Nincs az a csalódás, amiért Vettel föladná a ferraris bajnoki álmát?

Mattia Binotto szerint akarja annyira a ferraris világbajnoki címet Sebastian Vettel, hogy még a csapat idei gyengélkedése se tudja kedvét szegni.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Több mint egy éve nyeretlen Sebastian Vettel, és hiába vágott neki nagy reményekkel a mostani szezonnak, be kell látnia, hogy 2019-ben sem sikerült egyetlen lépéssel sem közelebb kerülnie a nagyon vágyott ötödik világbajnoki címéhez. Sőt, valójában 2016 óta nem állt annyira távol ettől az évnek ezen szakában, mint idén. Föl is vetődött, hogy talán kezd elege lenni a hiábavaló próbálkozásból, és fontolóra veheti a csapatváltás, esetleg a visszavonulás lehetőségét is. Lassan tudniillik kezd kifutni az időből, hiszen Charles Leclerc-t hiába tudja most még maga mögött tartani a bajnokságban, a monacói sokat fejlődhet még az elkövetkező években, és egyre inkább átveheti a stafétát a Ferrarinál.


Vettel a nyári szünet előtti utolsó hétvégéken határozottan cáfolta, hogy akár a váltás, akár a búcsú gondolata foglalkoztatná őt, főnöke, Mattia Binotto pedig abban is biztos, hogy az idei sikertelenség, valamint a problémák, amikkel Vettel és a Ferrari szembesült, le tudnák húzni annyira a németet, hogy ilyen drasztikus lépésre szánja rá magát.


Vettel 2015-ben azzal a céllal érkezett a Scuderiához, hogy példaképe, Michael Schumacher útján járva bajnoki győzelemre vezesse az istállót. A csapatfőnök szerint ez mindennél erősebb motivációt jelent a versenyző számára. „A célja nem változott: világbajnok akar lenni a Ferrarival. És ezt a célt teljesen egyértelművé is tette. A szezon eleje nyilvánvalóan frusztrálóan alakult, mert nincs a legjobb helyzetben ahhoz, hogy 2019-ben elérje ezt a végső célt. Viszont nagyon határozott célja ez, pontosan tudja, hogy miért küzd” – elmélkedett Binotto.


„Szerintem megtalálja ő magának a szükséges lökést. És ezt semmi sem gyengítheti. Nagyon határozottan küzd, mert tudja, hogy merre tart, és azt is, hogy mit keres.”
Sebastian Vettel és Mattia Binotto (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Mattia Binotto (Fotó: XPB)


Csak éppen közelebb nem tud kerülni egy ideje e céljához. Vettelt ez nem egyszer görcsössé is tette. Ahogy a múlt év végén, amikor autója a félrefejlesztés miatt kevésbé volt már versenyképes, úgy az idei problémák mellett is többször hibázott a pályán, mert túlzottan küzdött a valóság ellen. Ez pedig csak még nehezebb helyzetbe hozta.


Binotto szerint azonban nem fog problémát jelenteni számára a fordítás. „Ő egy rendkívül analitikus típus, minden problémát, a lassúság okát is kielemzi, és ez a csapatnak is nagy segítség. Végső soron úgyis csak a tények számítanak, valamint annak megértése, mi nem működik, min kell javítani. Ilyen tekintetben megfelelőnek tartom a hozzáállását.”