×

Bottas és a Hamilton-probléma: Pszichológus nélkül is megoldom!

Elődje több pofonnal felérő kudarc után látta csak be, hogy külső segítségre van szüksége Lewis Hamilton ellen, Valtteri Bottas viszont úgy érzi, neki az önkritikus elemzés is elegendő lesz.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Harmadik éve már, hogy Nico Rosberg nem tagja a Forma–1 mezőnyének, de a mai napig ő számít az utolsó versenyzőnek, aki le tudta győzni Lewis Hamiltont. 2016-ban szerezte meg ellene a bajnoki címet, mégpedig egy olyan csatában, amelybe tényleg a maximumot adta bele. Főleg ezért is érezte úgy, hogy nincs értelme folytatni: annál nagyobb erőfeszítéseket még egy szezonban már nem lett volna képes tenni.


A német azóta számos alkalommal beszélt sikerének titkáról. Trükkjeinek többsége pszichológiai jellegű volt. Önmagán erőszakot véve elkezdett például pszichológiai játszmákat folytatni az ezen a téren profi Hamiltonnal szemben, pedig bevallása szerint ez nagyon távol állt a személyiségétől, ezért sokat is kellett agyalnia a stratégiáján. Elismerte, az önbizalma sosem volt elég nagy, ezért arra is rá kellett vennie magát, hogy agresszívebb, önzőbb legyen a versenypályán, mert ha nem teszi, Hamilton letolja onnan, mint tette azt 2015-ben Szuzukában vagy Austinban. És hogy magából mindig a maximumot tudja kihozni, s ne bizonytalanodjon el vagy kerüljön hullámvölgybe, valamint a nyomást is kezelni tudja, szakember segítségét is kérte, sportpszichológushoz járt, meditációs technikákat sajátított el.


Amire idáig eljutott, túl volt már két bajnoki vereségen, melyek közül a sapkadobálós austini futammal záruló második különösen fájt neki. Az a pillanat afféle fordulópont volt számára, amilyen utódjának, Valtteri Bottasnak a nyeretlenül, óriási hátránnyal zárt 2018-as szezon.


Az a kudarc a finn számára is ébresztőt fújt, és hasonló változásokat indított be, ami év eleji hozzáállásán, nagyobb határozottságán és agresszivitásán mutatkozott meg. A jelek szerint azonban ez is kevés a részéről, hiszen eltelt tíz futam, és Bottas bajnoki ponthátránya a silverstone-i vereséggel 39 pontra nőtt, ami nem tűnik könnyen ledolgozhatónak. Főleg nem úgy, hogy Hamilton kezd ismét csúcsformába lendülni, és az időmérőkön kívül nemigen találja rajta a fogást.
Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes) Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)


Föl is vetődött, talán neki is még messzebbre kellene mennie, és Rosberg példáját követve külső segítséget kérhetne, hogy fejben mindig egyben legyen. Ő azonban jelezte, nem kér efféle hókuszpókuszból, ugyanis érez magában annyi erőt, hogy egymaga megoldja a helyzetet. „Nálam nem hinném, hogy ez működne” – mondta a sportpszichológus segítségéről. „Minden sportoló, minden ember más személyiség. Vannak, akiknek szükségük van külső támogatásra, de engem jó emberek vesznek körül, akikkel beszélhetek. Számomra a tükörben lévő férfi adhat választ a nehéz időkben, vagy a kétségek között. Szóval azt tervezem, hogy magam fogom ezt megoldani.”


Amikor 2017 elején váratlanul a Mercedeshez került, a finn előrebocsátotta, talán elődjével, Rosberggel is fog eszmét cserélni, hátha tud neki segíteni akár a beilleszkedésben, akár Hamilton ellen. E találkozóra nem került sor, és mint mondta, mostani helyzetében sem fogja keresni a németet. „Nem igazán látom a hasznát ennek jelenleg. Én nem vagyok Nico. És azt is tudom, mi a legjobb nekem” – jelentette ki.


Megkérdezték, a tükörből visszanéző személy mit fog mondani neki az újabb vereség után. „Azt, hogy jó munkát végeztem a hétvégén, de balszerencsés voltam. Hogy felejtsem el, tanuljak belőle, de aztán lépjek tovább. És hogy nyerjek Németországban” – felelte mosolyogva.