Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Alonso megkezdi a felkészülést a 2020-as Dakar-ralira

Hivatalos: Alonso megkezdi a felkészülést a 2020-as Dakar-ralira

Toyota, Racefans, Motorsport
Bár hivatalosan még nem jelentették be az indulását, a Toyota azt megerősítette, hogy Fernando Alonso öt hónapon át tartó intenzív programmal készül fel a 2020-as Dakar-ralin való esetleges indulására.

A Forma–1 kétszeres világbajnoka az utóbbi hetekben nem árult el konkrétumokat arról, mik a szándékai azok után, hogy a második Le Mans-i sikere után átmenetileg lezárta hosszútávú sportautó-világbajnokságon való szereplését. Bár folyamatosan pedzegette, vannak konkrét tervei, azokról részleteket nem árult el. Most, hogy kiderült, mik ezek a tervek, az is világossá vált, miért nem: a célt már kijelölték, ám az odáig vezető út alakulásától függ, az meg is valósul-e.

Fernando Alonso márciusban már teljesítette élete első terepralis tesztjét az őt a sportautóknál is foglalkoztató Toyotával. Akkor a Kalahári-sivatagban hajtotta meg a Gazoo-csapat Toyota Hilux gépét, és azóta tartotta magát a pletyka, hogy a 2020-as Dakar-ralira készül. Ezt most a Toyota tulajdonképpen meg is erősítette azzal, hogy közölte, a spanyol átfogó felkészítésen esik át a következő hónapokban, igaz, a dakaros indulás biztosnak még nem tekinthető, hiszen az annak függvénye lesz, hogyan sikerül ez a felkészülés.

A program keretében Alonso elsőként egy tesztet teljesít, majd jövő hónapban a dél-afrikai tereprali-sorozat ötödik állomásán áll rajthoz. „Már belekóstolhattam a terepralizásba idén, és olyan jó érzésekkel tettem, hogy szeretném folytatni” – nyilatkozta Alonso. „Tudtam, hogy ez egy teljesen másfajta tapasztalat lesz, és hogy nagyon sokat kell tanulnom, de a Hiluxot nagyszerű érzés volt vezetni. Hamar magabiztossá váltam a volánja mögött, és minden egyes menetnél sokat fejlődtem. Szóval már nagyon várom a következő hónapok edzéseit, hogy még jobban megismerkedhessek a Hiluxszal, és még többet dolgozhassak együtt a csapattal. Sosem titkoltam, hogy új kihívásokra vágyom más kategóriákban, és ez egy nagyszerű csapat ehhez.”

Fernando Alonso terepralis tesztje a Toyota Hiluxszal(Fotó: Toyota) Fernando Alonso terepralis tesztje a Toyota Hiluxszal(Fotó: Toyota)

A Toyota Gazzoo-csapat első embere, Glyn Hall elmondta, nemcsak Alonso élvezte a márciusi első tesztjüket, de a csapatuk is meggyőződött arról, hogy mind a képessége, mind a motivációja megvan a sikeres folytatáshoz. „A Dakar aktuális címvédőiként és a nagy ralis tapasztalatunk alapján biztos vagyok benne, hogy az együttműködésünk révén csak növelni fogjuk Fernando terepralis magabiztosságát a következő hónapokban” – fogalmazott.

Alonso már kedden autóba ül, egy négynapos tesztet fog teljesíteni a Namíbiai-sivatagban, majd szeptember 13-án és 14-én jön a Dél-afrikai Tereprali-bajnokság 5. állomását jelentő Harrismith 400-on való részvétele. A csapat tájékoztatása szerint felkészülési programja során Európában, Afrikában és a Közel-Keleten egyaránt fog vezetni, köztük két-három további verseny is szerepel a menün, a Dakar-ralit fölvezető október eleji Marokkó-ralival és a dél-afrikai sorozat novemberi szezonzárójával együtt.

Fernando Alonso és Giniel de Viliers (Fotó: Toyota) Fernando Alonso és Giniel de Viliers (Fotó: Toyota)

Hogy ki lesz a spanyol navigátora, azt még nem erősítették meg, ám úgy hírlik, hogy a mostani teszten a felkészülését segítő korábbi Dakar-győztes, Giniel de Villier állandó partnere, Alex Haro ülhet be mellé elsőként. Hosszabb távon Marc Comát is esélyesnek tartják, ő motoron ötször nyert Dakart.

Amennyiben Alonso versenyképesnek bizonyul a terepen, és a Toyotával együtt úgy érzi majd, hogy lehet esélye a sikerre, vélhetően a 2020-as Dakaron való indulását is bejelenthetik. Ám addig is fenntartják maguknak az opciót a visszakozásra.

A Dakart 2020. január 5-e és 17-e között rendezik meg, helyszínéül a verseny 2007-es Dél-Amerikába költözése óta most először ismét Afrika fog szolgálni, azon belül Szaúd-Arábia. A Toyota Nászer al-Attijah révén címvédőként vág neki az újabb megméretésnek.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Toyota)

További tartalmak