99 százalék, hogy költözik a Brazil Nagydíj

Tisztázta a Brazil Nagydíj költözésével kapcsolatos, az első hírek után kissé kuszának tűnő helyzetet az ország elnöke, Jair Bolsonaro. Elmondta, a verseny 2021-ben kerül Rióba, miután a jelenlegi helyszín szerződése lejárt.

Fotó: XPB

Amikor Bolsonaro először nyilatkozott a Rióban épülő új pályáról, a hírek még arról szóltak, az F1 már 2020-ban „költözhet”, az interlagosi létesítmény tulajdonosai viszont jelezték, a következő szezonra még szerződésük van a királykategória vezetőivel. Az elnök nemrég újra a Brazil Nagydíj jövőjéről nyilatkozott, egyértelművé téve, mik a tervek a következő évekre.


„Senki sem akarja elvenni a versenyt Sao Paulótól!” – utalt arra, hogy kivárják a sokat említett szerződés lejártát a költöztetés előtt. „Az országnak megmarad a Forma–1-es versenye, és ez a legfontosabb” – tette hozzá.
Szurkolók Brazíliában (Fotó: XPB) Szurkolók Brazíliában (Fotó: XPB)Elmondta, az új pálya (melynek építése szeptemberben kezdődik) 130 ezer rajongó befogadására lesz képes, szemben a jelenlegivel, ami csak 60 szurkolót tud fogadni. Miután az F1 ügyvezető igazgatójával, Chase Carey-vel is tárgyalt a helyzetről, Bolsonaro kiemelte, jelenleg 99 százalék, hogy a futam 2021-ben Rióba költözik.


„Mi főként arra összpontosítunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást minden fél számára” – mondta Carey. „Beszéltem már arról, hogy minden versenynek egy-egy Super Bowlnak kell lennie. Azt akarjuk, hogy a futamaink az egész várost lefoglaló események legyenek. Az egész régió érdeklődjön irántuk, amikor a helyszínen vagyunk. Olyan neves városokba szeretnénk eljutni, melyek megragadják az emberek képzeletét” – tette hozzá.


Carey egyébként várhatóan az interlagosi szervezővel, Joao Doriával is találkozik majd, aki továbbra sem szeretné elengedni a futamot. Elmondta, a viadal megtartására nem személyes ügyként tekint, hiszen az a város, Sao Paulo gazdasági élete szempontjából is fontos.
Chase Carey (Fotó: XPB) Chase Carey (Fotó: XPB)