Musorujsag
Élő Eredmények

Futurisztikus helyszínnel száll be Szaúd-Arábia?

Futurisztikus helyszínnel száll be Szaúd-Arábia?

RaceFans
Nemrég Szaúd-Arábia is bejelentkezett egy királykategóriás versenyért, a napokban pedig a helyszínre vonatkozóan is érkeztek hírek: egy hatalmas és meglehetősen futurisztikus szórakoztatókomplexum adna otthont a viadalnak!

Már korábban fölmerült, a jövőre debütáló Vietnám után Szaúd-Arábia lehet a következő ország, ahol királykategóriás futamot rendeznek, eddig azonban csak a felek kölcsönös érdeklődéséről cikkeztek, most viszont egy konkrét elképzelésről is olvashattunk. Az F1-es pályát adott esetben a Qiddiya nevű óriási szórakoztatókomplexum foglalhatja majd magában.

A jelenleg még tervezés alatt álló gigaprojektet 2017 júliusában jelentették be, a fővárostól, Rijádtól 34 kilométerre fekvő, 334 négyzetkilométeres „park” pedig egyszerűen az ország sport, művészeti és szórakoztatóipari központja szeretne lenni.

A Qiddiya egy motorsportos élményközpontot is magában foglal, ami a tervek szerint egy olyan versenyhelyszínt biztosít majd, ami egyenlő hangsúlyt fektet majd a nézőkre és a pilótákra. Noha a fejlesztők hivatalosan még nem jelezték igényüket egy F1-es futam iránt, árulkodó, hogy reklámanyagukban királykategóriás autók is szerepelnek, valamint a kategória logója is megtalálható.

Hogy mennyire futurisztikus és nagyszabású a Qiddiya projektje azt jól példázza az egyik ilyen reklámkép, melyen az F1-es autók egy üvegfalú medence alatt haladnak át. Egy másikon egy szintén impozáns medence mellett száguldanak, a lemenő nap fényében, hatalmas hullámvasutak előtt…

Szaúd-Arábia egyébként az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet vállal a motorsportokban: 2018-ban Rijádban rendezték a Bajnokok Tornáját, majd a város a Forma–E-t is vendégül látta (itt tartották a 2018-2019-es szezon első futamát), 2020-ban pedig Dél-Amerika helyett már ők rendezik a Dakar Ralit. Ami az F1 lehetőségét illeti, a csapatok állítólag nemtetszésüket fejezték ki az ország nőkkel szembeni politikája miatt, a közelmúltban viszont ezen a téren is történtek kisebb előrelépések.

Fotó: RoC Fotó: RoC
Borítókép: Kép: Qiddiya /Twitter

További tartalmak