Nem hagyatkoznak az esőre, szárazon is látnak esélyt Verstappenék

Kísérletezés miatt pördült meg kétszer is Max Verstappen a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzésén. A Red Bull délután a leggyorsabbnak bizonyult, ám nem hagyatkozik az esős időjárásra, szárazon is érzi az esélyt.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hockenheimben az esőben nyert újabb versenyt a Red Bull csapata, és a Hungaroringre érkezve esős körülmények között ismét a legjobbnak bizonyultak, igaz, itt most az időjárás más szerepet játszott kicsit. Azok után, hogy Max Verstappennel már délelőtt is csak 0,165 másodperccel maradtak el Lewis Hamiltontól, a délutáni gyakorláson Pierre Gasly jegyezte a legjobb időt, mögé pedig csapattársa került 55 ezreddel. A francia a lágy, a holland a közepes gumit használta a még szárazon futott legjobb körén, és a végeredmény értékét erősen csökkenti, hogy az edzés első félórája után leszakadt az ég, így javításokra már nem került sor.


„Nem sokat jelent ez az eredmény” – ismerte el Gasly. „De a legfontosabb, hogy a délutánunk, de már a délelőttünk is jól sikerült, szárazon és vízen is. Abban a pár körben, amit futottunk, elégedett voltam az autóval. Lehet, hogy a holnap is olyan kiszámíthatatlan lesz, mint a mai nap, hasonló lesz az időjárás. Nehéz lehet, ezért mindenképpen jó, hogy most délután száraz és vizes pályán is mehettünk.”


Verstappennek a szárazabb délelőttje tűnt nehézkesebbnek. Előbb az utolsó, aztán a 14-es kanyarban is bemutatott egy megpördülést, ami szokatlannak tűnt tőle. Második hibája után szinte nevetve közölte csapatával, hogy az autó hátulja elképesztően érzékeny. A nap végén elmagyarázta, csak kísérleteztek. „Valójában először elégedett voltam az első szabadedzésen, de aztán kipróbáltunk pár dolgot, amivel nem voltam elégedett. Nagyon erős lett az autó eleje, és elveszítettem a hátulját. Viszont fontosnak érzem, hogy tesztelünk ilyen dolgokat. Utána az autóm egyensúlyra ismét nagyon jó volt.”


„A szabadedzés arra való, hogy kipróbálj dolgokat, javíts az egyensúlyon – vagy ne javíts. Ez egy jó nap volt, és nagyon versenyképesek vagyunk.”
Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)


Megkérdezték tőle, a mai teljesítményük láttán, valamint hockenheimi győzelmére alapozva ismét esős versenyben reménykedik-e, ám Verstappen ezúttal érzi annyira ütőképesnek a Red Bullt, hogy ne kelljen efféle segítségre hagyatkozniuk. „Nekem mindegy, hogy esik-e, vagy sem. Mindkét esetben versenyképesek vagyunk, és ez jó” – jelentette ki. „Még mindig úgy vélem, a Mercedes előttünk lesz, de érdekes napnak ígérkezik a szombat.”


Gasly is hasonlóan vélekedik, ugyanakkor emlékeztetett, az időmérő edzés még mindig más játék, mint a verseny, és ott az utóbbi időben a Ferrar is jeleskedett. „A Mercedes elég gyorsnak tűnik, ez az első szabadedzésen is kiderült. A Ferrari még nem mutatta meg a valós erejét, de ismerjük őket, tudjuk, hogy ott lesznek az időmérőn. Igazán szorosnak ígérkezik a szombat, de mivel a körülmények kiszámíthatatlanok lehetnek, nincs értelme nagyon gondolkodni, csak meg kell várni, hogy mi lesz” – vélekedett a francia, aki délelőtt a negyedik helyen zárt,
Kép: M4Sport Kép: M4Sport