Musorujsag
Élő Eredmények

Schumacher összes rekordját megdöntheti Hamilton?

Schumacher összes rekordját megdöntheti Hamilton?

Reuters, Motorsport-Total, Speedweek
Egyedülállónak, egy külön szintnek tartja Toto Wolff Michael Schumacher rekordjait, mégis úgy véli, Lewis Hamilton hamarosan megdönti azokat. Nico Rosberg pedig örömmel figyeli ezt.

Pályafutása során hatodszor nyert versenyt Silverstone-ban Lewis Hamilton, és ezzel az ötszörös győztes Jim Clarkot és Alain Prostot megelőzve egyedüli rekordtartó lett a Brit Nagydíj történetében. Emellett társrekorder lett Prosttal a hazai futamgyőzelmek számát tekintve is: Prost hozzá hasonlóan hatszor diadalmaskodott az otthoni futamán, a Francia Nagydíjon.

A mostani Hamilton pályafutásának 80. győzelme volt. Ilyen magasságokig eddig csak Michael Schumacher jutott el. Futamszámot tekintve hamarabb, életkorát nézve viszont később. Schumacher 2004-ben a pályafutása 204. futamán aratta 80. győzelmét, míg Hamilton a 239. versenyén nyert 80-adszor. A hétszeres világbajnok akkor 35 éves 6 hónapos és 8 napos volt, míg a brit most 34 évesen 6 hónaposan és 7 naposan nyert Silverstone-ban.

Hamiltont már csak 11 siker választja el Schumacher csúcsától, és a rekordbeállításra még mindig van esélye 2019-ben is: ha megnyeri a hátralévő valamennyi versenyt, ő is 91-szeres győztes lesz. Ám ha ez idén el is marad, nagy valószínűséggel sor kerülhet rá 2020-ban. Hamilton mercedeses szerződése az év végéig szól a Mercedesszel, vagyis 32 versenye még biztosan lesz a pályafutásából, és tekintve, hogy az utóbbi időben 10,2 futamgyőzelem/szezonra javította győzelmi rátáját, csak idő kérdésének tűnik, mikor jön a 91., aztán a 92. trófea. Eközben pedig egyre közelebb kerül a hatodik bajnoki címéhez is, amit ha idén megszerez, már csak egy lépésre lesz a rekordot jelentő hetediktől.

Michael Schumacher és Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Michael Schumacher és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Főnöke, Toto Wolff szerint jó esély van rá, hogy minden téren utolérje és lehagyja Schumachert, ám kiemelte, a németé egyedülálló és különleges mutató, így egyszerű dolga nincs. „Eddig ő volt idén a legjobb. Teljesen más szinten volt, mint mindenki más” – mondta arról, hogy Hamilton még sosem indított úgy évet, hogy tízből hét versenyt megnyert. „Kemény lesz, de Lewis jó úton jár a rekorddöntés felé. Még szüksége lesz pár győzelemre és bajnoki címre ahhoz, hogy Michael mellé lépjen.”

„Ha ennyire tehetséges vagy, és ennyire keményen dolgozol, mint Lewis, és emellé még a megfelelő időben is érkezel egy csapathoz, amely a mércét jelenti, akkor igencsak jók a kiindulási alapok a nagy sikerekhez. Amit Michael elért, eddig az volt a legjobb, és egy teljesen más szintet jelent, mint mindenki más eredménye. Egyedülálló, amit csinált. Szóval könnyű nem lesz, de Lewis jó úton jár” – fogalmazott Wolff.

Bár Hamilton az erre vonatkozó kérdéseket mindig azzal hárítja, hogy őt nem foglalkoztatják a statisztikák, korábbi csapattársa, Nico Rosberg – aki előtte Michael Schumacherrel alkotott egy csapatot a Mercedesnél – úgy véli, nagyon is motiválja őt az egyre reálisabb lehetőség, hogy a sportág abszolút csúcstartója legyen. „Határozottan nem rossz azt látni, hogy Lewis hamarosan megdönti Schumacher rekordjait, és minden idők legjobbjává válik. Ennek kapcsán eszembe jut: oké, Nico, te egész jó munkát végeztél” – nyilatkozta a Hamiltont 2016-ban legyőző német, aki tehát bevallottan kicsit önzőségből is szorít volt kollégája csúcsdöntéséért.

Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Michael Schumacher (Fotó: xpbimages) Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Michael Schumacher (Fotó: xpbimages)

„Schumacher utolérése lehet az ő motivációja. Történelmi lehetőséget kapott, és tudja, hogy reálisan nézve meg is csinálhatja. Megvan hozzá az autója, a csapata, a szabályok sem változnak 2021-ig. A következő évben utolérheti Michaelt a bajnoki címek számában, és le is hagyhatja őt a futamgyőzelmek tekintetében, minden idők legjobbjává válva ezzel. Ez rendkívül motiváló lehet számára. Muszáj annak lennie. Ez egy hatalmas esély neki” – tette hozzá Rosberg.

Tekintve, hogy Hamilton még csak 34 esztendős, Schumacher pedig 37 volt, amikor először visszavonult, majd 40 fölött is versenyzett, másik korábbi csapattársa, Jenson Button még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy akár 10-szeres világbajnok váljon belőle, ha hosszabb távon folytatja. 1996 bajnoka, Damon Hill ennyire azért nem ment messzire, ám a rekorddöntést ő is reálisnak, sőt garantáltnak tartja. „Ő minden idők legtöbbet nyerő brit versenyzője, és minden idők második legtöbbször nyerő F1-es versenyzője. Hogy még mi mindent érhet el, azt nehéz megjósolni, de az biztos, hogy Michael Schumacher hét bajnoki elsőségét túlszárnyalhatja” – vélekedett.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak