Musorujsag
Élő Eredmények

Pontosított a FOM: már nem Kubica a nap versenyzője

Pontosított a FOM: már nem Kubica a nap versenyzője

RaceFans
Miután kivizsgálták a vasárnapi szavazás eredményét, és több Robert Kubicára érkező voksot is visszavontak, a Forma–1 szóvivője bejelentette, valójában a futamgyőztes, Max Verstappen volt a verseny embere az Osztrák Nagydíjon.

Apró mellékzönge volt csupán az év eddigi legizgalmasabb versenyét követően, hogy a szurkolók az utolsó helyen befutó, és a csapattársától is alaposan elmaradó Robert Kubicát választották meg a futam legjobbjának. A lengyel azonban nem sokáig „örülhetett” ennek (ha egyáltalán foglalkozott a témával), a FOM illetékesei ugyanis jelezték, kivizsgálják a történteket.

Elhintették ugyanis, hogy technika hiba történt, ennek következtében került Kubica az első helyre a futamot megelőző szavazáson. Ma a végére is értek ennek a műveletnek, és bejelentették, az igazi győztes Max Verstappen volt.

Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA) Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)

Azt ezúttal sem részletezték, egészen pontosan milyen hiba állt a háttérben; csupán annyit közöltek, a szavazatok helytelenül kerültek kiosztásra. Az adatellenőrzést követően a „megfelelő szavazatok” 74 százalékát Verstappen kapta, 11 százalékukat Charles Leclerc,7 százalékukat pedig Carlos Sainz. Arról nem esett szó, a maradék 8 százalékból mennyi volt Kubicáé.

Verstappen ezzel három „győzelemnél” tart a szurkolói szavazások esetében. Rajta kívül egynél többször csak Leclerc győzte meg a rajongókat (kétszer nyert szavazást). Mellettük Valtteri Bottast, Alexander Albont, Sebastian Vettelt és Lando Norrist tartották még egy-egy viadal legjobbjának.

Ami a szavazás körüli furcsaságokat illeti, a FOM nem először „kozmetikázza” az eredményt, a legelső voksolást követően ugyanis az indonéz Rio Haryanto került ki győztesen (ő akkor be sem fejezte a futamot), ám miután pontosítottak a rendszeren (egy felhasználó csak egy szavazatot adhat le), végül Romain Grosjeant hozták ki a 2016-os Ausztrál Nagydíj legjobbjának.

Rio Haryanto (Fotó: xpbimages.com) Rio Haryanto (Fotó: XPB)
Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPB)

További tartalmak