×

Vettel: Ausztria után végre tisztán látunk

Nem látja olyan rossznak a Ferrari silverstone-i kilátásait Sebastian Vettel, aki örömmel jelentette, hogy végre összerakták a képet a félresikerült fejlesztéseik ügyében.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Mattia Binotto csapatfőnök a Ferrari szokásos futamelőzetesében nem adott okot a túlzott optimizmusra szurkolóik számára. Azt nyilatkozta, a silverstone-i versenypálya „nem különösebben fekszik” majd az autójuknak. Ebből arra következtethetnénk, hogy előre leírták esélyeiket, és nem számítanak a kanadaihoz vagy az ausztriaihoz hasonló formára.Sebastian Vettel a silverstone-i sajtónapon tisztázta, annyira azért nem rossz a helyzetük. „Nem gondolnám, hogy Mattia annyira negatív lett volna. Én egészen optimista vagyok. Az elmúlt hetek pozitívan alakultak. Nyilvánvalóan nem vagyunk favoritok, de a tempónk a közelmúltban időnként megvolt az időmérőn és a versenyen is” – fogalmazott a német.Számára a jó forma ennek ellenére a Red Bull Ringen nem hozott dobogós esélyt, mivel az időmérő edzés mindent eldöntő szakaszán már részt sem tudott venni egy pneumatikus probléma miatt, ami után csak a 9. rajthelyről indulhatott. „Ezzel már nem foglalkozom. Megértettük, mi volt a hiba, és már vasárnapra megoldottuk azt. Az azóta eltelt időben pedig a pontos okának is utánajártunk, szóval ez már nem is téma nálunk” – kommentált Vettel.
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Ahogyan a dolgok állnak, a Ferrarinál idén lassan már a bajnoki cím sem téma. Győzelem nélkül viszonylag ritkán is koronáznak meg bárkit egy idényben, ám Vettel a kérdésre, hisz-e még a végső sikerben, meglepőnek tűnő választ adott. „Nem látok okot rá, miért ne higgyek. De nem ez az első gondolatom, amikor ágyba megyek este. Várom már ezt a versenyt, ahogy várom a következőt is. Sok dolog szerepel a listánkon, sok munka vár ránk, és az idő majd eldönti. A nyári szünetig hátralévő versenyek meghatározóak lesznek. De ahhoz, hogy fordíts a helyzeten, összességében erősebb csomagra van szükség, mert ez nem elég ahhoz, hogy eséllyel pályázz a győzelmekre. Elég erőssé kell tennünk a csomagunkat ahhoz, hogy nyerni tudjunk.”Ez kilenc versenyhétvége alatt nem sikerült, pedig a Ferrari Franciaországban elkezdte az autójára pakolni azon fejlesztéseit, amelyekkel a Magyar Nagydíjig meg szeretné oldani eddigi problémáit. E munkálatok a reméltnél lassabban haladnak. Bár az új első szárnyuk és fékhűtésük bevált a Paul Ricard-on, a padlólemezük nem hozta a várt eredményt, ami után Vettel még pesszimistán állapította meg: célt tévesztettek. A padlólemezt aztán módosították, Ausztriában újra pályára vitték, és a négyszeres világbajnok megerősítette, második nekifutásra sikerült választ találniuk arra, mi siklott félre korábban.„Sokat tanultunk azon elemekről, amik nem úgy működtek, mint szerettük volna. Ausztriában letisztult a kép, és most már egyértelműen látjuk, mit rontottunk el, valamint min kell változtatni. A következő pár hét majd megmondja, hová jutunk. Szerintem megszokott dolog, hogy nem minden újítás működik úgy, ahogy várod. Van, hogy egy fejlesztés túlteljesít, ami nagyszerű, és van, hogy elmarad a várakozástól. A lényeg, hogy ismerjük a helyes irányt, és abba tartsunk” – mondta már lényegesen bizakodóbban.


190627 OsztrGP időtábla4Hozzátette: „De nem szabad csak várnunk az újításokra, azonnal kell reagálnunk. Legutóbb ez jól működött. Ugyanakkor még vannak ingadozások a teljesítményünkben, még nincs meg a kiegyensúlyozottság. Van, hogy nem tudjuk, miért vannak ezek a hullámzások. Nem titok, hogy hiányzik a leszorítóerő a Mercedeshez képest. Cserébe viszont az autónk hatékony. Az eltérő kanyartípusokon múlik. Egyes kanyarokban jók vagyunk, másokban nem működik jól az autó.”Hogy Silverstone lendületes kanyarjai mennyire játszanak a kezükre, azt még ő maga sem tudja. „Ez egy gyors pálya, amit nagyon élvezek. Kíváncsian várom, milyen lett az új aszfalt. Alapvetően minden versenyző várja Silverstone-t. Hogy mennyire lehetünk erősek itt, azt nem tudom, ehhez még meg kell várnunk a pénteket, hogy ráérezzek a pályára és az autóra” – összegzett.Vettelt végül arról is megkérdezték, mit szól hozzá, hogy Silverstone 2024-ig hosszabbított az F1-gyel. „Remélem, jól mentek a tárgyalások, és jól megszorongatták a Libertyt” – mondta nevetve. „Ez egy nagyszerű hír a Forma–1 számára. Silverstone a motorsport bölcsője, és örülök, hogy maradunk Angliában, és nem próbálkozunk semmi mesterkélttel. Én nem látom, miért kéne városi pályákra mennünk, és nem hiszem, hogy Londonban több látogatna ki a versenyre, mint Silverstone-ban.”