Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel át sem akarta venni a díját, aztán kiállt Hamilton mellett

Vettel át sem akarta venni a díját, aztán kiállt Hamilton mellett

FIA
Fontosnak tartotta Sebastian Vettel megvédeni Lewis Hamiltont a szurkolók dühétől a Kanadai Nagydíjat követően, és a tisztelet volt az, ami visszavezette őt az amúgy kihagyni tervezett díjátadóra.

Üresen maradt az első három helyezett autóinak fenntartott egyik parkolóhely a Kanadai Nagydíjat követően a boxutcában. Miközben a győztes Lewis Hamilton és a harmadik Charles Leclerc a szokásoknak megfelelően az FIA által számukra kijelölt helyen állította meg versenygépét, Sebastian Vettel inkább a dobogóról lemaradók közé csatlakozott Ferrarijával, majd miután kiszállt autójából, elviharzott.

Azt hihettük volna, hogy egyből a neki 5 másodperces büntetést adó versenybírósághoz megy, hogy számon kérje rajtuk a szerinte igazságtalan döntésüket, ám mint utólag elmondta, ilyesmi meg sem fordult a fejében, egyszerűen csak maga mögött akarta hagyni az egészet, díjátadóstul, interjústul. „Nem kerestem senkit, csak leparkoltam az autómat a parc fermében. Egy másik parc fermében, nem abban, ami az első háromnak van fönntartva. Aztán mérlegelésre mentem, és abban a pillanatban nem akartam részt venni semmiben, ami utána történt.”

Végül mégis visszasétált, s majd mielőtt fölment volna a díjátadóra, még kicserélte a táblákat lent, és Lewis Hamilton autója elé tette a 2-es számút. Mint mondta, kizárólag a többiek iránti tiszteletből ment föl mégis a pódiumra, s vette át a díját. Az azt követő sajtótájékoztatón pedig kötelességből vett részt. „Nem voltam igazán ideges. Igen, mérges és csalódott voltam, de szerintem mindenki megérti, miért. Végül csak tiszteletet akartam tanúsítani Lewis, Charles és a Mercedes dobogóra küldött tagja felé, ezért mentem a dobogóra. De nem akartam ott lenni, csak el akartam szabadulni. És most sem akarok itt ülni, de muszáj.”

A díjátadón pezsgőt nem spriccelt a többiekkel, ám ekkor már hajlandó volt felelni az interjúztató Martin Brundle kérdésére. Az ottani beszélgetés során külön megkérte a nemtetszésüket pfujolással kinyilvánító szurkolókat, hogy haragjuk céltáblájává ne a helyette nyerő Hamiltont tegyék. „Mint mondtam, ennek semmi köze Lewishoz. Megértem az embereket, akik nem boldogok, én sem voltam az a döntés miatt. De ennek semmi köze Lewishoz” – mondta dobogós gesztusáról utólag. „Nem szép, ha kifütyülnek, ezért is avatkoztam közbe. Sajnálom, hogy félbeszakítottam a válaszát, de muszáj volt jeleznem, hogy ne pfujolják őt, mert semmi rosszat nem tett. Sőt, nagyszerű versenyt futott, nagy nyomás alá helyezett, és én igazán élveztem a dolgot. Nagyon tiszteljük egymást, ennek semmi köze hozzá.”

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton megerősítette, a tisztelet valóban kölcsönös. „Mindig is megvolt közöttünk a tisztelet. Sok éve versenyzünk együtt, talán a jelenlegi mezőnyből senki sem osztozott annyiszor a pályán egymással, mint mi. Mindig becsülöm a lehetőségeket, amikor megvívhatunk egymással. Most is, az előző években is, és ezek igazán szép emlékek. Remélem, még sok hasonló vár ránk.”

A kapott pfujolást nem vette a szívére. Mint kiemelte, ettől függetlenül nagyon szereti a helyszínt, ahol 2007-ben pályafutása első F1-es futamgyőzelmét aratta, és ahol most már hetedik győzelmét jegyezte, beállítva Michael Schumacher rekordját. „Ez a pálya mindig nagy vadászterület volt számomra. Szeretem ezt a versenyt, és mindig úgy éreztem, hogy támogatnak engem is. Nagyon sok Ferrari-szurkoló van Kanadában, de őket is tisztelem. Kicsit furcsa érzés volt, hogy pfujoltak, de nem ez az első eset. Már megszoktam, megbocsátom nekik” – mondta a címvédő.

Borítókép: Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak