A Ferrari jelezte, felülvizsgáltatja Vettel büntetését

A Ferrari hivatalosan is jelezte, felülvizsgáltatja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybíráinak Kanadai Nagydíjon hozott döntését, melynek értelmében Sebastian Vettel öt másodperces büntetést kapott.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel incidense (Fotó: Mercedes)

Vettel a 48. körben csúszott le a pályáról, és tért vissza közvetlenül az őt üldöző Lewis Hamilton elé – az FIA bírái szerint túlságosan veszélyesen, ezért kapott végül büntetést. Ezzel elveszítette a győzelmet, hiába ért ugyanis elsőként a célba, Hamilton öt másodpercen belül maradt, tehát az eredménylistán a német elé került.


A Ferrari már akkor jelezte, megóvja a döntést, a múlt héten viszont közölték, mégsem élnek ezzel az opcióval (az ehhez hasonló szankciók ellen a szabályok értelmében nem is lehet óvni), ám már akkor felmerült, az ügyet még nem engedték el.
FIA logó (Fotó: XPB) FIA logó (Fotó: XPB)Ma kiderült, valóban folytatják a „harcot”, a sportkódex 14.1.1-es pontja tudniillik kimondja, a résztvevőknek jogukban áll új vizsgálatot kérni a futam után, amennyiben új bizonyíték merül föl az ügyben. Most az FIA először azt vizsgálja meg, valóban rendelkezésre áll-e eddig figyelemben nem vett bizonyíték, majd ha kiderül, igen, a versenybíróság újratárgyalja az ügyet.


Arról egyelőre nincsenek információk, milyen bizonyítékokat gyűjtött a csapat (korábban már jelezték, még rajta vannak az ügyön), a tárgyalásokat követően azonban biztosan ismertté válik majd, mivel próbálkoztak.


Az FIA várhatóan a Francia Nagydíj hétvégéjén (tehát ezen a hétvégén) veszi ismét górcső alá az ügyet, és dönt arról, folytatható-e a procedúra.
Fotó: XPB Fotó: XPB