Leclerc: Volt, hogy nem is köszöntünk egymásnak Verstappennel

Nem volt mindig felhőtlen Charles Leclerc és Max Verstappen kapcsolata, ám a monacói szerint szó sincs közöttük ellenségeskedésről.

Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Magyarországon a Ferrari ugyan nem volt elég versenyképes ahhoz, hogy kihívója legyen a Red Bullnak, Charles Leclerc a korábbi futamokon látványos csatákat vívott Max Verstappen ellen, jelezve az idősebbek felé, hogy nagyon is megérkezett már az új generáció. A két fiatal tehetség első nagy összecsapásának Ausztriában lehettünk szemtanúi, ahol Verstappen az utolsó körökben szorította ki a pályáról Leclerc-t, elvéve tőle a futamgyőzelmet. Ezt követően támadt is némi feszültség közöttük, mivel a monacói úgy érezte, ellenfele túl agresszív és szabálytalan volt vele szemben.


Az FIA viszont nem büntetett, és ez egyenes út volt a silverstone-i második egymásnak feszülésnek. Leclerc úgy fogalmazott, a spielbergi történések „felnyitották a szemét”, és miután tisztázódott, az FIA-nál mi fér még bele az agresszív versenyzés fogalmába, ő is keményebb stílusra váltott, és körömszakadtáig védte pozícióját a hollanddal szemben.


Ez meg persze Verstappennek nem tetszett. Martin Brundle, a Sky Sports szakkommentátora meg is jegyezte: „Max a csata közben a rádión azt mondta, hogy Leclerc elég későn váltott irányt előtte. Sohasem gondoltam volna, hogy ezt egyszer Verstappentől fogom hallani, mivel ez éppen az a panasz volt, amit mindig Max ellenfeleitől hallhattunk.”


Leclerc tehát fölvette a kesztyűt a mezőny egyik legagresszívebb versenyzője ellen, és színvonalas összecsapásukat sokan úgy aposztrofálták, mint egyfajta ízelítőt a jövőbeli ádáz rivalizálásukból.
Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB) Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB)


A szinte azonos korú két versenyző már a gokartos időkben is többször került konfliktusba, mert egyformán keményfejűek voltak a pályán, így elmondható, robbanásveszélyes elegy az övék. A Corriere della Sera című lapnak nyilatkozva Leclerc viszont tisztázta, volt már sokkal rosszabb is a viszonyuk a mostaninál. „Gyerekkorunkban volt, hogy még csak nem is köszöntünk egymásnak. Ez azért volt, mert összemostuk a versenyzőt az emberrel. Még éretlenek voltunk. Ma viszont szerencsére már nem keverjük a két dolgot” – tette egyértelművé, hogy most nincs semmilyen problémájuk a másikkal.


Azt persze elismerte, nem esett jól neki, hogy Ausztriában Verstappen a „tolakodásával” az idei második esélyétől is megfosztotta, hogy megszerezze F1-es pályafutása első futamgyőzelmét. Ám mégsem ezt tekinti a legbosszantóbb pillanatának 2019-ből. „Ausztriában Max gyorsabb volt, és nehezen tudtam volna magam mögött tartani. Bahreint sokkal nehezebb volt elfogadnom” – utalt a motorhibás visszaesésére, ami miatt győzelem helyett be kellett érnie az első dobogóját jelentő harmadik hellyel. „De végül is hároméves korom óta versenyzem, szóval megtanultam továbblépni. Ebben a sportágban mindig a határon vagy, ezért általános, hogy valami elromolhat. A kockázat mindig fennáll, ezzel tisztában vagy, máskülönben otthon is maradhatnál.”