Wolff szerint nem Hamilton hibája volt, Bottas élne az eséllyel

Versenyzője mellett Toto Wolff is jogosnak találja Lewis Hamilton időmérős büntetését, ám mégsem hibáztatja érte őt. Valtteri Bottas tudja, jó lehetőség hullt ezzel az ölébe.

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)

A második rajtkocka helyett csak a negyedik lesz Lewis Hamiltoné a vasárnap délutáni Osztrák Nagydíjon (14:30, M4 Sport – élő), miután Kimi Räikkönen Q3-as feltartásáért az FIA megbüntette őt. A brit ugyan hangsúlyozta, nem szándékosan állta útját a finnek a 3-as kanyarban, az ítélethirdetést követően nem keresett mentséget, elismerte, hogy jogosan sorolta őt hátra az FIA.


Így látta ezt főnöke, Toto Wolff is, ám nem gondolja úgy, hogy az ötszörös világbajnok sok mindent tehetett volna a baj elkerüléséért. „A szabálykönyv kimondja, hogy ha valakit egyértelműen föltartasz, azért három rajthelyes büntetés jár. De szerintem ez nem a versenyző hibája. Ő nem látta Kimit. Az ilyesmi megtörténik, és van rá precedens, vagyis innen nézve el kell fogadnunk a büntetést” – fogalmazott a Mercedes csapatfőnöke.


Hamitont nem érhette váratlanul, hogy utolérik őt a boxból történő kihajtása után, hiszen a rádión csapata is figyelmeztette őt erre, és még konkrétan néven is nevezte, kikre kell számítania. „Csak figyelj az autókra, akik elkezdik a körüket! Giovinazzi, aztán Räikkönen. Mögötted Leclerc hagyja el a boxot” – szólt a versenymérnök. Antonio Giovinazzi nem sokkal azután ment el Hamilton mellett, hogy a brit megérkezett a pályára. Aztán mérnöke szólt neki: „Räikkönen mögötted.”


Hamilton figyelte a visszapillantót, és próbált is kitérni a finn útjából, ám rossz módot választott erre, az FIA emiatt büntette meg. „Láthattuk, mennyire nagy volt a tumultus, mindenki próbált gyorskört futni. Amikor húsz autó van a pályán, az ilyesmi benne van” – mondta Wolff. „A precedens szerint büntetés jár érte. Ha arra lenne precedens, hogy nem büntetnek, mert a másik versenyző eredményét nem befolyásolta a dolog, akkor felül kéne vizsgálnunk. De a szabályok pillanatnyilag egyértelműek.”
Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)


Hamilton Kevin Magnussen öt rajthelyes váltócserés büntetésének köszönhetően a gyakorlatban csak két helyet veszített a rajtrácson, s ezzel közvetlenül csapattársa, az időmérőn ismét legyőzött Valtteri Bottas mellé-mögé került a második sorban. A finn számára nem is jöhetett volna jobbkor e büntetés: az időmérős eredmény alapján jó esély lett volna arra, hogy a brit újabb pontokkal növelje előnyét vele szemben, így viszont ő várja kedvezőbb helyzetből a versenyt, vagyis elé került, és jó rajttal és versenyzőssel akár előtte is  maradhat.


Tudja, muszáj lesz élnie ezzel a lehetőséggel, ha el akarja kezdeni faragni a 36 pontos bajnoki hátrányát. „A lehető legtöbbet kell kihoznom belőle, meg kell próbálnom csökkenteni a lemaradásomat egy jó versennyel” – tekintett előre a bajnoki második helyezett. „Ha lehetőség lesz a győzelemre – amiben továbbra is hiszek –, akkor nyilván ez lesz a cél. De ha nem, akkor is a lehető legtöbb pontot kell kihoznom belőle. Ez most egy esély, hogy közelebb kerüljek hozzá. Egy hellyel előrébb állok, ami mindig jó. Nincs messze tőlem, és mindent meg fog tenni, hogy elém kerüljön, de ez egy jó kiinduló helyzet a bajnoki állás szempontjából.”


Desktop