Musorujsag
Élő Eredmények

Massa örül, hogy hozzájárulhatott az F1 biztonságosabbá tételéhez

Massa örül, hogy hozzájárulhatott az F1 biztonságosabbá tételéhez

GMM
Felipe Massa örül, hogy a 2009-es Magyar Nagydíj időmérőjén elszenvedett balesete hozzájárult a sisakok és ezáltal a Forma–1 biztonságosabbá tételéhez. Ami magát az ütközést illeti, abból semmire sem emlékszik – és ennek örül is!

Massa a Magyar Nagydíjak történetének egyik legkomolyabb balesetét szenvedte el a tíz évvel ezelőtti időmérőn: sisakját egy, a honfitárs, Rubens Barrichello autójáról leszakadó rugó találta el, ő pedig azonnal elveszítette eszméletét, autója pedig a gumifalba csapódott. A baleset után kómában volt és napokig kórházban volt, majd miután szerencsésen felépült, fél év után az F1-be is visszatért.

Az ütközésnek természetesen komolyabb utóélete is volt: az FIA felülvizsgálta a történteket, majd változtatott a sisakokra vonatkozó előírásokon. Azóta a fejvédőknek sokkal erősebbnek és ellenállóbbnak kell lenniük, valamint komolyabb teszteknek kell megfelelniük.

Felipe Massa (Fotó: XPB) Felipe Massa (Fotó: XPB)

A brazilt a történtek 10. évfordulója kapcsán faggatták az ütközésről és annak utóéletéről. „Semmire sem emlékszem” – kezdte. „Ez igazából sokat segített abban, hogy fél éven belül visszatérjek, mert ha traumatikus emléked marad, akkor sokkal nehezebb a dolgod. A feleségem akkoriban volt terhes, és igazából neki sokkal nehezebb volt ez az egész” – magyarázta.

„Örülök, hogy a történtek által valamelyest hozzájárulhattam a biztonság javításához. Még akkor is, ha csak a sisakok fejlődtek a történtek után” – folytatta a brazil, aki a versenytársak reakciójára is visszaemlékezett.

„Emlékszem, hogy Rubens nagyon aggódott és még bűntudatos is érzett a történtek miatt. Michael Schumacher a kórházban is meglátogatott engem, és elég gyakran föl is hívott. Ő örömmel helyettesített volna” – zárta gondolatát a brazil, kinek helyét végül nem a hétszeres bajnok vette át a 2009-es szezon második felére, mivel egy motoros baleset miatt nem volt alkalmas a visszatérésre.

Felipe Massa 2006-ban még ferrarisként rajtolt a megbízhatósági gokartversenyen (Fotó: XPB) Felipe Massa 2006-ban (Fotó: XPB)
Borítókép: Felipe Massa (Fotó: XPB)

További tartalmak