Räikkönen és a középső ujj: Csak a repülőt mutattam neki!

Kimi Räikkönen jól bemutatott Lewis Hamiltonnak. Aztán meg letagadta… Az Alfa Romeo meg újra sínen van.


Nemigen volt módjuk a versenyzőknek idén még arra, hogy képletesen „bemutassanak” Lewis Hamiltonnak, Kimi Räikkönen viszont az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén az első adandó alkalommal megtette – szó szerint. A mercedeses a Q1 elején keresztezte az útját a hajtűkanyarban, amiért később 3 rajthelyes büntetéssel sújtotta őt az FIA.


A fedélzeti kamerás felvételen már az élő adásban is egyértelműen látható volt, hogy miután kénytelen volt megszakítani a körét, Räikkönen dühében átmutatott a szomszéd autóba, a középső ujja nem túl barátságos felemelésével.


Utólag megkérdezték, valóban azt tette-e, amit látni véltünk. „Én csak a repülőgépet mutattam neki, amit odafönn láttam. A repülőre mutattam” – tagadta le rosszaságát a 2007-es bajnok mosolyogva…
Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)


Ahhoz képest, hogy egy hete az időmérő után szokásához híven még a következő kérdés föltétele előtt szó nélkül hagyott faképnél riportereket, feltűnően jó volt a kedve. Nála ez nagyjából mindent el is árul a született eredményről. Míg Franciaországban már a Q2-ben búcsúzott, miközben Antonio Giovinazzi részt vett a fináléban, ezúttal ő is a top 10-be került, és ott le is győzte csapattársát. Räikkönen a 7., Giovinazzi a 8. idővel zárt, ám mindketten nyertek egy pozíciót a rajtrácson Kevin Magnussen 5 helyes büntetésével, és a McLaren első számú kihívóivá léptek elő. Lando Norrishoz képest mindketten egy tizeden belül voltak.


Ezek alapján úgy tűnik, Räikkönen jól mérte föl a helyzetet, amikor csütörtökön megállapította, Le Castellet-ben látott feltámadásuk nem a pillanat műve volt, fejlesztéseiknek köszönhetően valóban előreléptek. A Q3-ban egyszerre két autóval most szerepeltek idén először. „A sebességünk egész hétvégén megvolt, és az időmérőtől pontosan azt kaptuk, amit vártunk” – állapította meg Räikkönen. „Mindenki nagyon szorosan követi a másikat, és ha mindent jól csinálsz, akár egészen elöl is lehetsz. Szerintem még akár Norrist is megelőzhettük volna, de ezzel is elégedettek vagyunk. Bizonyos dolgokon mindig lehet még javítani, de így is jó pozícióból rajtolhatunk.”


Giovinazzi egy hete nem sokra ment a Q3-as szereplésével, mivel a lágy gumin kellett indulnia, és az garantált visszaesést hozó taktika volt. Az önbizalmának mindenesetre jót tett az akkori részsiker, és örömmel konstatálta, hogy csapatához hasonlóan ő is kezdi állandósítani jó formáját. „Végre! Két Q3 egymás után – nagyon boldog vagyok” – örömködött az olasz újonc. „A csapat fantasztikus munkát végzett. Az autónk Franciaország óta nagyot javult, és valahányszor beleülök, egyre jobban érzem magam benne.”


„Kimi és Antonio szép és tiszta köröket futottak, és ezzel járultak hozzá a csapatunk idei eddigi legjobb időmérős eredményéhez” – dicsérte meg két versenyzőjét Frédéric Vasseur csapatfőnök.
Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)


Giovinazzi meri remélni, hogy a lágy gumi ezúttal nem lesz olyan egyértelmű hátrány számukra az első etapon, mint legutóbb volt. „Két autóval vagyunk a legjobb tízben, ezzel jó esélyünk van arra, hogy pontokat szerezzünk. De még ki kell hoznunk a legtöbbet a stratégiából. A hosszú etapos tempónk jó, ami fontos lehet a versenyen vívott párharcokban.”


Vasseur megígérte, mindent megtesznek ezért. „Most jó taktikával kell előállnunk, ami mindkét versenyzőnk számára lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozzák ki a rajthelyeikből. Kihívás lesz, de hisszük, hogy képesek lehetünk a jó eredményre.”


Desktop