Verstappen: Vettel semmi büntetendőt nem csinált

Max Verstappen sem ért egyet Sebastian Vettel kanadai büntetésével. Úgy véli, téves indokkal sújtották a ferrarist, ráadásul azzal sem ért egyet, hogy már a futam alatt döntés született.

Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)

Nem ért, de nem is érhet még véget a Sebastian Vettel két héttel ezelőtti 5 másodperces büntetése körül kialakult vita a Forma–1-ben. Miután a Ferrari új bizonyítékokra hivatkozva kérvényezte az ügy újravizsgálását, az FIA csütörtökön jelezte, a pénteki edzésnapon videokonferencia keretében a montreali versenybírák megvitatják a történteket a csapat képviselőivel, és eldöntik, van-e szükség új vizsgálatra.


A paddock nagy többsége fölöslegesnek és túlzónak, többen kimondottan igazságtalannak tartották az ítéletet, és csak kevesen voltak, akik azt mondták, egyértelmű volt az eset, Vettel megérdemelte büntetését. Max Verstappen a múlt évben Szuzukában szintén 5 másodperces büntetést kapott Szuzukában, amiért az utolsó sikán levágása után leszorította Kimi Räikkönent a műfűre. Ő már saját akkori büntetésével sem értett egyet, és most Vettelét is jogtalannak találta.


„Hogy őszinte legyek, nem elemeztem ki alaposan az esetet, de összességében elmondható, hogy a büntetést nem a verseny alatt kellett volna kiosztaniuk, mert azzal teljesen tönkretették a futam izgalmát. Lewis utána már tudta, hogy csak a lemaradására kell figyelnie. Az első hiba természetesen megtörtént, Sebastian elhagyta a pályát. De ha megnézzük, hogyan tért vissza, egyértelmű, hogy semmi rosszat nem tett. Sebastian nem blokkolta különösebben Lewist, ezért úgy vélem, hogy téves indokokkal büntették” – fogalmazott a Red Bull versenyzője.


„Általában véve pedig föl lehet tenni a kérdést: ha az ilyenekért büntetés jár, miért nem helyeznek inkább egyből egy falat oda? Akkor abban köt ki a versenyző, aki hibázik, és a verseny folytatódhat tovább.”
Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)


Ami Vettelt illeti, Verstappen nem látott veszélyt abban, ahogyan a német visszaevickélt a versenyívre, ugyanakkor azt is természetesnek tartotta, hogy Hamitlon egyből a rádiógombhoz nyúlt. „Mindent megtett annak érdekében, hogy biztonságban visszatérjen a pályára. Lewis látta, hogy Seb kicsúszott, tudta, hogy vissza fog térni. Lewis helyében én is panaszkodtam volna, hogy blokkolt, mivel versenyzőként tudod, mi áll a szabályokban, és talán büntetést kérsz az ilyenekért. Szóval mindkét versenyzőt megértem, de alapvetően nem vagyok híve a büntetéseknek. Ez már engem is elég gyakran sújtott. Most inkább próbálom távol tartani magam a bírói szobától…” – mondta, megjegyezve, ő még a kisebb kerék a kerék elleni koccanásokat sem büntetné.


Verstappen idén valóban érettebben és okosabban versenyez, mint az előző években, és még nem is volt komoly ügye az FIA-val 2019-ben. A múlt évben épp elég jutott neki. A legutóbbi egy pályán kívüli incidensért: Interlagosban Esteban Ocont lökdöste a futam után, mivel a francia tönkretette a futamát, ütközésükkel megfosztva őt a biztos győzelem lehetőségétől. A szövetség akkor két nap közmunkára ítélte Verstappent, melyek egyikét a télen a marokkói Forma–E-hétvégén tudta le. Akkor maga is beült a versenybírók szobájába, és megfigyelhette, hogyan is zajlik ott a munka.


Ezek után ő nem tesz szemrehányást a kanadai bíráknak. „Marokkóban egész nap ott voltam, láttam, hogyan dolgoznak. Szerintem érzékelik, hogy mi történik valójában, ám előfordul, hogy az ő kezük is meg van kötve, mert a szabályok bizonyos büntetéseket írnak elő. Van, hogy ők sem akarják kiosztani őket, de muszáj. Nem fair, amikor a közösségi oldalakon őket szidják. Ők próbálják a lehető legjobban végezni a dolgukat. Szerintem helyesebb lenne felülvizsgálni a szabályokat, és megnézni, mit lehetne kivenni belőlük, változtatni rajtuk” – vette védelmébe az FIA embereit, s kritizálta helyettük a szabályokat.


190620 FraGP időtábla2