Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel a nyári szünetig ad esélyt a Ferrarinak

Vettel a nyári szünetig ad esélyt a Ferrarinak

Crash, Motorsport-Magazin, Speedweek
Miközben Charles Leclerc nem tekint utolsó esélyként a kanadai hétvégére, Sebastian Vettel amolyan határidőt szabott a Ferrarinak a 2019-es esélyeket illetően.

A Ferrari legjobb esélyének mutatkozik a Kanadai Nagydíj. Ismerve az ő és a Mercedes autójának karakterét, a montreali pálya hosszú egyeneseivel és kevés kanyarjával azon kevés helyszínek egyike, amely maximálisan kihangsúlyozhatja a vörös autók erényeit, s elfedheti hiányosságait. A Mercedes persze szokása szerint szoros küzdelemre készül, ám veretlen mérlegét látva egyre nehezebb elhinni nekik, hogy valóban van mitől tartaniuk.

A 2019-es idény az eddigiek alapján már lefutottnak tűnik, hat futam elteltével azonban még túl korai efféle határozott kijelentéseket tenni. Charles Leclerc nem is foglalkozik ilyesmivel. „Nem, én nem gondolok erre, amíg matematikai esélyünk van. Nehezen indult az évünk, természetesen többet vártunk tőle. De még messze nem lefutott. Ha mindent rendbe teszünk, akkor az eredmények is jönni fognak” – mondta a monacói.

„Montrealban sok az egyenes, és kevesebb a kanyar, mint Monacóban és Barcelonában. Ez fekszik az autónknak. De ha azt kérdezik, a Ferrari ’most vagy soha’ helyzetben van-e, akkor a válaszom: nem. Kanadát nem tekintjük az utolsó esélyünknek. Ez csak egy pálya, ahol jobban kijátszhatjuk az erősségeinket, mint más pályákon. A végsebességünk általában jó, ezért erősek lehetünk. De nincs értelme még nagyobb nyomás alá helyezni magunkat. Gőzerővel dolgozunk azon, hogy versenyképesebbé váljunk.”

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Az évüket még Sebastian Vettel sem írta le végleg, ám azt elismerte, hogy ha huzamosabb ideig nem lesz változás a helyzetükben, akkor ez is bekövetkezhet. „Versenyről versenyre haladunk, még sok futam vár ránk, és hiba lenne ilyesmin gondolkodni. Mindig hiszek, ezért nem tekintem a mostanit utolsó reménynek.”

„A következő versenyek meghatározóak lesznek számunkra az élre való visszatérés szempontjából, és hogy meg tudjuk-e még nehezíteni a Mercedes dolgát. Ha rendezzük a sorokat, akkor bőven van okunk bizakodva előre tekinteni. Meghatározó lenne mielőbb elérni ezt, de pillanatnyilag nem igazán mondanék konkrét dátumot arra, meddig kellene megtörténnie.”

„Egyértelmű, hogy hátrányban vagyunk, és egészen jelentős a különbség a Mercedes és a többiek között, a Mercedes és közöttünk. Muszáj lenne csökkentenünk a hátrányt, máskülönben már nehéz lesz fordítani. Nem kell zseninek lenni ehhez: a nyári szünet előtt igazán jó formába kéne kerülnünk, és utána ki kéne használnunk a lendületet, hogy az év második felében fordítani tudjunk” – ecsetelte a négyszeres világbajnok.

Vettel ugyanakkor nem mutatja a pánik jeleit. „Nem vagyok feszült, mert tudom, mikkel készülünk, és azok nagyon ígéretesek. De előbb bizonyítanunk kell, hogy valóban működnek is. A végső bizonyítékot pedig a stopperóra jelenti.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Ami a montreali hétvégét illeti, fejlesztésekkel nem a Ferrari, hanem a Mercedes állt elő egy új motor formájában. A német ettől függetlenül Leclerc-hez hasonlóan úgy gondolja, hogy ezúttal több keresnivalójuk lehet, mint az utóbbi két versenyen. „Egészen optimista vagyok, mert itt tavaly is jól ment. Bahrein egy kicsit hasonlított az itteni pályához” – ismerte el, hogy a karaktere a kezükre játszhat.

Ugyanakkor figyelmeztetett is: még ha így is lesz, akkor is közbeszólhatnak az idén számukra szintén komoly fejtörést okozó gumik. „Nehéz jósolni. Papíron jók lehetünk, másfelől az aszfalt itt nagyon sima, ezért nehéz lesz fölmelegíteni és munkára bírni a gumikat. Ezzel az utóbbi versenyeken küszködtünk. De nem akarok fekete képet festeni, hiszen még egy kört sem teljesítettünk. Ha pedig gondunk lesz a gumikkal, van még pár trükk a tarsolyunkban erre. Aztán hogy beválik-e, az majd kiderül.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak