Grosjean: Visszatérhet még az öreg hölgy

Romain Grosjean szerint a Haas a folytatásban még visszatérhet a melbourne-i specifikáció használatához, annak ellenére, hogy a soron következő belga, és a jövő heti olasz futamon is mindkét versenyző a legújabb fejlesztéseket használja.

Romain Grosjean (Fotó: XPB)

A nyári szünetet megelőző versenyeken a Haas rendre két különböző specifikációjú autóval állt rajthoz, hogy ezzel is közelebb kerüljön problémái megértéséhez: Grosjean az ausztráliai fejlesztéseket használta (többször elmondta, ő ebben a gépben jobban érzi magát), míg Kevin Magnussen rendre a legújabbakat.


Spában és Monzában változik a helyzet, hiszen mindkét versenyző a legújabb autóval megy majd, Grosjean szerint azonban a folytatásban még visszatérhetnek „kísérletükhöz”, most ugyanis főként azért változtattak, mert a soron következő pályákhoz sehogy sem passzol a melbourne-i csomag.


Ez nem egy döntés, nem választás kérdése volt” – nyilatkozta a francia. „Az alacsonyabb leszorítóerős csomag nem használható a régi autón. Már régen, Silverstone előtt tudtam, hogy itt és Monzában az új autót kell használnunk, aztán majd döntünk a folytatásról. Ez a lépés most nem jelent egyet azzal, hogy az öreg hölgy már nem tér vissza a garázsba. Azért történt mindez, mert nem volt választásunk. A szárnyak nem illenek a régi autóra” – magyarázta.
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)


Elmondta, már Szingapúrban visszatérhetnek, lehet ott is megnézik, hogyan viselkedik a régebbi specifikáció, de sokkal valószínűbb, hogy egy futammal később, az Orosz Nagydíjon vetik majd be ismét a két eltérő autós taktikát.


A csapatvezető, Günther Steiner eközben kifejtette, az új specifikáció biztosítja a legjobb előrelépést a folytatáshoz. „Szerintük ez lesz a legjobb megoldás, ha megértjük, mit ne tegyünk 2020-ra. Ezt a tervet már a szünet előtt kiagyaltuk az aerodinamikai szakemberekkel. Igyekszünk tanulni, és valamiféle megoldást találni a problémáinkra. Most ez az opció biztosítja a legstabilabb platformot ahhoz, hogy megtanuljuk, mit tegyünk 2020-ra” – fogalmazott.


Magnussen, aki eddig is az új verziót használta, természetesen támogatja ezt a lépést. „Úgy határoztunk, ragaszkodunk a legújabb csomagoz, és megpróbáljuk kihozni belőle a legjobbat. Nehéz volt, mert vannak gyengeségei, de vannak erősségei is, és mi ezeket akarjuk kiaknázni. Próbálunk egy kicsit a jövőbeli fejlesztésekbe is invesztálni, miközben igyekszünk kihozni a legjobbat abból, ami van. Jobb, ha megpróbáljuk ebből a csomagból kihozni a maximumot, mintha visszalépnénk. Jobb, ha most előrelépünk” – nyilatkozta a dán.


190829 Albon F1 idotabla spa pentek