Hivatalos: Bottas a Mercedesnél folytatja 2020-ban!

Nem tartogatott meglepetést a Mercedes a Belga Nagydíj csütörtöki sajtónapjára: bejelentette, hogy a várakozásoknak megfelelően szerződést hosszabbított Valtteri Bottasszal!

Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

Sor került a sokak által előre megjósolt bejelentésre: a Mercedes a spái versenyhétvége sajtónapján közölte, hogy meghosszabbította év végén lejáró szerződését Valtteri Bottasszal. Bejelentésük a 2020-as maradását emlegeti, ami arra utal, hogy az előző évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is egy évre biztosított helyet számára a német márka. Az istálló kiemelte, valójában az előző kontraktusukban foglalt opciós jogukkal éltek, mely lehetőséget biztosított nekik az automatikus hosszabbításra.


A 30. születésnapját a héten ünneplő Bottas válláról ezzel egy súlyos teher hullott le, mostantól már nem kell a jövőjével foglalkoznia, csak a bajnoksággal. „Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy a negyedik évben is ennek a csapatnak a tagja lehetek. Minden egyes csapattagnak szeretnék köszönetet mondani, csakúgy, mint a Mercedes igazgatóságának, amely hisz és bízik bennem” – nyilatkozta a versenyző.


Bottas a mercedeses pályafutását tekintve idén produkálta az eddigi legjobb évkezdését, Azerbajdzsánig két futamgyőzelmet aratott, Kína és Spanyolország között három egymást követő pole pozíciót szerzett, többször is vezetett a bajnokságban. Aztán Kanadában hanyatlás kezdődött, hockenheimi autótörésével és magyarországi 8. helyével pedig már 62 pontos hátrányba került Hamiltonnal szemben. Miközben Toto Wolff csapatfőnök a nyár elején még mielőbbi döntést ígért, e visszaesés időszakában jelezte, a nyári szünet végéig biztosan nem tisztázódik a finn helyzete, és alaposan el fognak gondolkodni azon, vele, vagy tartalékversenyzőjükkel, Esteban Oconnal folytassák-e.


Hogy miért bizonytalanodtak el, arról eltérő pletykákat lehetett hallani. Egyesek szerint Wolff, mások szerint a Daimler-Benz idén hivatalba lépő elnöke, Ola Källenius szerette volna Ocont a Mercedesben látni, mivel örült volna annak, ha végre kapnak is valamit a juniorprogramjukba fektetett pénzükért. Eközben Bottas maradása mellett leginkább a mérnökök és Hamilton érveltek. A szakemberek értékesnek tartják Bottas fejlesztői munkáját, a címvédő pedig jól kijön a finnel, helyzetét minden szempontból kényelmesnek érzi mellette. Ez utóbbiak bizonyultak a legfontosabb érveknek.
Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes) Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)


Wolff szerint hiába a tekintélyes a pontkülönbség a csapattárssal szemben, Bottas rászolgált az újabb hosszabbításra. „2019-re azt a feladatot kapta tőlünk Valtteri, hogy még erősebben térjen vissza, mint amilyen erős a 2018-as év első felében volt. Ezt elérte, voltak igazán lenyűgöző futamai az idei első versenyeken. Habár ez volt az eddigi legsikeresebb első féléve, még mindig többre vágyik, elszántan küzd a fejlődésért, és igyekszik még magasabb szintre jutni. Ezt a hozzáállást várjuk egy csapattagtól” – fogalmazott az osztrák csapatfőnök


„A közösen elért eredményeink nem a véletlen művei. Valtteri szerves része volt a bajnoki sikereinknek az elmúlt két évben, a Lewisszal való együttműködése példaértékű, és a csalódásokból való talpra állásaival bizonyította azt is, mennyire erős karakter. Boldog vagyok, hogy a csapatunkkal marad legalább még egy szezonra. Már alig várom, hogy lássam, ahogy még messzebbre jut.”


Bottas 2017-ben, a váratlanul visszavonuló Nico Rosberg helyére érkezett a Mercedeshez, a Williams csapatától. A mostani a harmadik idénye a csillagosokkal, eddig 5 futamgyőzelmet, 39 dobogós helyezést és 10 pole pozíciót értek el együtt. Ám ő nem állna meg itt. „A teljesítményem minden évben egyre jobb és jobb lett, és nagyszerű így indítani a 2019-es szezon második felét” – tette hozzá Bottas. „A legfőbb célom, hogy Forma–1-es világbajnok legyek. Az eredmények és az eddigi tapasztalataim alapján hiszem, hogy a Mercedesszel nyílhat a legjobb esélyem ennek megvalósítására 2020-ban. Idén remek versenyeink voltak, és eltökélt szándékom, hogy még tovább javítsunk minden futamon. Most maximálisan Spára koncentrálok, és jó teljesítményt akarok nyújtani ezen a hétvégén a csapat miatt is.”
Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas a bakui dobogó tetején (Fotó: XPB)


A Mercedes mostani bejelentésével az is eldőlt, hogy az idén a Mercedes tartalékversenyzőjeként tevékenykedő Esteban Oconnak más csapatot kell keresnie a jövő évi visszatéréshez. A legvalószínűbb, hogy a Renault-nál fog kikötni, ahol Nico Hülkenberget válthatja.


E lépés két további versenyző helyzetét határozná meg. Hülkenbergnek Ocon érkezésével új munkaadó után kéne néznie. A pletykák szerint a Haas élénken érdeklődik is iránta. Ha hozzájuk szegődne, várhatóan Romain Grosjean ülését kapná, aki ezzel szintén csapatkeresésre kényszerülne.


Tartogat tehát még kérdéseket az idei versenyzőpiac, mely bizonyára most fog csak igazán mozgásba lendülni.


190901 BelgaGP időtábla