Csak az IndyCartól fél Grosjean, a munkanélküliségtől nem

Veszélyben van Romain Grosjean haasos pozíciója, ám állítása szerint minden esélye megvan a Forma–1-ben maradásra. Kizárni csak egy lehetőséget mer, de azt határozottan!

Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Günther Steiner csapatfőnök csütörtökön azt nyilatkozta, három versenyző esélyes csak arra, hogy 2020-ban a biztos szerződéssel rendelkező Kevin Magnussen csapattársa legyen. Mivel az általa megnevezett Esteban Ocon renault-s megállapodása azóta hivatalossá vált, lényegében párharcról beszélhetünk. Jelenlegi versenyzőjük, Romain Grosjean mellett Nico Hülkenberg a másik jelöltjük, és ha hinni lehet a pletykáknak, közülük a német tűnik az esélyesebbnek, jóllehet ő azt nyilatkozta, még nem írt alá semmit, mivel több opciója is van.


Spában Grosjeant is kérdezték arról, mennyire aggasztják a pletykák, ám ő széles mosollyal, magabiztosan jelentette ki, hogy továbbra is az F1-ben tervezi a jövőjét. „Természetesen lesz egy fickó, aki kiszorul a rajtrácsról jövőre, de hogy ki lesz az, azt nem tudhatom. Én egészen biztos vagyok benne, hogy jövőre is a rajtrácson leszek” – jelentette ki.


Bár eddigi szezonját nem tartja sikeresnek, saját teljesítményével összességében elégedett. „Tavaly más helyzetben voltam, akkor megértettem volna, ha félreállítanak. Idén nem volt valami nagyszerű a szezonom, legalábbis nem jöttek az eredmények, de a saját teljesítményemmel elégedett voltam. Borzalmas évem volt eddig, hatszor estem ki, és egyszer sem a saját hibámból. A megbízhatóság nem volt rendben nálam, és az autó teljesítménye sem. Valahányszor úgy tűnt, erős verseny várhat ránk, nem jutottam el a célvonalig, szóval ilyen tekintetben ez nem volt egy jó szezon. De a teljesítményem jó volt” – hangzott a francia önértékelése.


Ami Esteban Ocon és Nico Hülkenberg helyzetét illeti, elmondta: „Ez már csak így megy: ha valaki kikerül a piacról, a helyére jön más. Az én szempontomból ez semmin sem változtat. Az újságíróknak viszont nyilván szórakoztatóak a pletykák. A következő két hét döntő lehet. A nyári szünetben mindenki a Mercedesre várt, és most, hogy bejelentették Estebant, már csak kevés csapatnak van üres ülése. Ezek közül az egyik nálunk van.”


190829 Albon F1 idotabla spa pentek


Grosjean kijelentette: „Vannak lehetőségeim a Forma–1-ben.” Azt is elismerte, hogy az F1-en kívüli opciók is szóba jöhetnek. „A Forma–E érdekes lehet, igen. Az egy jó kis bajnokság, nagyon-nagyon eltér a Forma–1-től, de egészen szoros a versengés benne, remek gyártóik vannak, és mindig izgalmas” – nevezte meg az egyiket, gyorsan hozzátéve, hogy az A-terve viszont az F1-ben maradás.


Egy lehetőséget viszont már határozottan kizárt: az IndyCarban nem kíván versenyezni, mert egyszerűen túl veszélyesnek tartja az oválpályákat. „Nem, túlságosan félek az ováloktól. Igen, vannak nem oválon rendezett versenyeik is, de ha csak azokon indulsz, nem lehetsz bajnok. Úgy meg nincs különbség az F1-hez képest, hiszen itt ha nem a megfelelő autóban ülsz, nincs esélyed. Szóval ha már más sorozatba mész, nyilván szeretnél esélyt rá, hogy bajnok legyél benne” – fejtegette az F1-ben először 2009-ben versenyző, a Haast a 2016-os alapítása óta erősítő Grosjean.