Grosjean a melbourne-i csomaggal kísérletezik

A főszponzor körüli huzavona miatt a Haas már a hét közepén a figyelem középpontjába kerül, de kiderült, egyébként is érdemes lesz figyelni rájuk a hétvége alatt, Romain Grosjean autóján ugyanis egy különös megoldással próbálkoznak: visszatérnek a melbourne-i aerocsomaghoz!

Romain Grosjean (Fotó: XPB)

A csapat ezzel a lépéssel szeretne közelebb kerülni az idei évben jelentkező problémák megértéséhez, és orvoslásához, valamit segíteni akarja a francia pilótát, akinek a Spanyolországban bevetett fejlesztési csomaggal egyébként is jobban meggyűlt a baja. Miközben ő az „eredeti” specifikációt használja majd, a márkatárs, Kevin Magnussen a legújabbat.


Ez lehetővé teszi, hogy a Haas az edzéseken, az időmérőn és a futamon gyűjtött adatokat is össze tudja vetni. A két autó között jelentős az eltérés: más lesz a padlólemez, az orr, az első szárny valamint a hátsó szárnyak véglapja is.


„Amikor bevetettük a fejlesztéseket Barcelonában, nem voltam teljes mértékben elégedett velük, de az adatok azt mondták, jó, ezért fennhagytuk, és tettük a dolgunkat” – kezdte a francia. „De mivel több futamon is jobban éreztem magam a kezdeti csomaggal, vissza akartam váltani. Az előző két verseny teljesítmény szempontjából roppant nehéz volt számunkra, szóval meg kell értenünk, mi történik. Az év elején az időmérőkön jók voltunk, míg a versenytempónk gyengébb.”
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)


„De megértettük, mi történt Bahreinben és Kínában, és azt is, min kell javítanunk. Ez ígéretes volt. Volt bennünk potenciál, míg az előző versenyeken nem sok lehetőség volt a versenytempónkban. Az előző futamokon kihoztam a legjobbaz autóból. Kevin jó volt az időmérőkön, de a futamon ő is visszaesett. Majdnem kétszer is leköröztem, mégis 16. voltam” – magyarázta.


Grosjean kiemelte, a csapatvezető, Günther Steiner támogatta a visszaváltás ötletét, hiszen ő is szeretné már megérteni, mi a gyengélkedés oka. „Az osztrák futam után azt mondta, valamit meg kell próbálnunk, mert ha nem változtatunk, nem lesznek jobbak az eredmények sem. Elmondtam, hogy a régi csomaggal jobban éreztem magam, és megkérdeztem, visszaválthatunk-e. Nehéz döntés volt, és persze a mérnököket is bevontuk. De talán vannak dolgok, amiket a szenzorok nem tudtak kimutatni, én viszont érzem őket” – folytatta.


Végül elmondta, nem lesz gond abból, hogy egy olyan pályán vetik össze a két csomagot, melyen idén még nem mentek. „Két autónk van két különböző csomaggal. Annyi adatot gyűjthetünk, amennyit csak tudunk, a tiszta tempóról is. Meglátjuk, mi lesz. Az új csomaggal sosem éreztem jól magam az autóban, a régivel viszont nem volt ilyen gond. Szóval, ha van valami korrelációs probléma, akkor azt felderíthetjük. Ezt szeretnénk kideríteni. Egész hétvégén ezt használom majd, hiszen a váltás túl nagy feladat lenne, szóval ez egész hétvégére szól” – zárta gondolatát.
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)