Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: Ocon a Mercedes helyett Renault-val térhet vissza

Sajtó: Ocon a Mercedes helyett Renault-val térhet vissza

Auto Bild
Német lapértesülés szerint megszülethetett a Mercedes döntése Valtteri Bottas és Esteban Ocon jövőjéről. Választásuknak Nico Hülkenberg lehet a nagy vesztese.

Toto Wolff a Magyar Nagydíj után előrebocsátotta, a nyári szünetben fognak leülni és alaposabb elemzések után elgondolkodni azon, Valtteri Bottast vagy Esteban Ocont válasszák-e Lewis Hamilton csapattársának 2020-ra. A Mercedes csapatfőnöke nehéz döntést emlegetett, mivel szerinte külön-külön nézve mindkét versenyző eleget tett azért, hogy szerződést biztosítsanak számukra. Viszont nekik egészében kell szemlélniük a helyzetet, és választásuknál tekintetbe kell venniük a hosszabb távú terveiket, így egyéb tényezőket is.

A német Auto Bild szerint már közel az igazság pillanata. Értesülésük szerint Ocon közel került ahhoz, hogy aláírja új kétéves szerződését a Renault csapatával, s ezzel egy év kihagyás után visszatérjen az F1-es mezőnybe. Amennyiben ez igaz, az egyet jelent azzal, hogy Wolffék a Mercedesnél Bottas mellett tették le a voksukat, és vele hosszabbítanak szerződést.

Tegyük hozzá, az Auto Bild a legkevésbé számít megbízható forrásnak, s jóllehet fordult már elő, hogy „értesüléseik” valós tényeken alapultak, és valóban előrevetítettek bizonyos történéseket, gyakoriak részükről a figyelemfelkeltő „túlkapások” is.

Az általuk most jósolt lépések ugyanakkor nem tűnnek logikátlannak. Wolff például már korábban célozgatott arra, hogy a biztos visszatérése érdekében Ocon kezét akár hajlandóak lennének hosszabb távra is elengedni, mert nem szeretnék hátráltatni a tehetség pályafutását. A francia már egy éve is majdnem a Renault versenyzője lett, ám akkor jött Daniel Ricciardo, akinek kedvéért Cyril Abiteboul hajlandó volt megszegni az adott szavát, és neki adta a szóban már Oconnak ígért ülést. Ez a lépés éket is vert a két csapat közé, ami kapcsán Wolff pár hónapja úgy fogalmazott, Abiteboulnak komoly dolgokat kéne tennie azért, hogy mindezt helyrehozza.

Esteban Ocon számára nem lenne ismeretlen a Renault csapata, 2016-ban a tesztversenyzőjük is volt (Fotó: XPB) Esteban Ocon számára nem lenne ismeretlen a Renault csapata, 2016-ban a tesztversenyzőjük is volt (Fotó: XPB)

Bottas megtartása eközben ugyancsak észszerű lépés lenne a Mercedes részéről, hiszen bár idén sem tud Lewis Hamilton szintjén teljesíteni, 2017-es érkezésével elhozta a békét és harmóniát a csapathoz, ami nem mellesleg meghatározó feltétele Hamilton remeklésének. Oconról nem tudható, hogy képes lenne-e többre Bottasnál, az viszont valószínű, hogy az ő viszonya nem lenne annyira idilli Hamiltonnal. „Ocon az eddigi pályafutása során már megmutatta, mennyire egoistán tud versenyezni. Nem gondolnám, hogy Toto igazi házon belüli párharcot akarna a Mercedesnél” – vélekedett például a Sergio Pérezzel korábban látott kakaskodásokra utaló Jacques Villeneuve, akinek nézőpontját sokan osztják a szakmában.

Ha született már döntés, ha nem, egy biztos: amennyiben a fent vázolt forgatókönyv valósul meg, a Mercedes döntésének igazi vesztese egy olyan versenyző lesz, akinek semmi köze a márkához: Nico Hülkenberg. A német hároméves szerződése ez év végén jár le a Renault-val, a hosszabbítás pedig minden vágya, hiszen bár jelenleg nem fut a csapat szekere, jól tudja, hogy csak velük és a gyári hátterükkel számíthat arra, hogy még mindig dobogótlan F1-es pályafutása valamiféle fordulatot vegyen, s annyi év után sikereknek örülhessen. Amennyiben elveszíti a reményt jelentő ülést, az F1-ből még nem feltétlenül szorulna ki. A Haas bevallottan érdeklődik a szolgálatai iránt.

Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak