Leclerc a válasz a Verstappen-jelenségre?

Charles Leclerc még 2019-ben szeretné megszerezni első F1-es futamgyőzelmét, kitart a Silverstone-ban mutatott agresszív stílusa mellett, és már várja, hogy a bajnoki címért is vívhassanak Max Verstappennel.

Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Két hete Nagy-Britanniában Charles Leclerc olyan választ adott a Max Verstappen-jelenségre, amilyet eddig még senki. A holland versenyző már bemutatkozó évében az agresszivitásáról és határokat feszegető megmozdulásairól vált híressé. Miután a Red Bullhoz és ezáltal az élmezőnybe került, gyakran fel is bosszantotta a nagymenőket irányváltásaival, pimasz trükkjeivel. Emlékezhetünk a ferrarisok 2016-os panaszaira, amikor Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is rendszeresen kritizálta a tiszteletlenül és szerintük „piszkosan” vezető hollandot. Ezek után kértek is szabálypontosításokat, az FIA új regulákat is bevezetett (ld. féktávon történő mozgás), amik csak újabb bonyodalmakhoz és vitákhoz vezettek (ld. Sebastian Vettel Mexikói Nagydíjon látott büntetése).


Valahogy így alakulhatott volna az idei Osztrák Nagydíj levezetése is. Akkor Verstappen Leclerc-t szorította le egy finom koccanással a pályáról, miközben a győzelemért vívtak. A monacói szabálytalannak vélte ellenfelét, ám a büntetés elmaradt. És itt jött a változás: az idősebb versenyzőkkel ellentétben Leclerc ezek után nem panaszkodással és a szabályok vagy ítélkezés kritizálásával reagált, változásért ütve az asztalt, hanem csak megrázta magát, és azt mondta: „Akkor legyen így!”


Ezek után Silverstone-ban fölvette a kesztyűt, és verstappeni agreszivitásra váltva hosszú körökön keresztül tartotta maga mögött a Red Bull-ost, aki nem is igazán tudott mit kezdeni vele. F1-es pályafutása során most először ő tűnt az óvatosabbnak és visszafogottabbnak, kőkemény támadásai pedig ezúttal nem hozták olyan könnyedén az eredményt, mint a legtöbb alkalommal.


A futam után azt nyilatkozta, Leclerc-ben nyilvánvalóban buzgott a revans vágya Ausztria után. Csakhogy ellenfele Hockenheimben most jelezte, miután az FIA-nak nem volt kifogása stílusa ellen, ki fog tartani mellette! „Max mindig is agresszíven vezetett. De én is örömmel versenyzek így. Már a futam után is megmondtam ezt: ő agresszív, de mindannyian lehetünk azok, ha tudjuk előre, hogy ez a stílus megengedhető. Nincs ezzel baj, ha tudom, hogy lehet így. Nincs ellenemre az agresszivitás, épp ellenkezőleg! És örülök, hogy engedték. Ausztria felnyitotta a szememet ilyen szempontból, és szerintem a szezon hátralévő részében is ilyen szintű agresszivitással fogok versenyezni.”


Kiemelte, ez a stílus nem Verstappenről szól, és nem is érzi úgy, hogy az egyetlen módja a holland legyőzésének, ha agresszívebben versenyeznek nála. „Nem, nem feltétlenül. Versenyzőként egyszerűen a határokon belül kell mozognod. Egy versenyző erőssége, hogy igazodni tud a különböző körülményekhez. És most úgy tűnik, több szabadságot kaptunk a kerék a kerék elleni csatákban.”
Max Verstappen és Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA) Max Verstappen és Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA)


Verstappen szerint Leclerc-nek ennél messzebbre ugyanakkor már nemigen lesz szabad merészkednie. „Természetesen az ilyesmi normális azok után, hogy az utolsó körökben elveszíted a győzelmet Ausztriában. De nálam például nem működne mentálisan, hogy egy vereség után még agresszívebb lesz, csak hogy engem legyőzzön. Én apámnak köszönhetően mindig így versenyeztem, már hat-hétéves korom óta. Jól megtanultam ezt. Charles viszont talán nem” – szúrt oda kicsit az ellenfelének.


Silverstone egyúttal ízelítőt adott abból is, milyen lehet majd a Forma–1 a Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt követő korszakban, amikor e tehetséges fiatalok jelentik majd a bajnoki címért vívó élmezőnyt. Leclerc már alig várja, hogy így legyen. „Csak remélni tudom! A cél természetesen, hogy a bajnoki címért küzdjünk” – jelezte a monacói.


Addig persze még nem ártana Verstappenhez hasonlóan előbb futamgyőztes versenyzővé válni. Leclerc-nek idén már két elszalasztott lehetősége volt erre: Bahreinben motorhiba, Ausztriában meg Verstappen húzta keresztül a számításait. A célja, hogy még az idén korrigáljon. „Már a szezonkezdéskor célul tűztem magam elé az első futamgyőzelmem megszerzését. De nem fogom nagy nyomás alá helyezni magam. Egyszerűen csak próbálok magamra koncentrálni, lépésről lépésre fejlődni, és biztosra veszem, hogy a siker így rám talál.


190725 NemetGP idotabla3duna