Nem rúgja ki Kubicát a Williams, Russellt 2020-ra is megtartaná

Cáfolta a Robert Kubica év közbeni leváltásáról szóló híreszteléseket a Williams. A lengyel hosszú távú sorsa még így is kérdéses – nem úgy George Russellé!

Robert Kubica (Fotó: XPB)

Nyolc év kihagyás után csodaszámba menő visszatéréssel lett újra a Forma–1-es mezőny teljes értékű tagja Robert Kubica. Meseszerű történetről mégsem lehet beszélni, hiszen az eddigi versenyhétvégék merő szenvedést hoztak a számára. Autójával és a gumikkal sem sikerült még megtalálnia az összhangot, és sem az időmérőkön, sem a versenyeken nem képes elmozdulni a mezőny legvégéről. George Russellt kvalifikáción még egyszer sem tudta legyőzni.


Föl is merült, hogy a Williamsnek hamarosan elfogyhat a türelme, és akár már a nyári szünet után másnak adhatja az egyszeres futamgyőztes ülését. Egyes pletykák Esteban Ocon visszatérését emlegették – a francia a Mercedes támogatottjaként várja, hogy újra a királykategóriában versenyezhessen.


Claire Williams helyettes csapatvezető Silverstone-ban ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy veszélyben lenne Kubica ülése. „Eléggé frusztrálónak találom ezeket a találgatásokat, mert hacsak nem vagy a csapat tagja, nem tudhatod, hogy mi történik valójában. A kapcsolatunk Roberttel éppen olyan erős, mint volt. Leszegett fejjel dolgozik tovább, teszi, ami a dolga, és mi próbálunk egy jobb autót biztosítani neki, hogy olyan szinten tudjon teljesíteni, amilyenen szeretne. Amennyire tudom, nincs frusztráció közöttünk, a mi oldalunkról semmiképp. Biztosra veszem, hogy benne van egy kicsi, mivel nem kapja meg a szükséges eszközöket” – nyilatkozta a csapatalapító Frank Williams lánya.
Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)


Kubica kirúgása tehát nem merült föl, ám 2020-as maradása ettől még kérdésesnek tűnik. „Még csak a szezon felénél tartunk, és korai lenne máris 2020-ról és a következő évi versenyzőfelállásunkról gondolkodni” – mondta Williams. „Már elkezdtünk foglalkozni vele, de még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy meghozzuk a döntést, és talán nem is leszünk az év utolsó harmadáig. Nem fordult meg a fejünkben, hogy év közben leváltsuk Robertet, egyáltalán nem.”


Hogy biztosabbá váljon helyzete, azért ugyanakkor Kubicának is tennie kell. A kulcsot a teljesítményjavulás jelentené, ám ő továbbra is teljesen bizonytalannak érzi magát a kiszámíthatatlan autó volánja mögött. Év elején még azt is fölvetette, talán nem is egyforma a csapat két autója, ám Williams ma már magabiztosan kizárja ennek lehetőségét. „Egyáltalán semmilyen különbség nincs George és Robert autója között. Ha más nem, azért, mert nincs elég pénzünk arra, hogy két különböző autót építsünk. Szóval ez egy őrült találgatás. Mindent megteszünk, hogy a két versenyzőnk azonos felszerelést kapjon, valamint azonos tesztelemeket minden hétvégén, hogy a legjobbak legyenek az esélyeik szombaton és vasárnap” – tisztázta a csapatvezető-helyettes.Russellhez hosszú távon ragaszkodnak


Másik versenyzőjük, George Russell mindeközben kiválóan teljesít, és az ő esetében emiatt nem a kirúgás, hanem a továbbállás, az előrelépés lehetősége vetődött föl. Egyesek szerint akár még Valtteri Bottas mercedeses ülésére is lehet esélye a brit tehetségnek.


A szerződése 2019 végéig biztosítja maradását a Williamsnél, ám a csapatnak opciós joga van a 2020-as hosszabbításra, és Williams máris jelezte, szándékukban áll megtartani őt. „Még nem beszéltünk annak a lehetőségéről, hogy George a belátható jövőn belül elhagyja a csapatunkat, mivel hosszú távú szerződést kötöttünk. George-ot véleményem szerint világbajnoki fából faragták. Miért is akarnánk elveszíteni őt? mindent meg fogok tenni, ami módomban áll, hogy George Russell a Williamsnél maradjon. A célom, hogy egy nap olyan autót biztosítsunk számára, amellyel a középmezőny élén harcolhat, talán a dobogós helyezésekért. Ehhez idő kell, ez világos, de ez az ambícióm. George fontos része a Williams jövőjének, tavaly határozott döntést hoztunk vele, mert szükségünk volt rá ezen az úton. Remélem, hogy a végén elég jó autót kap tőlünk ahhoz, hogy megmutathassa, mire képes.”
George Russell (Fotó: XPB) George Russell (Fotó: XPB)


Ám mint azt Valtteri Bottas korábbi esete is bizonyította, bármennyire is rá építene a Williams, van az a forgatókönyv, ami másik csapathoz viheti Russellt. Például a Mercedes-lehetőség, ami éppen Bottas esetleges távozásával nyílhatna meg előtte. A tehetség nem tagadja, örömmel előrébb lépne, ám ezt nem más kárán szeretné elérni, így a Mercedeshez sem azzal kíván bekerülni, hogy Bottas alulteljesít, hanem azzal, hogy meggyőzi főnökeit. „Ha Toto felhívna, és megkérdezné, készen állnék-e arra, hogy a Mercedesnél versenyezzek, azt felelném, hogy teljes mértékben. De nem fogok arra hagyatkozni, hogy Valtterinek legyenek rossz versenyei. Azt szeretném, hogy ez miattam történjen meg” – jelentette ki.


„Ha nem vagyok elég jó, akkor én leszek az első, aki fölteszi a kezét, és kimondja, hogy nem végeztem el a feladatot. Most a legjobb formámban vagyok, és száz százalékig elköteleztem magam a Williams iránt. De ha a Mercedes hívna, én készen állnék.”


Az egyetlen ellenfele azonban nem Bottas. A Mercedes másik tehetsége, Esteban Ocon egész évben a visszatérésre vár, a csillagosok benne is nagyon hisznek, és Russellel szemben ráadásul neki már komolyabb királykategóriás tapasztalata is van, így kézenfekvőnek tűnne, hogy a Mercedes inkább őt válassza helyette. Russell szerint azonban ez sincs kőbe vésve. „A Mercedes kijelölt számomra célokat. Valahányszor elérem ezeket, ők jutalmaznak érte. Hiszem, hogy ha megfelelő szinten teljesítenék, nem lenne akadálya annak, hogy megkapjam tőlük az esélyt. Elég csak megnézni Max Verstappent és Charles Leclerc-t, hogyan teljesítenek a Red Bullnál és a Ferrarinál! Lehet azt mondani, hogy a tapasztalatra szükség van, ám van, hogy nem csak ez számít.”


190627 OsztrGP időtábla4