×

Első F2-es győzelmét aratta Mick Schumacher a Hungaroringen!

Max Verstappen mellett Mick Schumacher számára is meghozta az elsőt a Hungaroring: a hétszeres F1-es világbajnok fia a sprintfutam megnyerésével első győzelmét aratta a Forma–2-ben!

Mick Schumacher (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Amikor a vasárnapi főverseny hajrájában sorra előzgették az ellenfelek Mick Schumachert, volt miért elégedetlenkednie. A negyedik pozícióból indult, jó rajtja után dobogós helyre küzdőtte föl magát, ám korai kerékcseréjével duplán is veszített. Egyfelől a boxban két riválisa is megelőzte, másfelől annyira hosszúra nyúlt a második etapja, hogy a hajrában elkopott gumiján már nem tudott igazán védekezni a jobb állapotú abroncsokon támadó ellenfelekkel szemben. Az első dobogóból végül csak a 8. hely lett – ám e visszaesés most egyben egy nagy lehetőséget is megnyitott előtte: pole-ból várhatta a vasárnap délelőtti sprintversenyt!


Mick Schumacher idén már nem először kapott esélyt a kiugró eredményre, ám élnie ezekkel hol balszerencséje, hol egyéni hibák miatt nem sikerült. Idénye nem alakult jól, a bajnokságban is nagyon leszakadt az élmezőnytől, ám a mostani hungaroringi második futamon már nem ismert pardont! Remekül rajtolt, jól védekezte ki a japán Macusita Noboharu támadásait, aztán pontosan azt tette, amit kell: okosan osztotta be az első versenyen problémát jelentő gumikat, és úgy diktálta a tempót, hogy még éppen védeni tudja pozícióját a nála érezhetően gyorsabb Macusitával szemben, de ne vigye túlzásba az erőlködést.
Corinna Schumacher is együtt ünnepelt fiával, Mickkel (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt) Corinna Schumacher is együtt ünnepelt fiával, Mickkel (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)


Amikor átszelte a célvonalat, kezét a magasba emelve kiáltott egy nagyot. Schumacher válláról nagy teher hullott le. A sok baleset, műszaki hiba és elpuskázott lehetőség után végre futamgyőzelmet aratott a Forma–2-ben – az elsőt! Apja 2004-es utolsó Magyar Nagyíjon aratott F1-es győzelme után 15 évvel Sabine Kehm menedzser és az édesanya, Corinna Schumacher is önfeledten ünnepelte Micket, akinek sikere eközben a szurkolók, de még a korábbi és jelenlegi Ferrari-emberek, így például Jean Alesi érzelmeit is megmozgatták.


„Elképesztő verseny volt!” – nyilatkozta Schumacher a díjátadó előtt. „Az autó kiváló volt, köszönhetően a csapatnak, amely felkészítette. Nobunak is jár az elismerés, aki szórakoztatott. Nem könnyítette meg! Nagyon boldog vagyok!”


Elismerte, az utolsó körökben, amikor már érezhető közelségbe került az első sikere, nem volt könnyű megőriznie a nyugalmát. „A szívem elég gyorsan vert. A gumik nagyon koptak, és nem volt egyszerű életben tartani őket. Folyamatosan nyomás alatt álltam, mindig a visszapillantót néztem, nehéz volt. És szórakoztató!” – mondta széles mosollyal.
Mick Schumacher (Fotó: Formula2/Twitter) Mick Schumacher (Fotó: Formula2/Twitter)
Kijárt már a sikerélmény a Forma–3-as Európa-bajnokság múlt évi győztesének. Mick a top 10-en kívül állt a bajnokságban a hétvége előtt, és tegnapi 8. helye sem jelentett számára nagy előrelépést. A mostani győzelem viszont talán ugyanolyan lökést ad neki a folytatásban, mint egy éve az F3-ban a Spában megszerzett első pole és győzelem. Akkor az áttörést hozó győzelem után igazi diadalmenet következett, melynek köszönhetően elhódította a bajnoki serleget.


Ezúttal hasonló csodaszámba menő felzárkózást aligha várhatunk tőle, ám azt talán igen, hogy az eddigieknél gyakrabban tűnjön fel a legjobbak között, ahol alkalmanként – akár csak edzéseket, akár versenyeket nézünk – azért már eddig is láthattuk őt. Az F2-es idényből még négy hétvége van hátra – legközelebb Michael Schumacher „nappalijában”, Spában csap össze a mezőny.