Musorujsag
Élő Eredmények

Megszólalt a Vettelt büntető versenybíróság két tagja

Megszólalt a Vettelt büntető versenybíróság két tagja

F1i.com
Nem esett jól a Kanadai Nagydíjon versenyzőbíróként dolgozó Emanuele Pirrónak, hogy számos versenyzőkollégája bírálta őket Sebastian Vettel büntetése kapcsán.

A nagy vitát kavaró múlt vasárnapi ítélet óta először nyilatkoztak a témáról a döntést meghozók. A montreali versenyen Sebastian Vettel egy 5 másodperces büntetést és 2 büntetőpontot kapott, miután a 48. körben történt pályaelhagyása után Lewis Hamiltonra veszélyes módon tért vissza az aszfaltra. E döntésnek köszönhette a címvédő a kanadai győzelmét.

A paddockban csak kevesen voltak, akik egyetértettek az ítélettel. Jelenlegi és korábbi versenyzők sora nevezte túlzónak és észszerűtlennek az FIA büntetését. A négyfős bíróság versenyzői szemléletmódot képviselő tagja ezúttal a 37 F1-es futamon induló olasz exversenyző, az 5-szörös Le Mans-i győztes Emanuele Pirro volt, aki elismerte, nem esett jó neki, hogy korábbi kollégái, riválisai is kritizálták őt (őket) a büntetés miatt. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy többen kiálltak mellette. „Szerencsére sokan fejezték ki szolidaritásukat is az F1 és a versenyzés világából. Az viszont fájt, hogy az olyan korábbi nagyszerű versenyzők, mint Mario Andretti és Nigel Mansell azt mondta, amit” – utalt arra, hogy 1978 világbajnoka elfogadhatatlannak, 1992 bajnoka pedig kínosnak nevezte a döntést.

A Formula Passion oldalnak nyilatkozó Pirro emlékeztetett, ma már más korszakot élünk, mint az említett nagyágyúk aktív időszakában: a biztonságon jóval nagyobb hangsúly van. „Ma más a helyzet, a világ megváltozott, a versenyek is megváltoztak. Ezernyi harcot vívtak meg a biztonságért, és ez meghatározza azt is, hogyan vezénylik le a versenyeket. A versenyzés rajongójaként, valamint a Ferrari rajongójaként is sajnálom, hogy így ért véget ez a futam. Meg kell érteniük, hogy nem könnyű meghozni bizonyos döntéseket, de a sport integritása mindennél fontosabb” – érvelt a szigoruk mellett a biztonsági szempont említésével.

A Kanadában szintén bírói tisztséget betöltő belga Mathieu Remmerie eközben a Sporzának beszélt a történtekről, kiemelve, a szabályok értelmében helyes volt a döntésük, így legfeljebb a szabályok helyességéről folytatható vita. „Az elfogadható, hogy párbeszéd induljon a szabályok felülvizsgálatáról. Az autósport rajongójaként nyilván szeretnék nagyszerű futamokat látni. Hogy a szabályok időnként túlzóak lennének? Talán igen. Ennek ellenére mindig lesznek szituációk, melyeket nehéz megítélni” – vonta le a következtetését.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel esete (Fotó: Formula1/Twitter) Lewis Hamilton és Sebastian Vettel esete (Fotó: Formula1/Twitter)

Az ügy kapcsán egyébként többen is fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy nem a versenybírói tisztséget betöltőkre kell zúdulnia a népharagnak. A versenyzők érdekvédelmi szervezetét, a GPDA-t elnöklő Alexander Wurz rámutatott, az egész sportág, így a versenyzők és a csapatok hibája, hogy a szabályrendszer ennyire elaprózódott.

A Sky Sports szakértőjeként dolgozó, a döntést szintén vitató Karun Chandhok már az eset elemzése után védelmébe vette Pirrót. „Együtt érzek Emanuele Pirróval, aki a hétvége versenyzőbírája volt. Emanuele a legkedvesebb fickó az autósportban, büszke vagyok rá, hogy barátomnak nevezhetem őt. Sajnos mivel a többi bírót nem ismerik az emberek, ő volt az egyetlen, akit célba vett a média, valamint az internet trolljai és a Ferrari-szurkolók, de ez nem fair. Egy testület hozott közös döntést, és nem helyes kipécézni egy személyt” – figyelmeztetett az indiai.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff eközben az összes bírónak nagyobb tiszteletet kért a közvélemény részéről. „A bírák nem interpretálhatják úgy a szabályokat, hogy az mindenkinek tetsszen. Ez most szerintem hatvan-negyven százalékos eset volt. Egyvalamire most semmi szükség: olyan nyomás alá helyezni a bírákat, hogy a jövőben ne merjenek dönteni. Mert így senki sem lesz, aki vállalja ezt a szerepet. Következetes döntéshozásra van szükségünk, és támogatnunk kell ebben őket. Ha valaki nem elégedett, az szidja a szabályokat, és vizsgáljuk felül azokat” – fogalmazott az osztrák.

Borítókép: Emanuele Pirro (Fotó: XPB)

További tartalmak