Fölfedte Hamilton erősségeit, Bottas mégis pesszimista

Miközben Lewis Hamilton meg van győződve arról, hogy a Mercedes Silverstone-ban vissza fog vágni az idei első vereségéért, Valtteri Bottas attól tart, ezen a pályán nehéz lesz utolérni csapattársát.

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

Ausztriában elszenvedte idei első vereségét a Mercedes, ám azt nem annyira a Red Bull és a Ferrari javulásának tudta be, mint inkább saját hűtési problémáinak. Ilyen szempontból két hete a határon volt az autójuk, ám Silverstone-ban a következő három napra 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletet jósolnak, így aligha kell tartaniuk a hasonló nehézségek megismétlődésétől. Mindez azt is jelenti, hogy a Mercedes újra a teljes erejével, a korábbi önmagát idézve versenyezhet.


Lewis Hamilton jobbnak is érzi a kilátásaikat, és meggyőződése, hogy lesz esélyük a visszavágásra. „Ez a hétvége szorosabb lesz, mint az előző. Próbálok higgadt és kiegyensúlyozott maradni. Úgy érzem, egy hegyet kell megmásznom ezen a hétvégén, és ebben a brit szurkolóknál jobb segítséget nem is kaphatok. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Ferrari és a Red Bull javult, és a tempójuk legutóbb nagyszerű volt. De valójában jobbak voltunk, mint amilyennek kinéztünk, csak gondjaink voltak. Ha az nincs, sokkal szorosabb lett volna, lett volna küzdelem. Tavaly a Ferrari ezen a pályán szupergyors volt, és a Red Bull az új motorral feljavulhat idén. Nem lesz könnyű hétvége, de remélhetőleg jobb esélyünk lesz” – tekintett előre a címvédő.


A legfontosabb szerinte az lesz, hogy működésre bírják az autójukat, és eltalálják a beállításait. „Minden autónak van egy működési zónája, és az nem mindegyik pályához passzol. De ez a pálya a múltban feküdt nekünk, és remélhetőleg most is fog, és meglesz a zóna is.”
Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)


Ha így lesz, van esély rá, hogy újra a két mercedeses vívjon egymással az élen. Valtteri Bottasnak égető szüksége lenne a házon belüli sikerekre, mert bár legutóbb hozott pár pontot csapattársán, még mindig 31 pontos hátrányban van a bajnokságban. A bökkenő már csak az, hogy szerinte nem éppen ez a legjobb helyszín a lemaradás további csökkentésére.


„Ez a pálya nem a legjobb számomra, ha Lewishoz viszonyítunk” – ismerte el a finn. „Az adatokból is egyértelműen látszik. Lewis rendkívül erős a lassú kanyarokban” – fedte föl a különbség titkát. Ez egyébként már elődjének, Nico Rosbergnek is okozott fejtörést, aki abban látta Hamilton silverstone-i verhetetlenségének okát, hogy lényegesen jobb volt nála az arénarész lassú első szakaszán, valamint a Vale-kanyarban és az utolsó fordulókban. Bottas szerint ez idén egyfajta tendencia náluk. „A legtöbb helyen jól ment neki a lassú kanyarokban, a fékezésnél és a kanyarbemeneti tempó terén erős. Én még próbálok javulni, próbálom összehozni ezeket.”


Bottas az időmérőkön még tudja tartani a lépést Hamiltonnal, összességében árnyalatnyival talán még gyorsabb is volt nála e téren. A fő problémáját a versenytempó jelenti: e téren szétnyílik közöttük az olló. Ennek hátterében az áll, hogy Hamilton a gumijával is jobban bánik, ami a legutóbbi pár futamon meg is mutatkozott. „Az ő vezetési stílusa mellett lehetővé válik olyan beállítási irányok követése, amik jobbak a gumik szempontjából” – magyarázta ennek okát Bottas.


Összességében úgy véli, nem az a talány számára, hogy miben marad el kollégájától, hanem az, hogyan számolja föl e hátrányokat. „Az adatok alapján nagyon egyszerű beazonosítani ezeket a pontokat, amikre oda kell figyelnem, ám annál nehezebb át is ültetni őket a gyakorlatba. A mérnökökkel jól megy a munka, és a mostani hétvége előtt is egyértelmű, mire kell odafigyelnünk. De sok mindenen múlik. Rendelkezésre állnak a múlt évi adatok, az időmérőről és a versenyről is, és nyilvánvaló, miben kell javulnom, ha harcolni akarok a győzelemért.”
Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)


Amennyiben Bottas nem talál ellenszert, és a Mercedes is a korábbi önmaga lesz, Hamilton jó eséllyel pályázhat a vasárnapi győzelemre. Ez egyben rekordot is jelentene számára. Eddig 5 alkalommal nyerte meg a Brit Nagydíjat, csakúgy, mint Jim Clark és Alain Prost. A hatodik sikerével egyedüli csúcstartó lenne. Hamilton először 2008-ban nyert a silverstone-i pályán, aztán 2014 és 2017 között zsinórban négyszer. Clark 1962 és 1965 között volt verhetetlen a szigetországban, majd egy 1967-es sikerrel is megfejelte ezt. Prost 1983-ban, 1985-ben, 1989-ben, 1990-ben és 1993-ban diadalmaskodott a Brit Nagydíjon.


A pole-ok terén már most is Hamilton a rekorder: hatszor indult az első rajtkockából, 2007-ben, 2013-ban, majd 2015-től 2018-ig mindig. 8 dobogójával pedig szintén vezet a hétszer pezsgőző Prost, Michael Schumacher és Kimi Räikkönen előtt.


E számok viszont nemigen foglalkoztatják. „Nem a rekordokra hajtok. Ha meglesz ezen a hétvégén, akkor meglesz, ha nem, az sem nagy dolog. Remélem, hogy még itt leszek egy darabig! Már az a tény, hogy lehetőségem nyílhat rá, szürreális számomra. De fontos, hogy az ilyesmit kiverd a fejedből, és csak a munkádra összpontosíts” – fogalmazott a hazai kedvenc.


190627 OsztrGP időtábla4