Három jelöltje van 2020-ra a Haas csapatának

Három esélyest nevezett meg 2020-as ülésükre a Haas csapatfőnöke, aki azt is megerősítette, hogy csak Romain Grosjean sorsa kérdéses.

Romain Grosjean (Fotó: XPB)

A Mercedes bejelentésével nemcsak Valtteri Bottas jövője tisztázódott, hanem az is, hogy Esteban Ocon más csapatnál fog csak tudni visszatérni a Forma–1-es mezőnybe 2020-ban. Egybehangzó hírek szerint a Renault-val írhat (írt?) alá, ahol Nico Hülkenberg válik ezzel létszámon felülivé. Az elmúlt hetekben mindkettejüket esélyesként emlegették a Haas egyik jövő évi ülésére, és bárhogy is dönt a Renault, az amerikai csapat főnöke, Günther Steiner csütörtökön Spában elismerte, Ocon és Hülkenberg is érdekelné őket. Igaz, azt nem erősítette meg, hogy Romain Grosjean sorsa megpecsételődött náluk, azt viszont egyértelművé tette, hogy Kevin Magnussen maradása borítékolható.


„Kezdenek dőlni a dominók” – kommentálta a csapat sajtótájékoztatóján az olasz Bottas hosszabbításának bejelentését. Ocon és a Renault vélt megállapodása kapcsán pedig hozzátette: „Szerintem ma még lesz több bejelentés is. De nem nálunk! Mint mondtam, a dominók már dőlni kezdtek, és nem vagyunk messze attól sem, hogy mi is meghozzuk a döntésünket.”


Rákérdeztek, Hülkenberg esélyes-e náluk. „Ki merném jelenteni. De több versenyző is van. A mi csapatunk mindig tapasztalattal rendelkező versenyzőket keresett, és nyilvánvalóan érdekelne minket, ahogy Ocon is. Sosem titkoltam, hogy ez az a kettő, akik érdekelnek minket, de érdekel még minket Romain is. Szóval most döntenünk kell. Három rutinos versenyzőről van szó, és több ilyen versenyzőt most nem látok a piacon” – tisztázta, ki a három esélyesük.


„Már közel járunk. Nem kell sok idő, és döntést hozunk. El fogok beszélgetni Gene-nel (Gene Haas, a csapat tulajdonosa – a szerk.) ezen a héten és a következőn is. Mindig is Spa és Monza táján szoktunk ezzel foglalkozni, azok után, hogy volt alkalmunk eltölteni egy kis időt egymással. Aztán a csapat meghozza a döntését a következő lépésről.”
Kevin Magnussen és Günther Steiner biztosan marad, a többi meg a következő hetekben dőlhet el (Fotó: XPB) Kevin Magnussen és Günther Steiner biztosan marad, a többi meg a következő hetekben dőlhet el (Fotó: XPB)


A találgatások szerint a Haas Monzában tehet bejelentést. Magnussennek nem kell aggódnia, mivel főnöke szerint szerződése van 2020-ra. A befutónak jelenleg Hülkenberg tűnik a másik helyért folyó versenyben. A két versenyző nem ápol jó viszonyt egymással kettejük 2017-es hungaroringi incidense és élő tévés interjújuk során látott összeveszése óta. Akkor Hülkenberg a mezőny legsportszerűtlenebb versenyzőjének nevezte a futamon őt a pályáról leszorító dánt, aki a leintés után beszólt ellenfelének: „Nyald meg a golyóimat!” Magnussen azóta elárulta, tulajdonképpen semmilyen viszonyuk nincs Hülkenberggel az eset óta, nem szoktak beszélni egymással, nem keresik egymás társaságát. Ugyanakkor hangsúlyozta, neki nincs problémája a némettel.


Steinert is kérdezték arról, ez a ridegség nem akadálya-e annak, hogy csapattársakká tegyék Magnussent és Hülkenberget, ám az olasz egy tőle megszokott frappáns válasszal szolgált: „Jelenleg két olyan versenyzőnk van, akiknek nincs előtörténete, mégis folyamatosan összeütköznek…” – utalt arra, hogy Magnussen és Grosjean idén már három ízben, többszöri tiltás ellenére is sikeresen egymás autójába hajtott.


190901 BelgaGP időtábla


Hamarosan a Rich Energy is dönt a folytatásról


Ezek a hetek a jövőt érintő döntésekről szólnak a Haas csapatnál. Miközben ők a versenyzőkérdésen gondolkodnak, névadó főszponzoruk, a Rich Energy arról hoz döntést arról, folytassa-e az együttműködésüket. Mint ismert, az azóta leváltott ügyvezető igazgatójuk, Williams Storey közösségi oldalukon egyszer már bejelentette a szakításukat. Őt azóta a cég igazgatósága elmozdította pozíciójából, ám az még nem tisztázódott, lesz-e változás a Haasszal való kapcsolatukban.


Steiner szerint legkésőbb Szingapúrig kiderülhet, hogyan tovább. „A kedélyek már lecsillapodtak, meglátjuk, mi lesz. Higgadt és racionális döntésre van szükség. A logóik még az autóinkon vannak, ahogy látható, és nekik kell határozniuk, hogy mit lépnek. Jövő héten dőlhet el, vagy valahogy így. És ezúttal rendesen fogják csinálni. Ez inkább rajtuk áll, nekik kell tudni, látják-e értelmét a folytatásnak, vagy sem. Én nem folyok bele ebbe, nem is kommentálhatom a témát, van épp elég másik problémám. El fogják mondani, mit akarnak, és részemről rendben lesz. Monza utánra várható ez, mivel addig már kevés az idő. Remélhetőleg megfelelően és tiszteletteljesen fogják csinálni a dolgokat” – fogalmazott a Haas-főnök.