búcsút vegyenek a felravatalozott Niki Laudától. A délutáni gyászmisén Arnold Schwarzenegger és Gerhard Berger is búcsúbeszédet mond.

Szomorú, sötét felhők alatt, esőben kígyózott a több száz fős tömeg már kora reggel a bécsi Stephansdom körül. A média képviselői már a hajnali órákban összesereglettek a katedrálisban, melynek belsejében felravatalozták a 70 esztendős korában elhunyt F1-es legendát, Niki Laudát. A szurkolók, rajongók, tisztelők 12 óráig róhatták le kegyeletüket a háromszoros F1-es bajnok előtt, akinek koporsóját 8 óra előtt a vállukon vitték be a temetkezési cég emberei a templomba.

7 óra 50-kor a korábbi versenyző fia, Lukas helyezte Niki Lauda piros sisakját a koporsóra, mellé a Mercedes-vezér özvegye, Birgit egy babérkoszorút tett. A koszorúk sorában többek közt a Schumacher családé is fellelhető volt. „Egy nap újra látjuk egymást. A te Schumidék” – állt rajta az aranyszínű felirat.

Lucas Lauda és Birgit (Fotó: MTI/EPA) Lucas Lauda és Birgit (Fotó: MTI/EPA)

A felravatalozáskor a később a gyászmisét és a temetést is levezető plébános, Toni Faber mondott pár szót, majd szenteltvízzel locsolta le a koporsót. Mögötte Lauda egy mosolygós fotója látható, a gyászjelentésben egy Victor Hugo-idézet olvasható.

Az emberek katedrális közepén nyernek bebocsátást, a ravatalról most még fotók is készíthetők. 12 órakor aztán kiterelik a tömeget, hogy a már 11 óra után egy helyi étteremben gyülekező díszvendégek elfoglalhassák helyüket. Összesen 400 helyet foglaltak le számukra, de a széksorok mögött további 1500 hely áll rendelkezésre. „Nem tudjuk, hogy ezer vagy ötezer látogató fog-e érkezni. Én azt jósolom, hogy sokan jönnek” – mondta Faber plébános a Kuriernak. Akinek tehát jut hely a hírességeken és meghívottakon kívül, még bemehet a 13 órakor kezdődő gyászmisére, melyen a felvételek készítése már tilos lesz.

Fotó: MTI/EPA Fotó: MTI/EPA

Faber szerint a családdal a legideálisabb megoldást találták meg a szertartáshoz. „Föltettük a kérdést, helyes lenne a szempontjából így ünnepelni. Egyfelől ő igénytelen volt, nem szerette az efféle ünnepségeket. Másfelől nem akartuk kitiltani a nyilvánosságot” – magyarázta a pap, aki egyébként ismerte Laudát.

„Nem nevezném őt nagy templomba járónak, de amikor jött, nagy szívvel és szeretettel érkezett” – mondta, hozzátéve, a korábbi versenyző gyakran gyújtott gyertyát is a dómban. „A legjobbat akarta kihozni az életből, még ha ez időnként nehéz is volt. És ez az Istenbe vetett hit óvta és mentette meg őt. Jól emlékszem még, hol voltam 1976. augusztus 1-jén, amikor a bécsi Reichsbrücke összedőlt, Lauda pedig megégett. Tizennégy évesen sosem gondoltam volna azt, hogy Lauda temetését fogom levezetni.”

Fotó: MTI/EPA Fotó: MTI/EPA

Időközben kiderült, hogy a gyászmisén három búcsúbeszédet fog hallani a közönség. Az egyiket az államfő, Alexander Van der Bellen tartja, rajta kívül a színész-politikus Arnold Schwarzenegger, valamint a korábbi osztrák F1-es versenyző, Gerhard Berger is pulpitusra lép. Lauda egykori mclarenes csapattársa, a négyszeres világbajnok Alain Prost eközben felolvasó lesz.

A vendégek között számos híresség fog feltűnni. Az osztrák F1-es kommentátor, Heinz Prüllertől kezdve a Laudát filmben alakító Daniel Brühlön át egy sor F1-es és autósportos személyiség is megjelenik. Lewis Hamilton, Toto Wolff és a teljes Mercedes-csapat is a meghívottak között van.

Fotó: MTI/EPA Fotó: MTI/EPA

A szentmisén orgonajátékként elhangzik majd többek között Schubert Requiemje. Emellett Lauda kedvenc dalaiból is összeállítást készített felesége, Birgit. Zenélni Christian Klonovits fog és többek között Tracy Chapman Fast Car és Baby Can I Hold You című dala, John Lennon Imaginje, valamint a Family Of The Year együttes Hero című száma is felcsendül.

A templomi szertartás 14 órakor ér véget. Lauda koporsóját versenyzőtársak fogják kivinni a katedrálisból, ahonnan aztán autóval szállítják a 15 órakor kezdődő temetés helyszínére. Azon már csak a szűk családi kör fog részt venni. Laudát egy versenyzői overallban, a sisakját is a koporsóba helyezve temetik el.

Képgaléria Niki Lauda ravataláról:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Fotó: MTI/EPA
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2019/05/07609245-1024x682.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Fotó: MTI/EPA

További tartalmak