Már az F1-es szezonzáróra is kijelölték a gumitípusokat

Az év utolsó versenyére is kiválasztotta három gumitípusát a Pirelli – ezzel teljessé vált a 2019-es lista.


Mivel a versenynaptár utolsó állomásai már Európán kívüli futamok, a szabályzat pedig kimondja, hogy az ilyen pályák esetében 14 héttel a nagydíjhétvége kezdete előtt ki kell jelölni a használatos gumikeverékeket, a Pirelli számára a mai nappal a választás szempontjából elérkezett a szezonzáró. Az olaszok közölték, hogy a november 29-e és december 1-je között rendezendő Abu-dzabi Nagydíjra a három legpuhább abroncsot fogják a csapatok rendelkezésére bocsátani.


Ez azt jelenti, hogy azon a hétvégén 3-as számú keverék lesz a kemény (fehér), a 4-es számú a közepes (sárga) és az 5-ös számú a lágy (piros). E kombinációt a 21 versenyből mindössze négyszer láthatjuk, Monaco és Kanada után még Szingapúrban használják e típusokat. Ezzel papíron az 5-ös gumi lett a 2019-ben legkevesebbet használt verzió, igaz, a kemény változatot is csak 6-szor kapták/kapják a csapatok, és mivel azt többnyire elő sem veszik a versenyeken, a gyakorlatban ez a legkevesebbet látott abroncs. A 3-as típus ellenben valamennyi versenyen szerepet kap/kapott.


A mostani választással az is biztossá vált, hogy bár a szabályok lehetővé tennék, a Pirelli idén egy hétvégén sem hagy ki egy lépcsőfokot, azaz kizárólag a skálán egymás mellett álló keverékeket szállít a versenyekre.


A teljes 2019-es gumilista:
Grafika: Pirelli Grafika: Pirelli