Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen a legrosszabb, Gasly a legjobb idei péntekjén van túl

Verstappen a legrosszabb, Gasly a legjobb idei péntekjén van túl

Sky Sports
Felemás napja után is a Ferrari életét keserítené a Red Bull Silverstone-ban. Max Verstappen legrosszabb, Pierre Gasly legjobb idei péntekje után értékelt.

Idén viszonylag ritkán fordult elő a Red Bullnál, hogy Pierre Gasly bármikor is gyorsabbnak bizonyult Max Verstappennél, Silverstone-ban egymást követő két szabadedzésen is ez történt. A francia az első gyakorlást a legjobb idővel zárta, miközben csapattársa 0,8 másodperces lemaradással csak 3. lett, ám az igazi meglepetést az okozta, hogy délután is sikerült elöl maradnia. Akkor az 5. legjobb idő lett az övé összességében, ám 0,3-et sikerült megőriznie a Verstappennel szembeni előnyéből. A hollandot még Lando Norris is megelőzte, így csak 7. lett.

A két versenyző a nap végén ellentétesebb értékelést nem is adhatott volna. „Ez volt talán az idei legrosszabb péntekem, szóval vár még ránk némi munka” – jelentette ki Verstappen, aki ennek ellenére nem tűnt elkeseredettnek. „De ígéretes, hogy még így is közel tudtunk lenni a Mercedeshez és a Ferrarihoz. Nem ez volt a legjobb nap, egyszerűen nem volt meg az autó egyensúlya. Sokat csúszkáltam, nem éreztem jól magam az autóban.”

„Új az aszfalt, még meg kell ismerni. De rendben van. Néhol kissé huplis, de összességében jobb a tapadása, és ez minden versenyzőnek tetszik. Nagyon szeles is volt az idő, nem volt egyszerű, és az autóm egyensúlya sem volt rendben, ami tovább nehezítette a helyzetet.”

Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)

Mindeközben a Verstappentől idén eddig általában tizedekkel elmaradó Gasly a legjobb nyitónapját emlegette. „Egészen jó nap volt ez a részemről. Elégedett vagyok, mert sokat változtattunk Ausztria óta, és van egy jó tervünk arra, hogyan javíthatnánk a helyzetemen. De még elég sok mindenben javulnom kell. A köröm nem volt tökéletes a második edzésen, szóval maradt még benne. De igen, összességében elégedett vagyok.”

Ő Ausztria óta új stratégiát követ az autó beállításaival: Verstappen alapjait veszi át, és bizonyos határokon belül ezt kell a saját ízléséhez igazítania. Csütörtökön a sajtónak felidézte a 2016-os GP2-es idényét, amelyben éppen Silverstone hozta meg számára az áttörést a gyenge kezdése után, és itt tért a végül bajnoki címhez vezető nyerő útjára. Hogy most küszöbön-e az áttörés, azt még nem tudja, ám érzése szerint jó úton járnak. „Nem tudom. Várjuk meg a szombatot és a vasárnapot! De az biztos, hogy idén ez volt a legjobb péntekem. A változtatások a jelek szerint működnek. Most csak tartanunk kell az irányt.”

A csapatfőnök Christian Horner Gasly délelőtti elsősége kapcsán hangsúlyozta, nem állt mögötte semmilyen trükközés, se nem volt könnyebb az autója a megszokottnál, se nem használt különleges motormódokat, egyszerűen csak jól rakta össze körét. Most abban bízik, hogy ez kis lendületet, önbizalmat ad a franciának. „A pálya is gyorsult, de remek kört is futott. Pierre jól kezdte a hétvégét, olyan önbizalomlökettel, amire talán most szüksége is van. Jó kezdés ez. A pálya nem egyszerű az új aszfalt miatt. Egyre gyorsabb lesz, de jó első menet volt” – mondta még az első szabadedzésre reflektálva.

Horner úgy érzi, a csapata is lendületbe jöhet, hála Verstappan két hete aratott futamgyőzelmének, ami kicsit hamarabb is jött, mint várták. „A futam utáni hétfő délelőtt végigmentem a gyárban, és érezni lehetett a bizsergést. Mindenki nagyon sok energiát ölt ezekbe az autókba. És ugyanez igaz a Hondára is. Azok után, amin az elmúlt öt évben keresztülmentek, teljesen fel voltak dobva. Ez növeli a tempót, lendületet ad. A győzelem jó érzésének hatása ez.”

Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)

A Red Bull Ringen az új első szárnnyal a jelek szerint az autójuk is életre kelt, aerodinamikailag és a gumikezelés szempontjából is jobban működött, mint azelőtt. Bár Silverstone-ban ezt eddig nem feltétlenül sikerült megerősíteniük, Horner reális célnak tartja a Ferrari legyőzését. A Mercedesét már kevésbé… „Remélhetőleg megkeseríthetjük az életüket ezen a hétvégén” – utalt a Scuderiára. „A Mercedes ilyen hőmérséklet mellett szerintem utolérhetetlen lesz. Viszont láthattuk, hogy a nagy a gumikopás. Még lehet tényező ez a versenyen, és egyáltalán nem biztos, hogy egy kiállás lesz, talán most inkább kettő.”

A gumikopás terén péntek délután a Mercedes tűnt a legjobbnak. Lewis Hamiltonék versenytempója az egy körön mutatotthoz képest sokkal jobb volt. Eközben a Ferrari a Red Bullnál is jobban szenvedett az első abroncsokkal, és gyengébb is volt.

Brit Nagydíj idotabla Boxutca magazin

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak