Hivatalos: A McLaren teljes évet fut az IndyCarban

rKomoly bejelentést tett a McLaren az istálló Forma–1-en kívüli terveiről: pénteken hivatalossá vált, hogy az Arrow Schmidt Peterson Motorsports partnereként 2020-ban teljes szezont futnak az IndyCar-sorozatban!

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A McLaren legutóbb 1979-ben teljesített teljes szezont a legrangosabb amerikai formaautós sorozatban, ami az utóbbi években ismét fölkerült a radarjukra, hiszen két alkalommal próbálkoztak a széria legkomolyabb futamán, az Indy500-ason. A két alkalom közül az egyik, az Andretti Autosporttal közös, 2017-es próbálkozás igazi siker, az idei, „önálló” kaland pedig valódi kudarc volt.


Két évvel ezelőtt Fernando Alonso szinte folyamatosan ott tudott lenni az élmezőny nyomában, míg idén a versenyre sem tudta kvalifikálni magát a szintén kiábrándító edzések után. Ezt követően úgy tűnhetett, a csapat átgondolja az amerikai kaland folytatását…


Át egészen biztosan átgondolták a terveket, és úgy döntöttek, még komolyabban részt vesznek a bajnokságban, mostantól ugyanis hivatalos, hogy 2020-ban már teljes szezont futnak. Tanulva az idei hibából, a folytatásban is egy már tapasztaltabb alakulat, ezúttal az Arrow Schmidt Peterson Motorsports partnereként vágnak bele a küzdelmekbe.Azért jöttem, hogy mindent megtegyek a csapatért, amit tudok.”A projektet a McLaren sportigazgatója, Gil de Ferran vezeti majd, az autókat pedig (az Arrow McLaren Racing SP néven futó alakulat két gépet fog indítani), tekintettel a brit istálló és a Honda fagyos viszonyára, Chevrolet-motorok fogják hajtani, ami komoly változás az előző évekhez képest, az SP Racing ugyanis régóta a japánok erőforrásait használta.


Ami a versenyzőket illeti, sokan Alonso alkalmazását tartják a legkézenfekvőbbnek, a spanyol azonban az ügyvezető, Zak Brown elmondása szerint nemrég közölte velük, nem szándékozik teljes szezont futni az IndyCarban. Ennek ellenére az Indy500-on feltehetően próbálkozni fog, egyik legnagyobb célja ugyanis még mindig a nagy mesterhármas megszerzése, és miután Monacóban valamint Le Mans-ban már diadalmaskodott, ehhez csak az indianapolisi siker hiányzik neki.


A McLaren belügyeit jól ismerő Motorsport információi szerint az SP két versenyzője, James Hinchcliffe és Marcus Ericsson biztosan nem marad az alakulatnál. Fő esélyesnek pedig a korábbi F1-es, Felipe Nasr valamint az idén az F2-ben versenyző (és édesapja által a McLarenhez is kötődő) Nicholas Latifi lehet, aki feltehetően nem kap F1-es lehetőséget 2020-ban, noha korábban többször szóba hozták a Williamsszel (állítólag a nem túl versenyképes istálló egyelőre nem is vonzó számára).
Fernando Alonso (Fotó: McLaren Indy) Fernando Alonso (Fotó: McLaren Indy)