Kitűzte a Ferrari meghallgatásának időpontját az FIA!

Az FIA bejelentette, pénteken ül össze, hogy elbírálja a Ferrari Sebastian Vettel kanadai büntetése ügyében benyújtott újratárgyalási kérelmét.

Sebastian Vettel pályalevágása (Fotó: Formula1)

A várakozással ellentétben biztosan nem zárul le a Kanadai Nagydíjon a győzelem sorsáról döntő büntetés ügye a hétvégi Francia Nagydíj kezdete előtt. Bár a korábbi híradások arról szóltak, hogy az FIA legkésőbb csütörtökön dönteni kíván arról, a Ferrari kérelmének eleget téve újratárgyalja-e a montreali incidenst, a szövetség Le Castellet-ben közleményben jelezte, hogy a csapat meghallgatására csak pénteken 14 óra 15 perckor kerít sort.


„A Kanadai Nagydíj bírái arra kérik a csapat képviselőit, hogy jelenjenek meg június 21-én pénteken 14:15-kor az F1-es bírói szobában, hogy meghallgathassák Scuderia Ferrari 5-ös rajtszámú autójának kérelmét az akkori esemény 42-es számú dokumentumában foglalt döntés felülvizsgálatára. A kérelmet az FIA Nemzetközi Sportkódexének 14-es cikkelye alapján nyújtották be” – állt az FIA közleményében.


Mint ismert, Sebastian Vettelt a Kanadai Nagydíjon a 48. körben történt pályaelhagyását követően veszélyes visszatérés jogcímén 5 másodperces időbüntetéssel sújtotta a versenybíróság a futam alatt. A Ferrari már aznap jelezte, élne fellebbezési szándékával, és bár valós fellebbezést nem nyújtott/nyújthatott be, a Sportkódexben foglalt jogával élve a rendelkezésre álló 14 napos határidőn belül új bizonyítékok előállására hivatkozva kérvényt nyújtott be a döntés és az eset felülvizsgálatára.


Az FIA pénteken még nem magát az incidenst fogja újratárgyalni, csupán arról fog dönteni, valóban új bizonyítékok kerültek-e elő. Amennyiben igen, azok fényében a döntésüket is felülvizsgálhatják, és akár új döntést is hozhatnak.


Úgy tudni, hogy a megbeszélésen az előző versenyhétvége bírái vesznek részt (videokonferencia formájában). Akkor a versenyzőbíró Emanuele Pirro volt, mellette a Mathieu Remmerie, Mike Kaerne, valamint a testület elnökeként Gerd Ennser dolgozott. Döntésüket egyhangúan hozták meg, Vettel egy másodlagos kormánymozdulatára és visszapillantóba tekintésére alapozva, mely szerintük bizonyította, hogy a német szándékosan keresztezte visszatérése után Lewis Hamilton útját, fékezésre kényszerítve, veszélyeztetve ezzel a britet.
Lewis Hamilton és Sebastian Vettel esete (Fotó: Formula1/Twitter) Lewis Hamilton és Sebastian Vettel esete (Fotó: Formula1/Twitter)
Volt FIA-ember segítheti a Ferrari ügyét


Egyelőre nincs hivatalos információ arról, a Ferrari pontosan milyen bizonyítékokat nevez újnak. A nagydíj alatt az FIA-nak rendelkezésére álltak a fedélzeti kamerás és ipari kamerás felvételek, valamint korlátozott mértékben a csapatok telemetriai adatai is, így a kormánymozdulatokról és a pedálok állásáról is mindent tudhattak.


Olasz források szerint a Scuderia most további telemetriai adatok, valamint Sebastian Vettel hátra néző fedélzeti kamerája segítségével kívánja bizonyítani, hogy a döntésben említett „veszélyes visszatérés” ténye nem állt fönn, és/vagy versenyzője manőverében semmiféle szándékosság nem volt. Emellett ezúttal a négyszeres világbajnokot is tanúként hallgathatják meg, amire a verseny alatt meghozott döntésük során nem volt lehetőség.


Az olaszok helyzetét bonyolítja, hogy az FIA legtöbb esetben még csak új vizsgálatot sem szokott indítani, ám ha meg is teszi, a döntéseit általában nem változtatja meg. Legutóbb a múlt évi Azeri Nagydíj alkalmával kértek felülvizsgálatot az FIA-tól, akkor a Williams több incidens újratárgyalását kezdeményezte, ám a bírák egyhangúan úgy ítélték meg, hogy új bizonyítékok nem kerültek elő, ezért nincs jogalapja az ügyek újranyitásának.


A Ferrari most az FIA korábbi szakembere, a szövetséget 2017-ben elhagyó Laurent Mekies szakértelmére támaszkodhat, aki nemcsak jól ismeri a szabályokat és annak FIA-nál használatos értelmezési módjait, de a hasonló eljárások menetéről is pontos képe van.


Eközben vélhetően az ellenfél Mercedes emberei is felkészültek arra, hogy bizonyítékok segítségével megvédjék Lewis Hamilton montreali győzelmét. Nekik azonban első körben biztosan nem jut szerep a meghallgatásban, melyre a szövetség most csak a vörös csapatot várja.


190620 FraGP időtábla2