Musorujsag
Élő Eredmények

Kilépési záradék: lesz-e versenyfutás Verstappenért?

Kilépési záradék: lesz-e versenyfutás Verstappenért?

FIA, Reuters, Speedweek
Lewis Hamilton akár csapattársként is készen állna megküzdeni Max Verstappennel; a Mercedes viszont jelezte, a holland kilépési záradéka nincs hatással a jövő évi terveikre.

Helmut Marko és Max Verstappen menedzsere is megerősítette az ausztriai paddockban keringő pletykát, miszerint a holland versenyző 2020 végéig szóló szerződésében van egy teljesítményhez kötött kilépési záradék. Amennyiben a Red Bull nem javul föl, és nem érnek el az előzetes megállapodásuknak megfelelő eredményeket, Verstappen elméletben akár már 2020-ra csapatot válthat, hogy megpróbálja valahol máshol megszerezni a vágyott világbajnoki címét, minden idők legfiatalabb versenyzőjeként.

Az aktuális erőviszonyokat tekintve erre a Mercedes kínálhatja számára a legnagyobb esélyt, így máris beindult a pletykagyár: a csillagosok érdeklődést mutathatnak Verstappen iránt, és akár jelenlegi sztárjuk, Lewis Hamilton mellé is szerződtethetik őt.

De belemenne-e ebbe az ötszörös világbajnok? Az ausztriai időmérő edzést követően nem kerülhette el a kérdést. „Az emberek mindig előállnak dolgokkal. Most hallok erről először” – reagált a pletykára Hamilton. „Úgy gondolom, a csapat egészen elégedett Valtterivel és velem. Azt tudom, hogy Maxot határozottan érdeklik a lehetőségek, de nem tudom. Talán. Ha van ilyen, akkor nagyszerű. Nekem nincs ellenemre, hogy veled versenyezzek, bárki ellen versenyzem” – fordult Verstappen felé a brit.

Verstappen eközben egyáltalán nem kívánta kommentálni a személyével kapcsolatos találgatásokat. „Szerintem vannak emberek, akik nálam is többet tudnak” – jegyezte meg szarkasztikusan. Azért így is megkérdezték tőle, valóban létezik-e a Marko és menedzsere, Raymond Vermeulen által megerősített kilépési záradék, és ha igen, mit takar pontosan. „Mit gondolsz, barátom?” – kérdezett vissza a részletekről érdeklődő újságírónál. „Természetesen nem mondhatok részleteket! Miért tenném? Én ismerem, de nem érdekel” – söpörte félre a témát a Red Bull-os.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)

Wolff, Binotto: A Verstappen-lehetőség semmin sem változtat

Verstappen számára a Red Bullon kívül a Mercedes és a Ferrari kínálhatna esélyt az előrelépésre. Mindkét gárda vezetőjét megkérdezték a szerződtetésének lehetőségéről, ám mindketten cáfolták, hogy érdekli őket az ötszörös győztes.

„Nem, semmiképpen nem” – felelte a Scuderia részéről Mattia Binotto a kérdésre, nyitott lenne-e a tárgyalásokra Verstappennel. „Megerősíthetem, amit Seb is mondott korábban. Van két versenyzőnk érvényes szerződéssel. Nagyon elégedettek vagyunk. A jövő évi felállásunk végleges, és nincs is okunk változtatni rajta. Ilyen tekintetben minden remekül megy.”

Toto Wolffról eközben köztudott, hogy nagyon is érdekesnek találná Verstappen Mercedeshez alkalmazását, és már többször is kerülgette a hollandot. A pletykák kapcsán viszont állítja, nem állnak kapcsolatban vele, és még ha létezik is a kilépési záradék, az sem változtatna a versenyzőkérdéssel kapcsolatos elképzeléseiken. „Én nem tudom erről semmit. Hogy világos legyek, nem beszéltem Maxszal, és szeretném úgy folytatni, ahogyan a múltban is mindig, vagyis először a jelenlegi versenyzőinkkel beszélünk, meghallgatjuk a nézőpontjukat, mielőtt komoly tárgyalásokba kezdünk bárki mással. És ez minden versenyzőre igaz, aki szóba jöhetne a Mercedesnél” – fogalmazott a csillagosok első embere.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Náluk Lewis Hamilton 2020 végéig szóló kontraktussal rendelkezik, Bottas viszont év végén szabaddá válhat, ha nem hosszabbítanak vele. Ám még ha sor is kerülne erre, a Mercedes előtt még akkor is vannak más lehetőségek. „Van egy izgalmas utánpótlásprogramunk, amelynek tagjai megérdemlik, hogy az F1-ben legyenek. Esteban Ocon két szék közt a pad alá esett tavaly, de szeretném biztosítani a következő pár hónapban, hogy visszatérhessen” – mondta Wolff. A másik opciójuk a Williamsnél idén bemutatkozó George Russell lehet, akire viszont Grove is hosszabb távon számítana.

Az ausztriai győzelem mindent megváltoztathat?

Miközben Verstappen a Red Bullon kívül a jelek szerint senki mást nem érdekel, az ausztriai akár gyökeresen meg is változtathatja a holland helyzetét. A Red Bull Ringen aratott győzelme után máris megindult a találgatás, vajon mi lehet pontosan az a teljesítménykitétel, aminek meg kell valósulnia a 2020-as maradásához. Egyes források szerint a bajnoki top hármas helyezés az az egyik nyári/őszi futamig, a spanyol Marca szerint pedig egy futamgyőzelem szerzése is feltétel lehet.

Nos, pillanatnyilag mindkettő adott: Verstappen már biztosan nem zárja nyeretlenül az idényt, és jelenleg éppen a bajnoki harmadik helyen áll a Mercedesek mögött.

Helmut Marko tanácsadó szerint a távozással kapcsolatos pletykák alaptalanok. „Van pár szakértő, aki nálunk többet tud. De nem akarjuk megtartani őt anélkül, hogy ne tudnánk megadni neki, amire szüksége van.”

Spielbergben megakapta: csütörtökön közölte, nem a negyedik helyekért van itt, vasárnap győzelmi trófeát emelt magasba. Marko szerint a céljuk pedig mit sem változott: „A cél továbbra is az, hogy a legfiatalabb világbajnokká tegyük őt a sportág történetében.”

Erre 2020 végéig van lehetőségük. Vagyis a megtartása előfeltétel.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

További tartalmak